search

Er Henriette Kjær-sagen en mediehetz?

Var Henriette Kjærs afgang resultatet af en mediehetz. Nej, siger Lasse Jensen. Jov, siger Troels Mylenberg. Uanset hvad, så fylder personsager mere end substans, viser tal. (opdateret 09:05)

Var Henriette Kjærs afgang resultatet af en mediehetz. Nej, siger Lasse Jensen. Jov, siger Troels Mylenberg. Uanset hvad, så fylder personsager mere end substans, viser tal. (opdateret 09:05)

I kølvandet på Henriette Kjærs afgang, bliver det nu diskuteret, om hendes fald er sidste led i en mediehetz. Det mener Lasse Jensen, radiovært på P1s "Mennesker og Medier" ikke:

»Henriette Kjær-sagen er lige ud af landevejen. Det handler om en politiker, som i sit privatliv har foretaget sig ting, der ikke er i overensstemmelse med det, man kan forvente af en politiker,« siger Lasse Jensen til Ritzau.

Han slår fast: »Jeg mener ikke, at der tale om en mediejagt og hetz.«

Dagens leder i Børsen ser anderledes på sagen:

»Der tegner sig et mønster, hvor politikere er oppe imod en medieindustri, som bygger på smålig forargelse.« 

Også Søren Krarup fra DF er provokeret og ville i går ikke tale med pressen om Henriette Kjær , men han nåede at kalde dem »slyngler«, i forbifarten

Politisk redaktør på Fyens Stiftstidende, Troels Mylenberg, er ikke så skarp i sin kritik. Men han er betænkelig over for journalisternes rolle.

»Danskerne synes, at det er journalisternes skyld, og så får alle journalister en uheldig rolle.«, siger Troels Mylenberg til Politiken

Han mener, at der har været: »En eller anden form for snagefryd, som er gået helt amok.« Og han kan være bekymret for danskernes modreaktion:

»Vi lever af, at folk har tillid til, at vi beskæftiger os med noget, der er vigtigt. Jo flere gange læserne får opfattelsen af, at det ikke er vigtigt, det vi bringer, så synes de, at det er ligegyldigt, det vi laver«, siger Troels Mylenberg.

Mogens Lykketoft, folketingsmedlem siden 1981 for (S), medgiver selv, at det kan være utroværdigt for et parti at have Henriette Kjær siddende, når de gerne vil fremstå økonomisk ansvarlig.

Men han synes også, at mediernes interesse for personsager er taget til i de seneste år.

»For 30-40 år siden var der en næsten ydmyg respekt for politikernes privatliv, selvom man også kunne have skrevet om masser af penible sager dengang,« siger Lykketoft til Ritzau. »Før udspillede personhistorier sig alene i formiddagsaviserne. Nu puster de elektroniske medier sagerne op.«

Denne betragtning stemmer overens med en undersøgelse lavet af Fagbladet Journalisten. En gennemgang af samtlige politiske artikler fra Berlingske og Ekstra Bladet i samme uger i 1990, 2000 og 2010, viste en stigning i personsager.

For eksempel vinklede Ekstra Bladet på sagen, frem for personen i halvdelen af deres politiske artikler i 1990. I 2010 var det mindre end en tredjedel. Hos Berlingske var 87 procent af artiklerne centreret omkring substans i 1990. I 2010 var tallet godt 70 procent.

(opdatering: afsnit med Troels Mylenberg)

Kommentarer
11
Jan Svendsen
26.01.11 21:20
Re: Er Henriette Kjær-sagen en mediehetz?

Mit forrige indlæg havde en levetid på 20 minutter inden ytringsfriheden bukkede under.

Jeg forsøger igen:

Se: http://replay.waybackmachine.org/20050216012323/http://www.bt.dk/

For 6 år siden var tonen den samme fra B.T. og det er præcis samme historier de nu forsøger at vinde en Cavling på 6 år efter. Mediehetz.... Ja!

Stort set alle andre medier refererer hinanden, som en hundekennel, hvor én hund får alle andre til at tro de skal gø uden egentlig selv at undersøge hvorfor.

