Arbejdsliv

”Er du klar over, hvor gammel jeg er?”, svarede Kirsten, da hun blev tilbudt fastansættelse som 69-årig

”Det er ikke normalt de 69-årige, der præger nyhedsjournalistikken,” siger Kirsten Moth, der er fastansat journalist på Helsingør Dagblad

Sidste efterår kom Kirsten Moths daværende chefredaktør hen til hende på redaktionen på Helsingør Dagblad og sagde, at de overvejede at fastansætte hende.

På det tidspunkt var Kirsten Moth i en alder af 69 år tilknyttet avisen som fast freelancer og arbejdede tre dage om ugen.

”Der sagde jeg: Hvad for noget? Er du klar over, hvor gammel jeg er,” fortæller hun.

Hun understreger, at det er sagt med et glimt i øjet.

”Men vi ved jo alle sammen, hvordan nyhedsbranchen fungerer. Det er ikke normalt de 69-årige, der præger nyhedsjournalistikken,” siger hun og fortsætter:

”Mange af dem, jeg kender, er gået på pension. Og i den debat, der har været i forbindelse med sparerunder, har der også været en debat om, hvem det er, der bliver fyret.”

Især de 60+-årige er bekymrede for, om de kan holde arbejdslivet ud i mediebranchen, viste en spørgeundersøgelse af Journalisten blandt DJ’s medlemmer sidste år. Men Kirsten Moth tog altså imod en fastansættelse som 69-årig.

Slidsomt med fyringer

Helsingør Dagblad var ikke noget nyt bekendtskab for Kirsten Moth. Første gang hun blev fastansat der som journalist, var i 1998. Med årene blev hun også tillidsrepræsentant.

Men på et tidspunkt blev hun udbrændt. Coronakrisen sled med hjemmearbejde og redaktionsmøder i forskellige haver. Bagefter kom en periode, hvor Helsingør Dagblad var lukningstruet. Da avisen blev købt af Jysk Fynske Medier og reddet på falderebet, fulgte en proces med fyringer og omorganiseringer ad flere omgange, fortæller Kirsten Moth. Til sidst føltes jobbet anstrengende.

”Jeg har set så mange kolleger græde og gå nedbøjet derfra. Jeg blev også selv ked af det, og indimellem var der en vrede. Det var slidsomt, både psykisk og arbejdsmæssigt.”

Så en dag gik hun ind til avisens daværende chefredaktør og sagde op.

”Jeg sagde det bare stille og roligt. Han sagde, at det ville blive under hans protest, at han modtog min opsigelse,” husker Kirsten Moth.

Sagde op som 67-årig

På det tidspunkt var hun 67 år. Men hun følte ikke den mindste snert af bekymring for, at hendes alder ville stå i vejen for, at hun fandt et andet arbejde.

”Jeg var sikker på, at jeg nok skulle finde noget andet. Og det skulle slet ikke være inden for journalistik, det kunne være alt muligt andet. Altså, jeg kunne ekspedere i en bagerforretning, hvis det skulle være. Bare der skete noget andet,” siger Kirsten Moth.

”Hvis man har den holdning, at det ikke gør noget, hvis jeg skal være taxachauffør, så tænker man anderledes og nok også friere. Jeg kunne måske også have fået min pensionsopsparing udbetalt. Det er en helt anden situation, end hvis man er 40 år og bliver fyret.”

”Det var en kæmpe lettelse”

Kort tid efter opsigelsen blev hun spurgt, om hun ville være tilknyttet Helsingør Dagblad som fast freelancer på deltid, to dage om ugen. Og glæden ved journalistik vendte tilbage.

”Da jeg kom ind som vikar, var det udelukkende journalistikken, jeg var der for. Alle andre opgaver var væk. Det var en kæmpe lettelse,” siger Kirsten Moth.

Efter en periode med to ugentlige arbejdsdage gik hun op i tid til tre dage for at få bedre flow i historierne. Først som fast freelancer, indtil hun sidste efterår blev fastansat.

Hun synes ikke, det er svært at hænge i som 69-årig.

”Det hænger sammen med, at jeg er på et lokalt medie, og jeg har et stort netværk af kontakter og kilder, så på den måde tænker jeg ikke så meget over det,” siger hun.

”Et lille stykke tid endnu”

Kirsten Moth bemærker også, at hendes redaktion nok har en ”ret usædvanlig” kombination af unge og ældre journalister. Der er blandt andet en fast tilknyttet fotograf på 70 år, fortæller hun.

”Jeg er lidt stolt af Helsingør Dagblad. Jeg tror, der er meget få redaktioner, som har modet til at have den medarbejdersammensætning, som vi har. Det er ikke mit indtryk, at det bliver praktiseret vidt og bredt,” siger hun.

På spørgsmålet om, hvor længe hun bliver i faget, svarer hun, at det ved hun ikke.

”Jeg har også fået at vide, at jeg ikke behøver at vide det. Men et lille stykke tid endnu.”

0 Kommentarer