Endnu en journalist stoppes i at livedække fra retssalen

Siden 1. januar har det været lovligt at sende tweets direkte fra retsmøder. Men flere dommere benytter muligheden for at suspendere transmissionsretten. Senest i dag ved retten i Sønderborg.

Siden 1. januar har det været lovligt at sende tweets direkte fra retsmøder. Men flere dommere benytter muligheden for at suspendere transmissionsretten. Senest i dag ved retten i Sønderborg.

'Klokken er 8:58 og live-dækningen af straffesagen mod John Knudsen starter nu.'

Sådan lyder den første tweet i dag på Jyllands-Postens hjemmeside, hvor journalist Søren Munch dækker straffesagen ved retten i Sønderborg mod Kirsten Bay Andersens drabsmand, John Knudsen.

Han når at få sendt otte tweets ud, før han må indstille livedækningen. For allerede klokken 9:52 melder retsformanden, dommer Niels Deichmann, at medierne ikke længere må livedække dagens vidneafhøringer.

"Afgørelsen er truffet med henvisning til retsplejeloven, fordi der er risiko for, at vidner kan høre andre vidneforklaringer," hedder det i den sidste tweet, som Søren Munch får sendt af sted, hvortil han tilføjer:

"Live-dækningen slutter hermed nu, men jp.dk vender tilbage senere tirsdag med en dækning af vidneafhøringerne. Retssagen fortsætter tirsdag med afhøring af fem vidner."

For mange retsreportere giver livedækningen ellers mulighed for at dække en retssag med mange flere detaljer. Desuden når journalisterne ud til publikum på helt anden vis – og tilmed mange flere.

Under Zobel-sagen var der eksempelvis 25-30.000, der fulgte Niels Pinborg. Og som beskrevet tidligere på Journalisten.dk live-tweetede Bo Elkjær allerede sidste år fra Stein Bagger-retssagen.

Dengang forbød dommerne live-tweets, mens retten var sat, men det forhold har været ændret siden nytår. Altså medmindre dommeren suspenderer muligheden.

Og det var præcis, hvad der skete i dag, da Søren Munch skrev om retssagen om John Knudsen og drabet ved Haderslev Fjord.