Er fotografer fredløse ved fodboldkampe?

Flere fotografer kritiserer politiet for ikke at give dem tilstrækkelig beskyttelse ved højrisikokampe som søndagens fodboldkamp mellem Brøndby og FCK. Politiet forsvarer sin indsats: ”Det er en umulig opgave at garantere enhver fotografs sikkerhed”

Politiet giver ikke fotografer den tilstrækkelige beskyttelse til, at de reelt kan passe deres arbejde, når nogle af Danmarks største fodboldklubber møder hinanden.

På den måde får aggressive fodboldfans reelt lov til at bestemme, hvad fotograferne kan og ikke kan tage billeder af.

Sådan lyder kritikken fra flere fotografer, efter at Journalisten har skrevet om fotografer, som blev truet og overfaldet ved søndagens fodboldkamp mellem Brøndby og FCK under optakten til kampen på Østerbrogade.

Men søndagens kamp er ikke første eksempel på, at aggressive brøndbyfans giver pressefotografer besked på at holde sig væk. Det skete også op til pokalfinalen mellem Brøndby og Silkeborg IF i maj 2018. Her var tusindvis af brøndbyfans samlet på Rådhuspladsen i København. Fotograferne Lars Rønbøg og Jens Nørgaard Larsen var på arbejde for at dække begivenheden.

Ifølge Jens Nørgaard kom en meget hårdtpumpet brøndbyfan i bar overkrop på et tidspunkt hen og spurgte de to fotografer, hvor de kom fra. Lars Rønbøg sagde, at han var fra Getty Images – og det var tilsyneladende ikke noget problem.

”Men da jeg siger, at jeg er fra BT, råber han: ”UD!” Du kan ikke tale med sådan en mand. Han var pisseaggressiv,” siger Jens Nørgaard.

De fraskriver sig ansvaret

Ifølge Lars Rønbøg sagde en af de ledende politifolk, at fotograferne skulle holde sig bag politibetjentene.

”Hvis vi gik ind mellem politiet og supporterne, kunne politiet ikke hjælpe. Jeg har forståelse for, at politiet prøver at løse situationen bedst muligt, men det er ikke rimeligt, at politiet fraskriver sig ansvaret,” siger han.

Han forstår, at politiet vil bevare ro og orden.

”Men politiet kan ikke tillade sig at melde ud, at de mennesker, der har et kamera, ikke kan forvente at blive beskyttet,” siger Lars Rønbøg.

Han og Jens Nørgaard Larsen valgte at følge politiets anvisninger – men under protest.

”Det gjorde mig sur, at politiet kun var ude på at undgå ballade. Det er politiets job at styre de få tosser, der ikke kan opføre sig ordentligt. Mens det er vores opgave som fotografer at dokumentere, hvad der sker. Det er helt uacceptabelt, at nogle skal bestemme, hvad vi kan tage billeder af,” siger Jens Nørgaard Larsen.

Politi: Man må tilpasse sig situationen

Peter Dahl, chef for beredskabet hos Københavns Politi, erkender, at pressen som udgangspunkt skal have mulighed for at arbejde frit. Han kalder det uacceptabelt, når fodboldfans forsøger at intimidere eller skræmme fotografer.

”Men når vi har højrisikokampe med flere tusinde fans, hvor nogle kan være voldelige, er det en umulig opgave at garantere enhver fotografs sikkerhed,” siger Peter Dahl.

Derfor kan det være nødvendigt at bede fotograferne om at søge om bag politiets linjer.

”Jeg siger ikke, at jeg accepterer, at fotograferne ikke kan arbejde frit, men nogle gange må man bruge sin sunde fornuft og tilpasse sig til situationen. En fotograf eller en journalist kan jo heller ikke løbe ind i et brændende hus og forvente, at brandfolkene slukker ilden for dem på vejen,” forklarer han.

Er der en anden retstilstand for pressen, når fans fra de store fodboldklubber marcherer?

”Retstilstanden er den samme, men nogle gange kan situationen eskalere.”

Bliver fotograferne indlejret?

Men det er ikke en holdbar løsning, at fotograferne skal holde sig bag politiets linjer. For det kan komme til at se ud, som om fotograferne er indlejret sammen med politiet – sådan lyder det fra redaktionschef på Ritzau Scanpix Kristian Djurhuus.

”Og det er vi jo ikke. Vi er til stede, uden at vi holder med hverken den ene eller den anden part. Hvis politiet foretager sig noget, som er mindre smart, er det også vores opgave som presse at dække det. Men det er sværere at forstå for folk, hvis det ser ud, som om vi er embedded blandt politiet,” forklarer Kristian Djurhuus.

Peter Dahl fra Københavns Politi siger, at politiet ikke kan diktere, hvor fotograferne skal være henne.

”Men fotograferne kan heller ikke forvente, at vi i en tilspidset situation kommer med det samme, hvis fotografen står mellem en masse fodboldfans og er blevet truet,” siger han.

Peter Dahl opfordrer fotografer, der er blevet truet, til at anmelde det til politiet.

”Jeg kan ikke mindes, at det er sket. Men hvis der kommer en anmeldelse, vil vi tage det alvorligt. Ofte har fotografen jo et foto af det, der er sket.”

1 Kommentar

Jesper Bech Pedersen
16. AUGUST 2018
Politimanden er den eneste
Politimanden er den eneste med argumenterne i orden i den artikel.