search

Endnu en mur står for fald

For seks år siden blev et af de tunesiske journalistforbund ekskluderet af IFJ, fordi det havde tildelt den nu flygtede præsident forbundets fornemste pressefrihedspris.

For seks år siden blev et af de tunesiske journalistforbund ekskluderet af IFJ, fordi det havde tildelt den nu flygtede præsident forbundets fornemste pressefrihedspris. Det var en skændsel, da Ben Ali med sit diktatur havde medier og journalister under skarp tilsyn.

Lige siden har netop Tunesien og forholdet mellem landets journalistforbund været et evigt spørgsmål i IFJ, der i samarbejde med IMS (International Media Support) i København lige nu har et projekt i Tunesien om journalistiske standarder og et af journalistforbundenes evner til at forsvare pressefriheden.

Derfor er det også på flere måder en skelsættende nyhed, at medierne nu får frihedsbrevet, og som flere allerede har noteret sig, kan det sætte en bevægelse i gang i flere lande i Nordafrika og Mellemøsten. Det kan vise sig at være endnu en mur, som står for fald.

Hvis det virkelig skal lykkes, kræver det samme opmærksomhed fra politikerne, som da jerntæppet mellem Øst- og Vesteuropa blev rullet op. Fra dag 1 skal der være massiv politisk opbakning til et tunesisk styre, som nu giver fuldstændig pressefrihed. Meddelelsen skal forpligte, og det gør den bedst, hvis der bakkes op alle steder fra – også fra den internationale journalistfederation og andre medieorganisationer.

Ligesom der skal sættes ind, når konflikter bryder ud, skal der etableres en plan for, hvordan der bakkes op. Allerede i morgen foretager IMS en hurtig undersøgelse af, hvad behovet er lige nu. Samtidig er der organisationer som IFEX (International Freedom of Expression Exchange), der sammen med lokale tunesiske organisationer har monitoreret forholdene helt op til "Jasmin-revolutionen".

Nu skal kræfterne samles, og tiden er til at lægge strategier for, hvordan vi i medieorganisationerne bedst støtter op om den udvikling, der kan gå hen blive fulgt op i andre lande.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen