Er der en økonom til stede?

LØNNEDGANG. "Berlingske-ejer erklærer krig mod journalistforbund", meddeler Journalistens nyhedsbrev. En vis Montgomery (vi er flere, der er godt trætte af ham, skulle jeg hilse og sige. Er I ikke også snart det på Berlingske?) vil gøre op med kollektive aftaler og eksisterende overenskomster, og en lidt skræmt DJ-formand skynder sig at sige, at han da forventer, at Berlingske Media overholder indgåede aftaler!

LØNNEDGANG. "Berlingske-ejer erklærer krig mod journalistforbund", meddeler Journalistens nyhedsbrev. En vis Montgomery (vi er flere, der er godt trætte af ham, skulle jeg hilse og sige. Er I ikke også snart det på Berlingske?) vil gøre op med kollektive aftaler og eksisterende overenskomster, og en lidt skræmt DJ-formand skynder sig at sige, at han da forventer, at Berlingske Media overholder indgåede aftaler! Ja, det går vi sandelig også ud fra, kære formand. Og det vil nok få medhold ved enhver retsinstans, at man overholder indgåede aftaler.
Den seneste nye trend er åbenbart, at lønmodtagere, herunder pressens folk, skal gå ned i løn for at redde deres arbejdsplads.
Nuvel. Om jeg vil gå for eksempel 10 procent ned i løn?
Hjertens gerne. Forudsat naturligvis, at erhvervslivet også sætter sine priser 10 procent ned. At fødevarer, at tjenesteydelser af enhver art bliver 10 procent billigere. Men vil hr. Møller mon sætte sine indtægter 10 procent ned? Er taxiselskaberne indstillet på at sætte deres afsindige priser 10 procent ned? Vil medierne sætte deres annoncepriser 10 procent ned?
Næppe.
Sig mig – er der ingen økonomer til stede? En generel lønnedgang vil sætte samfundet fuldkommen i stå, så mon ikke det i virkeligheden er det modsatte, der skal til? Lad lønningerne blive, hvor de er – og sæt så priserne 10 procent ned. Så skal der nok komme gang i den.
Farvel finanskrise. •

Niels Jürgensen, journalist, Morgenavisen Jyllands-Posten

0 Kommentarer