Dette må være dødskramper fra de skrevne medier, al sund fornuft burde ellers vise at Journalistikken er på vej den forkerte retning, alligevel fremturer man og gør ondt værre.

Aviser / Medier lever af Politikere, Sportsfolk, Skuespillere og andre "kendisser", flere og flere journalister med dårlig stil opnår ringere og ringere interviews med færre og færre interessante resultater.

De voldsomt faldende oplagstal taler deres tydelige sprog om at den skrevne presse er/var utroværdig, selvfed og døende.

Hvil i Fred

P.S. Jeg har aldrig stemt på Henriette Kjær, men var abonnent på B.T. indtil efteråret 2010

Fremhævet af Journalisten
Mikkel Hansen
27.01.11 11:14
Re: Er Henriette Kjær-sagen en mediehetz?

Følgende citater og tekst er fra artikel i Ekstra Bladet i dag:

– Den slags er alt for kulørt til mig. Jeg er i politik for at ændre samfundet i den retning, jeg mener er den rigtige. Ikke for at være en kendt person. Det er slet ikke mig, at være en del af et familiedrama i fuld offentlighed. Det er jeg alt for blufærdig til, siger Henriette Kjær til Ekstra Bladet.

– Når jeg ser min familie belejret af pressen, og BT nærmest overvåger vores hus og holder øje med hvornår vi kommer og går – og i et par tilfælde også tiltaler vores børn, så står jeg helt af. Det er ikke noget liv, siger Henriette Kjær.

Belejring af huset er én ting. Men mere forstemmende er det andet, som der peges på. Kan B.T. be- eller afkræfte, at man har taget fat i familiens børn?

Fremhævet af Journalisten
Jakob Andresen
27.01.11 11:28
Re: Er Henriette Kjær-sagen en mediehetz?
Brüchmann sagde flere gange i går, at det ikke er sandt. Det kunne avisen ikke finde på, sagde han. Påstand mod påstand.
Fremhævet af Journalisten
Mikkel Hansen
27.01.11 11:40
Re: Er Henriette Kjær-sagen en mediehetz?
Nej, det kunne avisen vel ikke finde på. Sådan en lødig avis som B.T. Det er vel nærmest umuligt at forestille sig...
Fremhævet af Journalisten
bent øberg
27.01.11 13:56
Re: Er Henriette Kjær-sagen en mediehetz?
faldende oplag - og grænseoverskridende personlige politikerhetz. det første fremkalder det andet.. der accellererer oplagsfald, der kalder på mere hetz.... dødsspiralen!
Fremhævet af Journalisten
erik haaest
27.01.11 15:33
Re: Er Henriette Kjær-sagen en mediehetz?

Dersom valget  handlede om partipolitik, så havde man kun sat partier på stemmesedlen. Men nu står der altså personnavne.
Det er jo ikke meget, ma n hører til partipolitik fraChristiansborg. det handler mest om HVEM , der har fremsat lovforslag om dit og HVEM der anbefaler eller fraråder  dat
Politik handler i dag om personer. Så er det soleklart, at DU og JEG og fru viktualiehandler Petersen vil vide, hvem vi sætter til at adminisgtrere partiernes politik.
Næppe mange finder det ligegyldigt, hvilke personer, der deltager i forhandlingerne.
ergo interesserer vi os for HVEM vi er med til at sætte i Folketinget, regionerne, kommunalbestyrelsen eller EU-parlamentet.
Mediehetz ? Gu' er det ej. DEt er en helt naturlig ting.
Desværre er der ikke folkeafstemning om, hvem vælgerne ønsker som statsminister. det ville være mere hæderligt, en d e studehbandeler som kaldes 'Dronningerunden' (Hvis da ikke den ene afgående statsminister overdrager jobbet til den næste - udenom folket)

Fremhævet af Journalisten
Karsten Brønnum
28.01.11 07:55
Re: Er Henriette Kjær-sagen en mediehetz?

Dem som kalder det en mediehetz tager afsæt i fortidens dyder - tiden før Web 2.0 og det ustyrlige informationssamfund. Tager afsæt i tiden hvor politikere kunne foretage handlinger i privatlivets skygger som var i modsætning til hvad de sagde i offentlighedens lys.

Men sagen er, at virkeligheden har forandret sig, og politikere og politisk journalistik bør forandre sig med det. De, som ikke forstår det, vil løbe sig staver i livet som Don Quixhote. De som forstår det, vil have bedre chancer for gennemslagskraft og respekt.

Fremhævet af Journalisten
Michael Bjørnbak Martensen
28.01.11 12:01
Re: Er Henriette Kjær-sagen en mediehetz?

En ikke uvæsentlig debat - men Henriette Kjær sagen handler vel egentlig i hetz-sammenhæng med BT. Den samlede presse har mere vist tænder i lederspalterne med et godt råd om at forlade skuden. (ledere er vist ikke inden for rammerne af journalistik). Skal man tale om en udvikling, som kilderne forholder sig til, ville det derfor nok være rigtigst at holde Henriette Kjær lidt i baggrunden, for i stedet for at komme med andre og flere eksempler fra en bred skare af medier. 

Hvorvidt Karsten Brønnum har ret i, at journalistikken føjer sig web2 universet lyder spændende, men jeg tror ikke rigtigt på ideen. 

 

Fremhævet af Journalisten
Henning Mikkelsen
28.01.11 12:55
Re: Er Henriette Kjær-sagen en mediehetz? - K-spin

Hvis Ks folketingsgruppe er så forargede over BT, hvorfor ligner Barfoed, Christensen, Legarth og kompagni så nogen, der er blevet forfremmede og forsøger at undertrykke et smil og tvinge en alvorligt mine på, hver eneste gang de bliver interviewet om sagen.

Utroligt at et eneste seriøst medie gider at beskæftige sig med det her piveri, som helt oplagt er spin i forhold til K-gruppens exit-spark til en loyal og vellidt kollega. Nu diskuterer pressen så dens egen rolle i stedet for at fokusere skarpt på, om det monstro er illoyale, egoistiske og magtliderlige vindbøjtler, der tegner partiet.          

Fremhævet af Journalisten
Otto Barreth
28.01.11 17:35
Re: Er Henriette Kjær-sagen en mediehetz?

 

DET ER VEL EGENTLIG EN PRIVATSAG NÅR MAN HAR ROD I SINE FINANSER.

DER ER IKKE BEGÅET NOGET SOM HAR ADSTEDKOMMET STRAF ELLER FÆNGSEL,HENRIETTE KJÆR ER VÆRDSAT OG PÅSKØNNET AF SIT PARTI OG MEDARBEJDERE.

EN VIS EMPATI BURDE HAVE VÆRET INVOLVERET I SAGEN, VILLE MAN SELV HAVE KUNNET UDHOLDE DENNE "FOERFØLGELSE".

DET ER SØLLE AT DEN DANSKE PRESSE HAR TID OG LYST TIL AT DELTAGE I "JAGTEN", DER ER VIRKELIG MERE ALVORLIGE EMNER AT BEHANDLE.

SAMTIDIG SAVNER JEG I DEN GRAD "FOLLOW UP" AF ÆLDRE SAGER/ARTIKLER, MEN MAN HALSER BLOT DERUDAD FOR AT FINDE NYE OFRE...TROLD JAGTER MENNESKEBLOD.

Fremhævet af Journalisten
Mikkel Hansen
30.01.11 15:24
Re: Er Henriette Kjær-sagen en mediehetz?

Chefredaktør Peter Brüchmann fra B.T. lovede i øvrigt, at der ville komme mange flere historier om Henriette Kjær efter, at hun gik af. Dermed handlede det for B.T. ikke om en kampagne mod Henriette Kjær for at få hende væltet, forklarede han. Men det løfte er han vist løbet fra? Så det handlede bare om at lave en kampagne, der kunne vælte hende.

Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen