Journalistuddannelsen på SDU har offentliggjort deres videnstest 2011. Kan du svare på spørgsmålene?
Hvem er Julian Assange? Hvad hedder præsidenten af Folkerepublikken Kina? Og hvem er den nuværende vice-præsident i USA? De 245 ansøgere til bacheloruddannelsen i journalistik på SDU havde 40 minutter til at svare på de 50 spørgsmål i årets videnstest. Det gennemsnitlige antal rigtige svar i år var 30.
Oven i videnstesten skal de 75 kommende studerende på uddannelsen skrive en motiveret ansøgning, deltage i en skriftlig prøve og til samtale. Ved den skriftlige test skal ansøgerne kunne prioritere og referere (Referat), analysere og reflektere over et givent tema (analyse), beherske det danske sprog (sprogtest) og besvar paratvidenstesten.
Men rækker din paratviden til at du kan læse journalistik på bachelorniveau i Odense?
Test dig selv her
– og kommenterer gerne din egen præstation her på siden…
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Erik & Michael:
Husk på at spørgsmålene er en del af optagelsesprøven. Efter den (og de andre delprøver) er der altså yderligere 3½-4 år at fylde viden på de studerende. Og mon ikke de nok skal nå at lære både google, anslag og samfundsstrukturer at kende?
Erik Haaest har en pointe - men vi lever søreme i en tid, hvor der er godt gang i udfordringerne på alle hylder. Så en værkstøjskasse med paratviden, google-søgninger, tekst, analyse, fotos, video, platforme, sprog, kultur, osv. er meget relevant.
De store analyser fastslår, at danske elevers paratviden er virkelig god sml med udlandet (PISA-undersøgelse), hvorfor det måske var en idé at teste eleverne på andre ting end viden, f.eks. analyse-kompetencer eller noget andet.
Og skulle jeg pege på noget andet, var det evnen til at navigere med integritet mellem akademikere, systemerne og borgerne. For at være det "kit", der faciliterer et demokratisk samfund.
For mig at se er viden-målestokken udtryk for en konservativ tankegang, hvor journalistikken som facilitator er langt mere relevant.
Da jeg var journalist-elev (1958-61 Det var i mesterlærens tid, og før man skulle på universitet for at blive journalist) lærte jeg, ar en journalist behøver ikke vide andet end hvor han får det at vide, han har brug for". Dengang var det noget med at ringe til formanden for landboforeningen eller en skolelærer eller en præst, hvis det var spørgsmål, som berørte deres specialområde. Når man i dag kræver paratviden af nye journalister, spørger jeg: Var det ikke klogere at lære dem
* hvor man får noget at vide. For eksempel med 1-2 eller tre klik på www.google.dk
* hvordan man får en historie til at fænge, selv hos dem, der ikke på forhånd interesserer sig for emnet,
* hvordan man staver (Det er lige før, det heller ikke er nødvendigt med nutidens stavekontrol) og
* hvordan samfundet er skruet sammen. Paratviden er mindre væsentligt - med mindre man vil stille op i 'Hvem vil være m illionær?' eller andre quizprogrammer. Men så er vi vist udenfor journalistikken.
Er der nogensinde nogen ved journalist-universiteterne, der har lært tv- og radiospeakere at tale dansk? Ingen navne, men i "TVs Gomorgen Danmark' er der en kvindelig studievært med et sprog som en rejekælling. Forleden gik hun til den afsluttende spisning med bemærkningen "Nu skal det være godt at få noget i skrutten!"
Jeg samler på den slags på min hjemmeside www.haaest.dk. Det er dewsværre alt for let at samle på 'sprogtidsler i spinatbedet"
Mon ikke, at du var strøget direkte ind med den viden. Den glippede desværre for os i research-fasen, hvor vi ikke var opmærksomme på, at der faldt en DF´er fra undervejs til et andet parti, og at 25 (ikke 24) derfor var det rigtige svar. Tak for at gøre os klogere, så vi ikke straffer vores ansøgere for at svare forkert på dette spørgsmål ! BH´er Peter
Nej, jeg er tydeligvis ikke klog nok, for jeg kan ikke svare på spørgsmål nummer nr. 12 "Hvor mange mandater fik Dansk Folkeparti ved folketingsvalget i 2007?". Jeg vil svare 25, men svarmulighederne er: 14, 19, 24 eller 29.
Flere