Mark Blach-Ørsten har sammen med andre forskere analyseret dansk erhvervsjournalistik. Resultaterne viser, at journalister dækker erhvervsstoffet bredt, og han vurderer, at de er uden skyld i finanskrisen.
Erhvervsjournalistikken er blevet klandret for at medvirke til finanskrisen i Danmark. I sidste uge skrev Journalisten.dk artiklen 'Medierne har medansvar for finanskrise,' hvor lektor fra Journalisthøjskolen Roger Buch siger, at erhvervsjournalisternes dækning af aktiekurserne og boligpriserne har været jublende ukritisk.
Mark Blach-Ørsten er ikke enig med Roger Buch.
»I Danmark er der masser af eksempler på god erhvervsjournalistik. Det bedste, en politisk journalist kan foretage sig, er at vælte en politiker. I erhvervsjournalistikken bliver der skrevet mange artikler om virksomhedsskandaler, hvor journalister vælter lederne,« siger Mark Blach-Ørsten til Journalisten.dk.
Han er en af forskerne i projektet Pro Media, som har analyseret dansk erhvervsjournalistik fra 1995-2005. Specifikt har forskerne analyseret erhvervsjournalisternes dækning af 30 stærke private, offentlige eller fondsejede virksomheder.
Ifølge Pro Medias forskning handler 50-60 procent af de erhvervsjournalistiske artikler om virksomheders præstationer.
Den anden del, 40-50 procent, handler om medarbejderforhold, cheflønninger, etiske investeringer, og om alt andet end præstationsjournalistik.
»Erhvervsjournalistik er med til at skabe åbenhed. Journalisterne overvåger virksomhederne, og befolkningen får et indblik i virksomhedernes moral og økonomi,« forklarer Mark Blach-Ørsten.
Ifølge Pro Medias analyser opererer medierne især ud fra tre typer af afslørende erhvervsjournalistik.
1. Komplicerede økonomiske skandaler.
2. Etiske skandaler.
3. Personlige skandaler.
I slutningen af året udgiver forskerne i Pro Media en bog med resultaterne af analyserne af erhvervsjournalistikken. Pro Media er finansieret af Forskningsrådet for Samfund og Erhverv.
6