Er Alternativets nye medie journalistik? De er selv i tvivl

Alternativet lancerer nyt netmedie, der skal sætte fokus på løsninger på de kriser, partiet ser i samfundet. Selv er de i tvivl, om indholdet kan kaldes journalistik og har ikke besluttet, om mediet skal tilmeldes Pressenævnet

En lyshåret kvinde toner frem i et kvadratisk billede på skærmen. Hun er i fokus, i baggrunden er et gult sommerhus, hav og hybenbuske. Hendes hår blæser, hun holder et fad med kartoffelsalat frem foran sig og ligner dansk sommer i den allervenligste version.

Men denne artikel handler ikke om madbloggeren Johanne Moesgaard, som har lavet videoen. Den handler om Alternativets nye, endnu navnløse digitale medie, som Uffe Elbæk i torsdags på et pressemøde løftede sløret for. Det skal være handlingsrettet, det skal være mobiliserende, og det skal tænkes ind i den venlige revolution, berettede han fra partiets sommermøde på Møn.

Skal inspirere læserne

Og her kommer madbloggeren ind i billedet. Fem videoer med kødfri sommermad har hen over sommeren været at finde på Alternativets facebookside. Fra slutningen af september, når det nye medie går i luften inden Folketingets åbning, er netop de film noget af det indhold, der vil være at finde på det nye medie.

»Alt indholdet på hjemmesiden skal være handlingsrettet og inspirere læserne til selv at gå ud og gøre noget. Her har vi nogle videoer, der helt konkret viser, hvordan man kan lave sommermad uden kød, som er mindre belastende for klimaet,« forklarer Oliver Riel, som er en af tre redaktører på det kommende medie.

Brugerne laver indholdet

Alternativets nye medie, som udelukkende vil udkomme digitalt, kommer til at publicere tre typer indhold – video, skrift og podcasts. Og så kommer indholdet til at være lavet af brugerne selv. Alternativet håber, det bliver en bred skare af folk – både partimedlemmer, andre partiers medlemmer og en masse andre.

»Vi vil gerne have fat i ganske almindelige mennesker. Derfor er det også dem, der kommer til at skabe indholdet,« siger Oliver Riel, som bliver redaktør for podcast-delen af mediet.

Alle historier på sitet skal være handlingsorienterede. De skal komme med løsningsforslag, der er håndgribelige for læserne. Og de skal komme med løsningsforslag på det, som Alternativet kalder De Tre Kriser.

De tre spørgsmål

Der er tale om klimakrisen, systemkrisen og empatikrisen. Mediet kommer ikke til at have forskellige fagområder som Indland, Udland og Økonomi, som man kender det fra dagblade og magasiner. Der kommer i stedet til at være tre spørgsmål, der skal besvares, og hvert et bidrag på hjemmesiden skal, på en løsningsorienteret måde, forsøge at besvare et af dem:

”Hvordan kan vi leve mere bæredygtigt?”

”Hvordan kan vi udvikle demokratiet?”

”Hvordan kan vi skabe gode liv?”

Derfor kan madbloggeren leve op til Alternativets kriterier. Hendes videoer er et eksempel på, hvordan man kan leve mere bæredygtigt ved at skære ned på kødet.

»Formålet er at få læseren, lytteren og seeren til at handle. Vi skal inspirere og sætte gang i den venlige revolution. Måske kan de her videoer få nogen til at prøve en kødfri ret eller en kødfri dag. Så har vi allerede sat skub i noget,« siger Oliver Riel.

Er det journalistik?

På Twitter har Alternativet kaldt projektet for ”et medie”.

Men holdet bag er ikke selv sikre på, om man kan kalde indholdet for journalistik. Det vil Oliver Riel lade være op til læserne at vurdere.

Han fortæller, at Alternativet stadig overvejer, om mediet skal tilmeldes Pressenævnet og dermed underlægges de presseetiske regler.

Hvad er det, der mangler i det danske mediebillede, som I kan bibringe?

»Vi synes, der mangler et sted, hvor man fokuserer 100 % på fremskridt, løsninger og handlinger. Det vil vi gerne lave. Det sidder hamrende dygtige journalister ude på redaktionerne og laver kritisk journalistik, politisk journalistik og store analyser. Det er ikke det, vi mangler, og det er ikke det, vi kan. Vi vil skabe en synliggørelse af de gode ting, der sker,« siger han.

Oliver Riel håber, at det nye netmedies tilgang kan smitte af på de andre medier.

»Vi håber helt klart, at vores fokus på handling og løsninger spreder sig. Inde på Christiansborg har vi jo forsøgt at skabe en ny politisk kultur.«

Men er det politik eller journalistik, det her nye medie?

»Det er et godt spørgsmål. Når folk går ud og lever mere bæredygtigt, skaber forandring, så er det jo politisk. Ikke nødvendigvis partipolitisk, men politisk. Vores medie er endnu en mulighed for at skabe politisk forandring. Det er målet,« siger han.

Han understreger samtidig, at Alternativet ikke vil konkurrere med de etablerede medier.

»Vi vil bare gerne skabe en platform, hvor folk kan komme med løsningsorienterede bidrag,« siger Oliver Riel.

Videoen med kartoffelsalat i sommerlandskabet er blevet delt 320 gange i skrivende stund, har 87.000 visninger og 164 kommentarer.

0 Kommentarer