Var Henriette Kjærs afgang resultatet af en mediehetz. Nej, siger Lasse Jensen. Jov, siger Troels Mylenberg. Uanset hvad, så fylder personsager mere end substans, viser tal. (opdateret 09:05)
I kølvandet på Henriette Kjærs afgang, bliver det nu diskuteret, om hendes fald er sidste led i en mediehetz. Det mener Lasse Jensen, radiovært på P1s "Mennesker og Medier" ikke:
»Henriette Kjær-sagen er lige ud af landevejen. Det handler om en politiker, som i sit privatliv har foretaget sig ting, der ikke er i overensstemmelse med det, man kan forvente af en politiker,« siger Lasse Jensen til Ritzau.
Han slår fast: »Jeg mener ikke, at der tale om en mediejagt og hetz.«
Dagens leder i Børsen ser anderledes på sagen:
»Der tegner sig et mønster, hvor politikere er oppe imod en medieindustri, som bygger på smålig forargelse.«
Også Søren Krarup fra DF er provokeret og ville i går ikke tale med pressen om Henriette Kjær , men han nåede at kalde dem »slyngler«, i forbifarten.
Politisk redaktør på Fyens Stiftstidende, Troels Mylenberg, er ikke så skarp i sin kritik. Men han er betænkelig over for journalisternes rolle.
»Danskerne synes, at det er journalisternes skyld, og så får alle journalister en uheldig rolle.«, siger Troels Mylenberg til Politiken
Han mener, at der har været: »En eller anden form for snagefryd, som er gået helt amok.« Og han kan være bekymret for danskernes modreaktion:
»Vi lever af, at folk har tillid til, at vi beskæftiger os med noget, der er vigtigt. Jo flere gange læserne får opfattelsen af, at det ikke er vigtigt, det vi bringer, så synes de, at det er ligegyldigt, det vi laver«, siger Troels Mylenberg.
Mogens Lykketoft, folketingsmedlem siden 1981 for (S), medgiver selv, at det kan være utroværdigt for et parti at have Henriette Kjær siddende, når de gerne vil fremstå økonomisk ansvarlig.
Men han synes også, at mediernes interesse for personsager er taget til i de seneste år.
»For 30-40 år siden var der en næsten ydmyg respekt for politikernes privatliv, selvom man også kunne have skrevet om masser af penible sager dengang,« siger Lykketoft til Ritzau. »Før udspillede personhistorier sig alene i formiddagsaviserne. Nu puster de elektroniske medier sagerne op.«
Denne betragtning stemmer overens med en undersøgelse lavet af Fagbladet Journalisten. En gennemgang af samtlige politiske artikler fra Berlingske og Ekstra Bladet i samme uger i 1990, 2000 og 2010, viste en stigning i personsager.
For eksempel vinklede Ekstra Bladet på sagen, frem for personen i halvdelen af deres politiske artikler i 1990. I 2010 var det mindre end en tredjedel. Hos Berlingske var 87 procent af artiklerne centreret omkring substans i 1990. I 2010 var tallet godt 70 procent.
(opdatering: afsnit med Troels Mylenberg)
11