Er Journalisten en pressemeddelelse fra DJ?

FEJL. Nummer 16 af Journalisten gemte jeg til behagelig læsning i efterårsferien. Det begyndte da også ganske godt, men jeg blev unægtelig lidt ophidset, da jeg kom til artiklen "12 ud af 14 pressemeddelelser røg lige i spalterne". Selve artiklen var skam ganske interessant og rummede en interessant principiel diskussion, men tilfredsheden forsvandt, da jeg nåede til faktaboksen, hvor Journalisten dokumenterede, hvilke "pressemeddelelser" der var nået fra metroXpress' mailboks til spalterne.

FEJL. Nummer 16 af Journalisten gemte jeg til behagelig læsning i efterårsferien. Det begyndte da også ganske godt, men jeg blev unægtelig lidt ophidset, da jeg kom til artiklen "12 ud af 14 pressemeddelelser røg lige i spalterne". Selve artiklen var skam ganske interessant og rummede en interessant principiel diskussion, men tilfredsheden forsvandt, da jeg nåede til faktaboksen, hvor Journalisten dokumenterede, hvilke "pressemeddelelser" der var nået fra metroXpress' mailboks til spalterne.

En af disse var nemlig Momentums artikel "Danskerne er gledet tilbage i klassen", der blev beskrevet som en pressemeddelelse fra Kommunernes Landsforening (KL).

Det er helt korrekt, at Momentum udgives af KL, på samme måde som eksempelvis Ugebrevet A4 udgives af LO, Dansk Arbejdsgiverforening udgiver nyhedsbrevet Agenda, og for den sags skyld Dansk Journalistforbund udgiver Journalisten.

Men selv om disse magasiner/nyhedsbreve udgives af organisationer, mener jeg helt klart ikke, det er rimeligt at kalde dem pressemeddelelser. Hvis man dykker ned i den konkrete artikel i dette tilfælde, mener jeg afgjort også, at både dokumentationen (vi er dykket ned i tal fra OECD) og kildevalget (to professorer i henholdsvis økonomi og uddannelsesforskning og uddannelsesordførerne fra Venstre og Socialdemokraterne) er klassisk journalistik og ligger langt fra en pressemeddelelse og de eksempler, der omtales i selve artiklen. Og hvad angår KL, optræder der ingen KL-kilder i artiklen.

Den "pressemeddelelse", som Journalisten har fundet i metroXpress' mailboks, må være det elektroniske nyhedsbrev med links til de enkelte historier, som vi udsender, når Momentum udkommer. Ganske, som der hver eftermiddag dumper en nyhedsmail fra Journalisten ind i min mailboks.

Men jeg går ikke ud fra, at jeg fremover skal betragte det som en pressemeddelelse fra DJ?

– Søren Kudahl, redaktør på Momentum, KL's nyhedsbrev

SVAR. Tak for præciseringen. Du har ret. Der er tale om et nyhedsbrev, ikke en pressemeddelelse. I øvrigt er det også upræcist, når vi i overskriften skriver, at teksterne "røg lige i spalterne". Jeg beklager.

– Øjvind Hesselager, redaktør, Journalisten

0 Kommentarer