Engelbrecht om skattesmæk til medier: »Ikke en sag om ytringsfrihed«

»Her er tale om en skattesag, ikke en sag om ytringsfrihed,« siger skatteminister Benny Engelbrecht efter kritik fra flere sider af, at medier skal betale skat, hvis de dækker bøder og erstatning for deres journalister. Han understreger, at det står mediet frit for også at betale skattesmækket

Hvis et medie betaler bøder, erstatning eller sagsomkostninger på vegne af sine journalister, så skal der svares skat af beløbet.

Sådan lyder det samstemmende fra Skatterådet og skatteminister Benny Engelbrecht. Ministeren afviser over for Journalisten kritik af, at det kan svække den redaktionelle frihed.

Udmeldingen kommer, efter at fire DR-medarbejdere fra 'Kontant' blev idømt dagbøder, godtgørelse og sagsomkostninger for over 500.000 kroner i alt. DR betalte udgifterne, fordi der var tale om journalistisk arbejde. Men efterfølgende fastslog Skatterådet, at når DR betaler, så skal der betales skat oveni.

Kritik fra flere sider

Siden har der lydt kritik af Skatterådets fortolkning fra flere sider.

»Det har alvorlige konsekvenser, for det betyder, at det bliver endnu dyrere at få en dom for at overtræde ytringsfrihedens grænser. Det kan medføre en stor regning for den kritiske undersøgende journalistik, hvor de her grænser trækkes hårfint af domstolene,« sagde mediejurist Oluf Jørgensen.

»Der er et større og større pres på, at man gerne vil straffe den enkelte journalist. Det synes jeg faktisk er en glidebane, og det er problematisk i forhold til ytringsfriheden,« sagde SF’s medieordfører, Özlem Cekic.

”Meget bekymrende, at enkelte journalister skal løbe store økonomiske risici ved at lave deres journalistiske arbejde,” skrev DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård i en mail til Journalisten.

Vil ikke rokke ved vurdering

Men skatteminister Benny Engelbrecht afviser kritikken og støtter Skatterådet i deres vurdering.

»Skatterådet har gjort et godt og grundigt stykke arbejde. Jeg har ikke tænkt mig på nogen som helst måde at rokke ved den vurdering, Skatterådet har lavet,« siger han til Journalisten.

Det samme fastslår ministeren i svar på to spørgsmål fra Özlem Cekic i Folketingets Kulturudvalg.

Benny Engelbrecht understreger, at det står arbejdsgivere som for eksempel DR frit for også at dække skattesmækket for medarbejderne.

»Der er intet til hinder for, at arbejdsgiveren vælger at dække det fulde beløb. Det er et spørgsmål mellem arbejdsgiver og arbejdstager, som jeg selvfølgelig ikke vil blande mig i,« siger han.

DR har tidligere oplyst til Journalisten, at de også agter at dække skattesmækket for medarbejderne.

Minister: Ikke en sag om ytringsfrihed

En ting er den rent faktuelle vurdering, som Skatterådet har foretaget. Rent politisk, hvad mener du så om, at medier skal betale skat, når de dækker den slags erstatninger for deres journalister?

»Helt grundlæggende er det et spørgsmål mellem arbejdsgiver og arbejdstager. Det virker på mig som en rimelig underlig diskussion at gå ind i. Spørgsmålet er alene, hvad der er gældende regler, og det har Skatterådet afgjort. Mit udgangspunkt er, at der bør være lighed for loven – og da især skattelovgivning.« siger Benny Engelbrecht.

Kritikerne taler om et pres på den redaktionelle frihed, som især vil ramme undersøgende journalistik. Det lyder, som om du mener, at kritikerne overreagerer lidt. Gør du det?

»Her er tale om en skattesag, ikke en sag om ytringsfrihed. Jeg skal på ingen måde konkludere, hvad folk måtte tolke på det her område, jeg kan bare konstatere, at der er lighed for loven,« siger Benny Engelbrecht og fortsætter:

»Skatterådet er sat til at vurdere, om man skal svare skat eller ej, og når man opfatter den godtgørelse som en indtægt, så skal der svares skat. I alle tilfælde må man antage, at man på en redaktion eller en avis velsagtens har muligheden for at dække den slags. Uanset om det er Ekstra Bladet, Politiken eller Berlingske, så antager jeg, at man gør sig sine overvejelser om, hvordan sådanne omkostninger kan dækkes, også spørgsmålet om skat.«

Ministeren bakkes op af advokat Michael Christiani Havemann fra Brix, Jensen og Havemann. Han repræsenterede Boligadministratorerne A/S, som fik de fire DR-journalister dømt i maj.

”Det er vigtigt for retsbevidstheden, at borgerne i Danmark får sikkerhed for, at DR’s journalister får samme straf for skattesvig som alle andre borgere, der begår den samme forbrydelse,” har han skrevet i en mail til Journalisten.