ENKELT OG LUFTIGT

Journalistik og design flyder mere og mere sammen på avissiderne. Jyllands-Postens nyhedsgrafiker Lars Pryds er manden bag en række avissider, som både er simple og æstetisk smukke. Og som vinder stribevis af priser.
Journalistik og design flyder mere og mere sammen på avissiderne. Jyllands-Postens nyhedsgrafiker Lars Pryds er manden bag en række avissider, som både er simple og æstetisk smukke. Og som vinder stribevis af priser.

 

De er på badeværelset, i marmeladen, rundt om sengen og i brødkassen. Og de er nærmest umulige at få has på, når først de om sommeren begynder at krible og krable langs panelerne. De giver myrekryb.
Samme fornemmelse får man, når man kaster blikket på featuresiden Det kribler og krabler. Man får nærmest lyst til at mase myrerne.
Siden blev bragt i Jyllands-Posten i juli sidste år og er designet af nyhedsgrafiker Lars Pryds, som netop har vundet en sølv
medalje for myresiden ved avisdesign-organisationen SND/S’s (Society for News Design/Scandinavia) konkurrence i Reykjavik i begyndelsen af april. Desuden har siden indbragt ham yderligere et par priser det seneste år.
Myresiden er et åbenlyst eksempel på, at sammensmeltningen af kreativ grafik og journalistik får større og større betydning. Siden illustrerer, at en nyhedsgrafiker kan fortælle historier uden ord og kan give journalistiske historier nye dimensioner og muligheder.
“Den tog ikke særlig lang tid at lave. Jeg har brugt den samme myre igen og igen, og det får siden til at hænge sammen. Og så lagde jeg skygge på myrerne, så man kan fornemme, hvordan de kravler rundt. Siden er atypisk for Jyllands-Posten, fordi vores sider normalt er meget teksttunge. Det kribler og krabler har derimod fået usædvanligt meget luft,” fortæller Lars Pryds, der har samarbejdet med redaktionssekretær Jørgen Høg om siden.
Lars Pryds definerer en æstetisk og smuk avisside på samme måde som Det kribler og krabler er bygget op:
“Den skal være enkel og luftig og sende et entydigt signal. Og så skal der være samhørighed mellem stil og indhold, så læseren hurtigt kan orientere sig,” siger han og bliver bakket op af Jørgen Høg:
“I det her tilfælde hænger rubrik og illustration sammen på en indbydende måde, som formentlig har fået folk til at læse historien. Og så ligger der en kontrast i den humoristiske illustration og det trods alt alvorlige emne,” fortæller redaktionssekretæren.
Lars Pryds pointerer samtidig, hvorfor avissidernes grafiske udtryk er blevet opprioriteret:
“Det bliver mere og mere vigtigt at kunne præsentere en god historie på en indbydende måde. Specielt i den strøm af medier og den konkurrence, vi oplever nu, hvor det handler om at markere sig over for læserne.”

Ideer udvikles
Ved SND/S’s konkurrence på Island deltog 1111 avissider fra 75 skandinaviske aviser. I alt blev tretten danske avissider præmieret, heriblandt fik Lars Pryds to sølvmedaljer, for henholdsvis Det kribler og krabler og De uønskede, mens der var hæder til siden Firmaets ansvar.
Ved nyhedsgrafikerens bord på Jyllands-Posten kommer priserne nu til at hænge side om side med et udsnit af de mange andre priser, han har modtaget de seneste år.
Lars Pryds er uddannet på Designskolen i Kolding med speciale i grafisk design og har siden 1997 arbejdet på Jyllands-Posten. Nu på en redaktion, hvor faggrænserne stille skvulper over, og resultatet kan læses og ses i antallet af anderledes og banebrydende avissider, som er blevet hædret én efter én.
Mange af avissiderne bliver udviklet i samarbejde med redaktionssekretær Jørgen Høg, som sidder ved siden af Lars Pryds på Jyllands-Postens weekendredaktion i Viby. Her laves rubrikker, billedbeskæringer, tekstdisponeringer og illustrationer til tillæggene Go’ Lørdag, Indblik, Ferie & Fritid og Job & Penge. Et godt eksempel på, at elegante avissider opstår, når ideer udveksles på tværs af skriveborde og faggrænser.
“Vi har fulgt med i den tekno-logiske udvikling og udforsket det område. Teknologien giver os en større mulighed for flotte sider, men også for flere fiaskoer, fordi mulighederne er så mange. Før i tiden virkede typografien som en stopklods; det var begrænset, hvad man kunne,” siger Lars Pryds og støttes af sin samarbejdspartner Jørgen Høg:
“Det er nemmere for os at tænke i et færdigt resultat, når vi arbejder på computere. Vi kan lave arbejdet hurtigere og se illustrationen med det samme,” siger han og bekræfter, at hans arbejdsområde som redaktionssekretær bevæger sig over på det grafiske område.
Det bekymrer dog ikke Lars Pryds. Han er ikke bange for, at de flydende arbejdsgrænser en dag gør ham arbejdsløs. For i takt med at redaktionssekretærer og journalister æder sig ind på nye arbejdsområder, så gør Lars Pryds det samme. Så han glæder sig mest over samspillet med sine kolleger.
“Som nyhedsgrafiker er det en kæmpemæssig fordel at være en del af en redaktion. At være tæt på der, hvor det sker. Vi diskuterer vores arbejde og præsenterer ideer for hinanden, men jeg har alligevel frihed og opbakning fra mine kollegaer til at gøre, hvad jeg vil.”

