En smuk exit

På engelsk taler man i forretningsverdenen om 'a beautiful exit'. En smuk og diskret udgang. Det blev solgt som en offensiv, men i dag trak JP/Politikens Hus sig i virkeligheden ud af aviskrigen.

På engelsk taler man i forretningsverdenen om 'a beautiful exit'. En smuk og diskret udgang. Det blev solgt som en offensiv, men i dag trak JP/Politikens Hus sig i virkeligheden ud af aviskrigen.

'A beautiful exit' er altid diskret. Offentligt tror man så meget på projektet, at man stadig er medejer. Til gengæld sidder bladhuset på Rådhuspladsen ikke med flertalsaktionærens ansvar for at gøre det beskidte arbejde, hvis det går galt.

I dag fik gratisaviskrigen faktisk sin anden smukke udgang. Den første var i januar, da Baugur blev mindretalsaktionær i Nyhedsavisen. Dermed slap islændingene for at være dem, der måske en dag skal dreje nøglen om.

Og I dag blev det så offentliggjort, at JP/Politikens Hus skal være mindretalsaktionær i gratisavisen 24timer samt metroXpress med en 24,5 procents ejerandel.

Altså endnu en beautiful exit.

Gratisavisens redaktion skal samtidig flytte fra Rådhuspladsen til metroXpress' mere ydmyge adresse Bygmestervej 61 i Københavns nordvestkvarter.

Mulighederne for at købe latte i papkrus bliver færre for medarbejderne, men til gengæld ligger Mjølnerparken lige rundt om hjørnet, så redaktionen kommer lidt tættere på virkeligheden uden for latte-segmentet.

Selv om Politikens Hus har arbejdet målrettet og dygtigt på at få tabene på 24timer bragt ned fra mere end en million kroner om dagen til noget tåleligt – og hemmeligt – så er gratisavisen stadig en økonomisk klods om benet.

Parterne vil ikke løfte sløret for, hvor mange penge der er lagt på bordet i dagens handel. Men Metro Internationals bestyrelsesformand, Anders Kronborg, fortalte efter et pressemøde i dag til Journalisten, at metroXpress ikke havde betalt for at overtage 24timer. Tværtimod havde metroXpress fået penge fra JP/Politiken i handelen, hvor det altså også indgik, at bladhuset på Rådhuspladsen fik 25 procent af aktierne i MetroXpress A/S.

Samtidig skal JP/Politikens Hus betale årets fire første måneders underskud på 24timer.

Alt det viser, at JP/Politikens Hus har været i en yderst ydmyg forhandlingsposition.

Det har aldrig været en hemmelighed, at administrerende direktør Lars Munch har hadet at se pengene fosse ud under gratiskrigen. På pressemødet kaldte koncerndirektør Torsten Bjerre Rasmussen da også handelen for en 'konsolidering'.

Metro Internationals Anders Kronborg brugte også ordet 'konsolidering', og det er faktisk ret underligt. For mens JP/Politikens Hus i dag spillede defensivt, så var der i den grad tale om et offensivt træk fra MetroXpress A/S.

For Metro har nu to muligheder:

De kan i første omgang forsøge at få en god forretning ud af samarbejdet mellem 24timer og metroXpress, samtidig med at de opretholder det maksimale pres på Nyhedsavisen. Mislykkes det at tjene penge på 24timer, så kan de dreje nøglen om, og så er der én konkurrent mindre.

Metro International har altså givet sig selv en dominerende position og dermed mere ro på gratismarkedet.

Men giver det overhovedet mening at holde liv i to forskellige gratisaviser i samme selskab, når nu de fleste er enige om, at der er for mange spillere på markedet?

Måske.

JP/Politikens Hus og MetroXpress A/S' hovedargument er, at de to aviser kun har 16 procent fælles læsere.

Dermed kan de tilbyde annoncørerne en dækning på næsten én million læsere dagligt.

MetroXpress har bedre fat i de yngre læsere øst for Storebælt, mens 24timer er stærkere blandt de lidt ældre læsere i provinsen. Blandt andet har 24timer nogle stærke samarbejder om lokale gratisaviser med både Nordjyske, Fyens Stiftstidende og Jyllands-Postens gratisavis JP Århus.

Samtidig kan MetroXpress A/S og 24timer spare et tocifret millionbeløb på at læsse aviserne ind i en varevogn frem for to, når de skal ud til avisstanderne.

Og man kan spare penge på at have én organisation til annoncesalg, markedsføring, it etc.

På den anden side set har 24timer allerede kunnet sælge en samlet annoncepakke med Jyllands-Posten, Ekstra Bladet og Politiken, og det har hidtil ikke gjort avisen overskudsgivende.

Samtidig lover flertalsaktionæren MetroXpress A/S, at redaktionerne ikke skal lægges sammen. Og det giver faktisk mening, fordi den redaktionelle profil på de to aviser er så forskellig, at det tiltrækker forskellige læsere. MetroXpress er en omnibusavis baseret på nyheder, mens 24timer har specialiseret sig i forbrugsstof og det nære liv. Kun hvis de store forskelle opretholdes, kan man undgå en omfattende dobbeltdækning. Dermed giver det mening at holde liv i to redaktioner.

24timers underskud trak hele JP/Politikens Hus i rødt sidste år, mens metroXpress blot tjente 13 millioner kroner. Derfor skal Metro-24 timer konstellationen vinde markedsandele på et faldende marked, før det hele hænger sammen.

På dagens pressemøde talte Metro-toppens folk ligefrem om at hugge markedsandele fra tv.

Hov, har vi ikke hørt det der med at vinde markedsandele for at få skidtet til at hænge sammen før? Jo, bare tænk på kampråbene om TV 2 Radio og andre dele af TV 2 sidste år, som i øvrigt dengang blev styret af de selvsamme herrer, som nu står i spidsen for Metro International: Anders Kronborg og Per Mikael Jensen.

Men metroXpress' bestyrelsesformand, Anders Kronborg, talte alligevel om at udvide annoncesalget på dagens pressemøde.

Denne gang har han dog en strategisk fordel.

Går det ikke at få overskud i 24timer, så kan han lukke den om et års tid – i mellemtiden opretholdes presset på Nyhedsavisen, der skal give overskud i år.

Under alle omstændigheder har han skaffet sig af med en konkurrent.

24timer har ét år til at få overskud – ellers bliver nøglen drejet om.

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right