Er DJ ræverød?

POLITIK. Har DJ en farve? Tidligere ville jeg have anset spørgsmålet for en selskabsleg. Men jeg er kommet i tvivl, efter at FreelanceGruppens nyhedsbrev kom med nyheden om, at bestyrelsen havde besluttet at få lavet "... vores helt egen fane - en flot, rød silkefane med FreelanceGruppens logo på".Jeg spurgte ud i Freelancegruppens debatforum, om den røde fane var en vits.Det var det ikke.

POLITIK. Har DJ en farve? Tidligere ville jeg have anset spørgsmålet for en selskabsleg. Men jeg er kommet i tvivl, efter at FreelanceGruppens nyhedsbrev kom med nyheden om, at bestyrelsen havde besluttet at få lavet "… vores helt egen fane – en flot, rød silkefane med FreelanceGruppens logo på".

Jeg spurgte ud i Freelancegruppens debatforum, om den røde fane var en vits.
Det var det ikke.

To af gruppens bestyrelsesmedlemmer gav hver deres forklaring på den røde fanes nødvendighed. Jens Rossen skrev:
"Netop i disse år indser vi og moderforbundet DJ, at vi har brug for at samarbejde med andre fagforeninger for at løfte de store faglige udfordringer, der er – ikke mindst på freelanceområdet. Vi skal have ret til at forhandle kollektive aftaler på alle de områder, hvor det giver mening, vi skal have lovgivning, der beskytter os mod urimelige kontrakter, og vi skal have ordentlige vilkår for barslende freelancere. Rimelige krav, som vi kun får opfyldt i et samarbejde med fagforeninger blandt andet inden for den traditionelle arbejderbevægelse. Deres faner er røde, og farven symboliserer fagbevægelsens arbejde for at skabe ordentlige løn- og arbejdsvilkår for medlemmerne."

En af disse forjættende kollektive aftaler debatteres blandt freelancerne for tiden, nemlig den hvor det lykkedes at forhandle en timeløn til DR's freelanceansatte på 265 kroner. Altså, så vil jeg godt have lov til at bede om, at forbundet ikke forhandler mine honorarer nogen steder! Hvis det er den slags, vi kan opnå under de røde faner, skulle vi måske overveje at skifte dem ud.

Et andet bestyrelsesmedlem, Anja Dybris, forklarede:
"Rød er farven på fagforeningers faner og flag. Sikkert fordi socialister som de første i sin tid kæmpede for industri- og andre arbejderes løn- og arbejdsvilkår. Derfor giver en rød fane det tydeligste budskab om, hvilket ærinde en flok mennesker med fanen har: Rettigheder på arbejdsmarkedet for faggruppens medlemmer. Uanset hvilken politisk indstilling man har."

De nye tider med helt nye medietyper og en eksplosivt voksende skare af frie kalder på helt andre kompetencer hos en fagforening end klassisk arbejdskamp med strejker og demonstrationer. Selvfølgelig må det være svært at være fagforbund i sådan en brydningstid, og selvfølgelig må der blive slået nogle skæve i forsøget på at finde sine ben i denne nye fagre medieverden.

Men jeg hører bestyrelsesmedlemmerne sådan, at fanen har den farve, faner skal have. Der må jeg fredsommeligt og i fuld respekt for det arbejde, bestyrelsesmedlemmer i alle lande udfører, udbryde: Rød er rød! Sådan er det.
Jeg er ikke rød. Er I?

– Hanne Sindbæk, freelancejournalist

0 Kommentarer