I Journalistens podcast ’Budskab’ kunne man torsdag høre opsigtsvækkende udsagn fra to kommunikationseksperter. Ikke opsigtsvækkende i en kommunikationsrådgivnings-, og spinverden, men opsigtsvækkende i en journalistverden.
Diskussionen handler bl.a. om et interview i ’Genstart’ med Enhedslistens Mai Villadsen, og her siger de to rådgivere, at politikere med vanskelige sager, altid skal ”vælge platforme, hvor man har mest muligt kontrol og kortest muligt tid. Så det, man gør, er at sætte tingene på plads og så trække sig igen”.
De to rådgivere siger også, at lange interviewformater er ”gift” for politikere med vanskelige sager, og de undrer sig over, at Mai Villadsen stiller op i et langt format som ’Genstart’, hvor der er mulighed for at stille flere og uddybende spørgsmål.
De to rådgivere finder ”medietaktikken” bag Mai Villadsens medvirken mærkelig.
De gode råd virker måske oplagte, hvis man er blandt spinfolk og rådgivere, der skal hjælpe politikere med at sløre deres dårlige – eller vanskelige – sager mest muligt. Men ud fra et publicistisk og journalistisk synspunkt er det helt forfærdelige udsagn.
Hvorfor netop Journalistens mest hypede podcast skal opfordre politikere til ikke at stille op til længere, kritiske formater er meget svært at forstå. Hvilket interessant eller vigtigt publicistisk og journalistisk formål har det?
Ud fra alle andre hensyn end det rene spin er det forkert. Der kan sagtens komme gode ting ud af lange og svære interviews, også for politikere, og selv om jeg kan forstå, at mange mener, at Mai Villadsen klarede det dårligt i ’Genstart’, synes jeg, at det både var modigt, vigtigt og absolut rigtigt af hende at deltage i et langt kritisk interview. Stor ros til hende for det. Alternativet havde været endnu mere kritik af at dukke sig for svære, pågående spørgsmål og mangel på lederskab.
Så de to medierådgiveres påstand er kun sand i en verden, hvor politiske ledere som det vigtigste skal undgå svære spørgsmål og kritiske interviews, fordi der er en risiko for, at de ikke blot kan aflevere det nøje forberedte budskab.
Det er langt ude, at et journalistforbunds medlemsblad udbreder sådan et markant spinråd i en ugentlig podcast. Det er jo også noget, politikere og deres rådgivere lytter til. De hører denne podcast, og de noterer budskabet. Selvfølgelig gør de det! Og næste gang er der endnu en ordfører, minister eller partileder, der undlader at stille op til et længere, kritisk interview. Og sender måske en venlig tanke til Journalistens podcast.
Slutteligt spørger jeg mig selv, om jeg som journalist skal betale 500 kroner om måneden til en fagforening, der så tydeligt promoverer en opfordring til politikere om ikke at stille op til interview hos mig. Saglige, ordentlige og kritiske interviews tjener i den grad offentlighedens interesse. Det føles besynderligt at være medlem af et fagligt forbund, der direkte modarbejder journalistikken og mit eget arbejde i et program, der netop laver lange og kritiske interviews. Det er i forvejen svært at få politikerne til at stille op – og nu er det blevet endnu sværere. Journalistforbundets egen journalistik er som ræven, der vogter gæs.
Hvis journalistforbundet fortsætter denne åbenbare integration med kommunikationsverdenen, forudser jeg en trist fremtid for det journalistiske og publicistiske fællesskab i den klub.
Anna Ingrisch er vært på ’Genstart’
Replik fra Journalistens chefredaktør, Christian Lindhardt
Tak for at lytte med på ’Budskab’ og for at dele din mening.
Journalisten skal favne alle medlemmer af DJ – herunder både journalister og kommunikatører.
I ’Budskab’ ser vi på ugens største kommunikationssager og lader kommunikationseksperter dele deres overvejelser og bedste råd om dem. For journalister kan det selvfølgelig være kontroversielt, at kommunikationseksperter råder nogen i en konkret situation til at gå uden om bestemte medieformater. Men sådan er virkeligheden, når partier, virksomheder og organisationer arbejder for at få deres budskab igennem. Ikke mindst, når man skal håndtere en krise. Derfor er det også relevant at belyse for Journalisten.
Som en af eksperterne siger i ’Budskab’, så fortjener Enhedslisten ros fra et demokratisk synspunkt for at stille så meget op i medierne, som de har gjort – det er jeg meget enig med ham i. Spørgsmålet er bare også, om det har gavnet deres krisehåndtering, og det er det, eksperterne forholder sig til.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.