En ung mand ligger død efter at være blevet stukket ned med en kniv i kampen for en kasse tandbørster efter jordskælvet i Haiti.

Årets Nyhed, Udland

Årets Nyhed, Udland

Jan Dagø vinder førsteprisen i denne kategori for at have fotograferet et helvede på jord, hvor det brænder, og mennesker gør de forfærdeligste ting ved hinanden i stedet for at hjælpe i en fælles krise. Midt i dette helvede står fotografen og skaber en slags orden i kaos med sine bille- der. Det er en meget komplet serie, hvor hvert eneste billede er relevant, og den er teknisk flot. Man kan nærmest både lugte og smage volden i denne serie, der holder niveauet og rædslen helt oppe. Mange af de andre reportager fra Haiti var efter dommernes mening lidt for forelske- de i de sammenstyrtede huse. Dommerne satte desuden stor pris på, at der ikke var tænkt form ind i denne serie.
Men der var også fotografer, der tog den anden vej og vendte blikket mod de langvarige katastrofer. En af dem er Jonathan Bjerg Møller, der bliver belønnet med en andenpris for at have rettet kameraet mod en snigende katastrofe i Niger. Situationen er dramatisk, selv om farverne støjer lidt og billedet er en anelse kaotisk. Men det fik netop dommerne til at diskutere vores fordomme om fattigdom og vores æstetiske behov inden for pressefotografi. Alt for ofte kan der være en tendens til at gå i sort/hvid, når vi vil fremhæve et drama. Men virkeligheden og helvede er i farver, den roder og armodet har mange ansigter. Det kan vi ikke ændre på.
For Årets Reportage, Udland, har Jan Dagø modtaget Ekstra Bladets pris. 

0 Kommentarer