Forsinket skulderklap
Mens samarbejdet imellem Lars Pryds og de redigerende medarbejdere på redaktionen fungerer i et tæt samarbejde, så har nyhedsgrafikeren stadig frie hænder til at illustrere, når de skrivende journalister har afleveret deres råstof på redaktionen. Lars Pryds taler stort set aldrig med dem.
“Måske burde jeg gøre det noget mere, som en del af ideudviklingen. Men journalisterne er som regel allerede i gang med en ny historie, så jeg overtager bare deres artikel. Nogle gange bliver den færdige historie afleveret fredag aften, hvor jeg er gået på weekend og allerede har lavet illustrationen,” siger han og understreger, at han ikke opfatter sig selv som et serviceorgan for journalisterne.
“Det er et samspil, hvor vi udnytter hinandens kvaliteter,” siger han.
Da Jyllands-Postens forgyldte grafiker fløj hjem igen fra vulkanøen med endnu et par hædersbevisninger, var det, ud over den umiddelbare stolthed og ære priserne gav, også med et vigtigt skulderklap i tasken. Et skulderklap, der bliver givet med tilbagevirkende kraft.
“Det betyder, at jeg bliver mindet om noget arbejde, jeg egentlig havde glemt, at jeg har lavet, og måske aldrig fik ros for, fordi tiden al for tit flyver af sted i denne her branche,” siger Lars Pryds.

DANSKE VINDERE
I ÅRETS AVISSIDE
I SKANDINAVIEN

Forsider
Sølv, Per Heilmann, Aktuelt for avissiden Europa – april 1999.
Bronze, team, Fyens Stiftstidende for avissiden Trafikdrab skal halveres.
Hæder, team, Ekstra Bladet for avissiden Han er gal.

Featuresider
Sølv til Lars Pryds, Jyllands-Posten for avissiden Det kribler og krabler.
Bronze til Jørgen Høg og Lotte Overgaard, Jyllands-Posten for avissiden Og så på en onsdag.

Visuel kommunikation
Sølv til Lars Pryds og Jørgen Høg, Jyllands-Posten for avissiden De uønskede.
Hæder til Lars Pryds, Jyllands-Posten for avissiden Firmaets ansvar.

Sektionsforsider
Hæder til Bettina Kofmann, Berlingske Tidende for avissiden Dette er ikke en cigar.

Millennium forsider
Bronze til Torben Bille og Per Marquard Otzen, Information for avissiden Ud af mørket.

Sportssider
Hæder til team, Fyens Stiftstidende for avissiden Rødt mareridt.

Lokalsider
Bronze til team, Fyens Stiftstidende for avissiden Bryd loven uden …

Design
Hæder til Kristoffer Løve Østerbye, Marianne Gram, Tomas Østergren og Elisabeth Schioldann von Eyben for design.

Redesign
Hæder til Fyens Stiftstidende for redesign.

I alt konkurrerede 1111 avissider fra 75 skandinaviske aviser.
Society of Newspaper Design/Scandinavia (SND/S) er en underafdeling af den internationale organisation Society of Newspaper Design (SND) og omfatter Danmark, Sverige, Island, Norge og Finland og blev grundlagt i 1985. Hvert år afholdes en konkurrence for Skandinaviens bedste avissider. I år foregik konkurrencen fra den 6. til den 9. april i Reykjavik på Island. Besøg organisationerne på www.snd.org og www.snds.org.

0 Kommentarer