Retsordfører vil forlange hemmeligholdte dokumenter om ny offentlighedslov udleveret til Folketinget
»Det er jo absurd,« siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, om det afslag på aktindsigt i forhandlinger om ny offentlighedslov, som journalisten.dk har modtaget.
Tidligere har pressejurist Oluf Jørgensen sagt, at afslaget er »ikke holdbart« og samtidig påpeget, at det er i strid med de konventioner, som Danmark har tilsluttet sig.
Den kritik tilslutter Pernille Skipper sig:
»Det er rigtig uheldigt, at man ikke vil give den aktindsigt, som der formentlig er krav på. Det at man ikke er mere åben i det hele taget i processen om offentlighedsloven, er jo sigende i forhold til udfaldet. Det har været en ekstremt lukket proces, hvor man hele tiden forsøger at lukke af og nu bruger reglerne forkert for at undgå, at der kommer aktindsigt i forhandlingerne bag,« siger Pernille Skipper.
»Det er det samme formål, som vi har haft regeringen mistænkt for hele tiden: De vil undgå, at journalister og borgere og offentlighed går og snuser i, hvad der er grundlaget for deres beslutninger. I forhold til offentlighedsloven og i forhold til kommende lovforhandlinger.«
Journalisten.dk har forgæves forsøgt at få justitsminister Morten Bødskov (S) til at kommentere kritikken af, at afslaget på aktindsigt er uholdbart og konventionsstridigt. Alle henvendelser bliver nu ignoreret.
Journalisten.dk lavede samme aften, som det nye udspil til offentlighedslov blev fremlagt, et interview med justitsminister Morten Bødskov, hvor han præsenterede forslaget. Siden har vi rejst en række andre spørgsmål, som ministeren ikke har ønsket at svare på.
Det fremgik af interviewet, at Morten Bødskov mener, at den nye offentlighedslov vil give politikerne et nødvendigt "fortroligt rum", hvor politikere, embedsmænd og ministre kan forhandle sammen og præsentere ideer, uden at det er muligt at få aktindsigt.
Dertil siger Pernille Skipper:
»Det er jo desværre almindeligt allerede nu, at når der er politiske forhandlinger, så er papirerne lukket land, indtil lovforhandlingerne er færdige. Det viser bare, at det lukkede rum, som regeringen og højrefløjen ønsker med den nye offentlighedslov, eksisterer allerede. Der er jo lukket land i forvejen for, at man kan have en hel masse debatter, sende papirer frem og tilbage, uden at offentligheden kommer og blander sig. Det er først, når der er taget en beslutning, at der er grundlag for aktindsigt i den beslutning. Hele det "fortrolige rum", som de så gerne vil skabe med den nye paragraf 24, det eksisterer jo i forvejen.«
»Jeg synes, det er foruroligende med den måde, de har kørt forhandlingerne om offentlighedsloven. Det gælder, at de ikke har indviet offentligheden i, at der var diskussioner. At man ikke har inviteret de partier, man vidste ville være kritiske. Det er i det hele taget en hamrende udemokratisk proces.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.