Regeringens støtteparti Enhedslisten vil fratage al mediestøtte fra Berlingske i ny medieaftale. Medier skal nemlig ikke modtage statsstøtte, hvis de sender overskuddet videre til aktionærerne.
Berlingske skal indstille sig på at vinke farvel til de 66 millioner kroner, avisen modtager om året. Det siger Per Clausen, medieordfører for Enhedslisten, til jp.dk forud for de kommende forhandlinger om mediestøtten i Danmark.
Henning Dyremoses mediestøtteudvalg har tidligere anbefalet, at mediestøtten ikke skal gå til medier ejet af partier eller organisationer – blandt andet Dagbladet Arbejderen. Nu stiller Enhedslisten endnu et krav til ansøgere af mediestøtte:
De må nemlig ikke være »ejet af koncerner, hvis formål det er at tjene penge til aktionærerne«.
Og det kommer til at ramme Berlingske, som er ejet af Mecom.
»Der er ingen sikkerhed for, at støtten til de virksomheder kommer til at gå til at udvide demokratiet og den demokratiske samtale, men i stedet ender de måske i aktionærens lommer,« siger Per Clausen, medieordfører for Enhedslisten, til jp.dk.
Han er ikke i tvivl om, at forslaget vil ramme Berlingske.
Han forklarer, at Enhedslisten er klar til en overgangsordning for Berlingske, hvis forslaget skulle kunne finde et flertal. Og Per Clausen er også klar med et alternativt forslag:
»Det vigtigste er at sikre, at de store mediehuse ikke får mere ud af en omlægning af mediestøtten, men tværtimod får mindre. De skal have en mindre andel, så der er flere penge til de nye og uafhængige medier,« siger Per Clausen.
Hvis forslaget vinder flertal, vil det også gå ud over andre nuværende modtagere af mediestøtte – for eksempel MetroXpress, Børsen og de øvrige medier under Berlingske Media – for eksempel B.T. og Weekendavisen.
Kulturminister Uffe Elbæk vil inden for to uger præsentere regeringens nye bud på en aftale om mediestøtten.
38