”Er der PowerPoint, så skal I bare gå videre!”

Hvordan går man helt korrekt til Folkemøde? Det lærte vi på et af de første arrangementer i Allinge. ”Er der PowerPoint, så skal I bare gå videre!” forklarede retoriker. Journalisten anmelder og giver fire mikrofoner til seancen

”Meget ofte når folk siger noget i dag, så er det noget med ”Strukturkommissionen” og ”effektiv” og ”dynamisk”. Tomt, tomt, tomt. Men hvad snakker vi i virkeligheden om på Folkemødet?”

Sådan indleder Jesper Troels Jensen, direktør i firmaet Rhetor, der til daglig rådgiver om god sproglig performance. Han har til lejligheden forberedt en lektion i, hvordan man som gæst på Folkemødet får mest ud af mødet selv – og samtidig løfter mødets kvalitet for andre.

Tjek om der er PowerPoint

Mødets tema passer perfekt til Journalistens nye greb på Folkemødet, hvor vi vil bedømme alle arrangementer, vi dækker:

”Vi giver 1 til 6 mikrofoner. Vores kriterier er: Brændte deltagerne igennem? Blev emnet tilført noget nyt? Blev publikum inddraget? Blev der svaret på de spørgsmål, som blev stillet? Og var der Folkemøde-stemning – humor, nærvær og uhøjtidelighed?”

Jesper Troels Jensens første råd til den kritiske folkemødegæst er, at man ganske enkelt skal åbne døren eller teltet, og tjekke én ting, før man går ind.

”Det første, I skal gøre, er at spørge, om der er PowerPoint? Er der det, så skal I bare gå videre!”

For floskler som ”Strukturkommission” hænger ofte sammen med PowerPoint. Salen er favnet, og tilhørerne griner jovialt.

Bertel Haarder indledte Folkemødet ude af synk

Vi er i Grundtvigs telt på Cirkuspladsen i Allinge, få meter fra hovedscenen. På hovedscenen blev Folkemødet officielt åbnet klokken 12.00 med fællessang. Under sangen blev Bertel Haarder noget perpleks, fordi det vers, han sang, ikke var det, der blev vist for et grinende publikum på storskærmen.

Bertel Haarder var med til at åbne Folkemødet med sin egen sang. Foto: Klaus Holsting.

Og hvor Lars Løkke Rasmussen, ventende bag hovedscenen, hilste kammeratligt på den danske ungdom – i de perioder, hvor han ikke havde en smøg i munden.

Ekspertens gode råd

Men tilbage i Grundtvigs telt er scenen sat. Cirka 50 folkemødegæster fylder godt op i det lille, hvide telt, hvor Jesper Troels Jensens uddeler gode råd til folkemødegæsten, der vil optimere sin indsats for den gode dialog.

Jesper Troels Jensen gav gode råd ved Folkemødets åbning: ”Pas på, hvis dem, der er i panelet ikke rykker sig en tøddel.” Og fik publikum med sig. Foto: Klaus Holsting.
 

De gode råd kan sammenfattes til følgende.

Pas på arrangementer med kendte værter:

”Hvis værten er vigtigere end alt andet i verden, så gå videre!”

Vær opmærksom på mærkværdigheder i debatten. Lad alarmen lyde, hvis du for eksempel hører:

”Og så vil vi gerne have tilført nogle flere ressourcer i debatten.”

Den slags skal altid udløse en reaktion fra salen:

”Der skal I række hånden op og spørge, hvad han mener.”

Vær opmærksom, hvis debattørerne står for fast:

”Pas på, hvis dem, der er i panelet, ikke rykker sig en tøddel.”

For at modarbejde det, skal du som debattør afklare dit eget standpunkt på forhånd:

”Find ud af, hvad dit eget synspunkt er. Stil spørgsmål. Og tænk over dit spørgsmål, før du går ind. Det er jer, der skal få Folkemødet til at fungere. Deltagerne skal være aktivister!”

Kort sagt handler det om at være antiautoritær og lidt modig:

”Vi vender Folkemødet om. Når I går herfra, skal I ud og stille spørgsmål. Ud og argumentere for den gode idé, I har. Snak om noget andet end det, panelet vil. Må man det? Ja det må man godt!”

Der er nu gået 18 minutter i Grundtvigs telt. Folk har grinet fire gange. Nu er det slut. Folket siver ud for at møde Folkemødet. Men først endnu en sang. Og så er vi i gang.

 

 

JOURNALISTEN ANMELDER FOLKEMØDET

Arrangement: Hvordan får du det bedste ud af Folkemødet?
Arrangør: Rhetor – rådgivende retorikere ApS
Deltagere: Jesper Troels Jensen, Direktør, Rhetor

Journalistens dom: En humorfyldt og dejligt kortfattet indledning på Folkemødet, hvor et panel på en mand favnede salen, der fik konkrete værktøjer til at gøre Folkemødet bedre. Det trækker ned, at der – i strid med selve budskabet – ikke kunne stilles spørgsmål.

Som noget nyt anmelder Journalisten de arrangementer på Folkemødet, hvor vi er til stede. Vi giver 1 til 6 mikrofoner. Vores kriterier er: Brændte deltagerne igennem? Blev emnet tilført noget nyt? Blev publikum inddraget? Blev der svaret på de spørgsmål, som blev stillet? Og var der Folkemøde-stemning – humor, nærvær og uhøjtidelighed?

Efter Folkemødet samler vi alle vores anmeldelser her: journalisten.dk/vi-anmelder

0 Kommentarer