
Enhedslistens Mai Villadsen var denne uge i programmet ’Genstart’, hvor hun blandt andet havde svært ved at svare på, om verden ville være et bedre sted uden NATO. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Enhedslisten har endnu til gode at få styr på kommunikationen om NATO og Putins krig i Ukraine – det mener begge eksperter i ’Budskab’.
Til gengæld er de ret uenige om, hvor stor krisen er for venstrefløjspartiet.
Steffen Hjaltelin, stifter af bureauet Hjaltelin Stahl og tidligere kampagnemager for Venstre, spår, at det bliver ”årtiets krise” for Enhedslisten, fordi den efter hans vurdering har blotlagt dybe kløfter mellem Enhedslistens ideologiske principprogram, hovedbestyrelse og bagland på den ene side, og så partiets profiler på Christiansborg på den anden side.
”De har jo formået at få tingene til at virke lidt mere hyggelige, end de ser ud i principprogrammet,” mener Steffen Hjaltelin og peger på, at partiet de senere år har haft betydeligt højere vælgertal i byerne end i yderkommunerne.
”Enhedslisten er blevet kartoffelrækkernes politiske pendant til en ladcykel,” siger han.
Asbjørn Haugstrup medgiver, at Enhedslisten tager sig ”forpjusket” ud, men han tror ikke, krisen kommer til at ramme Enhedslisten hårdt på den længere bane.
”Jeg tror, der er en ret stor gruppe af vælgere, som abonnerer på et synspunkt om, at det ikke er den eneste vej frem at hælde mange flere penge i forsvar og opruste og så videre,” siger han, som er kommunikationsdirektør i Innargi og tidligere rådgiver for flere radikale ministre.
”Lige nu så er Enhedslisten det eneste parti, der tilbyder en platform, hvor man kan være i tvivl om, om et endnu stærkere NATO og endnu flere penge til forsvaret er det eneste saliggørende i relationen til Rusland.”
”Der skal to til at føre krig”
Hele virakken begyndte, da Enhedslistens folketingsmedlem Christian Juhl sagde til Jyllands-Posten, at ”Ukraine har ført en ikke-hensigtsmæssig mindretalspolitik i den østlige del”.
Dagen efter var det så hovedbestyrelsesmedlem Mikael Hertoft, som gav interview. Her fik han både sagt, at ”der skal to til at føre krig” og stillet spørgsmålstegn ved, om Ukraine er en nationalstat.
Udtalelser, han selv lagde afstand til på Radio4 dagen efter, men på det tidspunkt havde flere af hans ”kammerater” på Christiansborg allerede travlt med at slå udtalelserne ned.
Politisk ordfører Mai Villadsen skrev på Twitter, at: ”Jeg tager den kraftigst mulige afstand fra de udtalelser. De er fuldstændig forkerte og de er på ingen måde Enhedslistens politik”.
Jeg tager den kraftigst mulige afstand fra de udtalelser. De er fuldstændig forkerte og de er på ingen måde Enhedslistens politik. https://t.co/JhY5X57vs0
— Mai Villadsen (@MaiVilladsen) March 2, 2022
I ’P1 Morgen’ udtalte tidligere politisk ordfører Pernille Skipper, at:
”Jeg har sjældent hørt nogle udtalelser, som jeg synes er så langt fra skiven og langt fra virkeligheden som dem.”
Og om aftenen gik Pelle Dragsted i ’Deadline’ og sagde, at det var ”helt, helt, helt galt”, at nogle medlemmer af Enhedslisten var begyndt at ”dele ansvaret for den russiske aggression ud på flere”.
Siden er debatten og mediedækningen fortsat, og flere af partiets største profiler er stillet op i formater som ’Genstart’ og ’Slotsholmen’.
En medietaktik, som undrer begge eksperter i ’Budskab’.
”Bundlinjen er, at de skal kommunikere om et dilemma,” siger Asbjørn Haugstrup og peger på, at det er en af den slags sager, hvor Enhedslisten ikke kan give ja-nej-svar.
”Derfor ville jeg altid vælge platforme, hvor man har mest muligt kontrol og kortest muligt tid. Så det man gør er at sætte tingene på plads og så trækker sig igen,” siger han.
Virker uforberedte
Asbjørn Haugstrup mener, de lange formater er ”gift” for Enhedslisten, når de skal ud at præcisere og ”prøve at skabe en smule klarhed”.
”Det ser helt enormt rodet ud,” siger han om de mange forskellige meldinger i forskellige medier.
Han synes, problemet med forskellige holdninger til krig og NATO lader til at være kommet bag på Enhedslisten.
”Det virker, som om det er kommet som en overraskelse. Og så snubler man ud med nogle korrektioner, som i virkeligheden udstiller den indre konflikt, fordi tingene bliver malet ud med en så utroligt bred pensel i alle de formater, hvor der er utroligt god tid,” siger Asbjørn Haugstrup.
Alligevel ser han gode chancer for, at Enhedslisten slipper ud af krisen med vælgerbasen nogenlunde i behold.
”Jeg tror, at det, der vil aflejre sig som et synspunkt, er, at der er et parti, som er i tvivl om, om man skal gå den ene eller den anden vej, hvis man vil mere fred i verden. Og det tror jeg også stadig appellerer til en hel del af dem, der kører på ladcykel,” siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.