Er det mediernes skyld, at de unge drikker?

Børnerådet mener, at druk fylder for meget i både reality, mediernes dækning af festivaler - og på P3. Mastiff, TV3 og P3 svarede på kritikken på Folkemødet. TV3-pressechef: »I mine unge dage var det rockmusikken, som fik skylden for, at vi drak. Nu er det reality«

Danske unge har europarekord i druk. Men har medierne et medansvar for det?

Sådan lød spørgsmålet sent lørdag eftermiddag på Folkemødet til en debat arrangeret af Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse, hvor Mastiff, TV3 og P3 skulle grilles.

Panelets kritiske røst var Per Larsen, formand for Børnerådet. Han er forarget over programmer som 'Paradise Hotel', fordi han mener, de inspirerer unge seere til at drikke mere.

»Alkohol er lige så farligt som rygning, det er der jo ingen tvivl om. Det er kræftfremkaldende og usundt, og druk kan have alvorlige sociale konsekvenser,« sagde han.

Særligt rettet mod reality-programmer tilføjede han.

»I glemmer, at andre medier idealiserer præcis de deltagere, I har haft i reality-programmerne. De er jo stjerner! Det er en negativ indflydelse, vi skal være opmærksomme på.«

Åh nej, bliver min lillebror et røvhul?

Louise Elly Meyer, studerende og blogger, stod i panelet som en af "de unge". Hun mente, at druk i reality-programmer især rammer de yngste.

»Jeg tror helt sikkert, det har betydning, især for den yngre generation. Min lillebror var 11 år, da han første gang så 'Paradise Hotel' og begyndte at tale om at drikke og knalde i poolen. Der tænkte jeg: Åh nej, er der nu fare for, at han bliver sådan et åndssvagt røvhul?«

Men kritikken blev – forventeligt – afvist.

I defensiven var Jakob Juhl, programchef på Mastiff, og Søren Hedman, pressechef i TV3, som sender programmet. Begge afviste, at 'Paradise Hotel' får unge til at drikke mere.

»I mine unge dage var det rockmusikken, som fik skylden for, at vi drak. Nu er det reality,« indledte Søren Hedman, pressechef i TV3.

»Det er fuldstændigt rigtigt, at det kan forlede nogen. Det er ikke folkeoplysning, det er underholdning. Men rigtig mange bruger det faktisk til på en fornuftig måde at diskutere sex, mobning, gruppepres og druk. Det er da en dejlig sidegevinst,« tilføjede han.

Han pegede på forældrenes ansvar.

»Det er forældrene, der bærer det største ansvar i forhold til børns adfærd. Jeg tror nok, at forældrene inspirerer deres børn mere end tv. Det er jo for eksempel jer, der står her og drikker fadøl,« sagde Søren Hedman og pegede smilende på et par tilhørere med store fadøl i hænderne.

Distortion, karneval og Roskilde Festival

Jakob Juhl, som selv har været med til at lave 'Paradise Hotel', tilføjede, at druk ikke er det vigtigste i 'Paradise Hotel'.

»Druk er kun en minimal del af 'Paradise Hotel'. Det er ikke en motor i konceptet, men en afspejling af virkeligheden derinde. Jeg argumenterer ikke for at drikke, men det er et faktum, at unge drikker – også her i Allinge. Vi laver vores programmer med dygtige og veluddannede folk, som er meget opmærksomme på, hvad der foregår,« sagde han.

Det var nu ikke kun 'Paradise Hotel', der var i ilden i debatten. Per Larsen:

»Jeg kan slet ikke se, hvorfor det er relevant, når man for eksempel dækker karneval i Aalborg, Distortion i København eller Roskilde Festival, at man har så stort fokus på druk.«

'Lågsus' skåler i mælk

Ordstyrer Bente Dalsbæk, journalist, bragte også P3 ind i debatten.

Hun nævnte P3-programmet 'Lågsus', som sendes fredag og lørdag aften. Bente Dalsbæk havde hørt det med sin søn og undrede sig.

I programmet er der en fast lydeffekt af en øl, der åbnes. Hver gang lyden afspilles, opfordres lytterne til at drikke.

Christian Otteheim, redaktionschef på P3, erkendte, at lige netop den lille lyd i 'Lågsus' har været diskuteret internt i DR. Årsagen er, at man ikke må drikke i DR-programmer ifølge DR's etiske regler.

»Vi har faktisk brugt sindssygt lang tid på at diskutere lige præcis den lyd i 'Lågsus', og den vil jeg ikke forsvare. Det er endt med et kompromis, hvor værterne sidder og drikker mælk, imens de spiller en lyd. Det er dumt og giver ingen mening,« sagde han.

Men programmet 'Lågsus' ville han gerne forsvare.

»Hvis vi skal være interessante for unge, er det vigtigt, at vi tapper ind i deres hverdag. Det er et festprogram styret af to dygtige DJ's,« sagde han.

Sluttede med et løfte

Per Larsen kendte ikke til 'Lågsus', men han tog afstand fra, at lytterne opfordres til at drikke med en bestemt lyd – uanset om værterne drikker øl eller mælk imens.

»Jeg kender ikke det program 'Lågsus', men jeg bliver forarget, når jeg hører om det. I animerer børn og unge til at tænke, at man skal være sådan for at være rigtigt ung.«

Ingen flanker flyttede sig rigtigt i debatten. Men Jakob Juhl fra Mastiff sluttede af med et løfte.

»Jeg vil gerne give et løfte til Per Larsen. Deltagerne kårer i 'Paradise Hotel' noget, der hedder Miss Paradise. Her skal de holde en Miss World-agtig tale for de andre. I år kommer de til at tale om ulemperne ved alkohol.«

0 Kommentarer