En straffesag som mange andre. Det var, hvad DR’s retskorrespondent Trine Maria Ilsøe tænkte, da hun i begyndelsen af marts begyndte dækningen af retssagen mod Peter Madsen. Den sag, der med byrettens afgørelse i dag onsdag kl. 13 får sin afslutning.
Men i dag kan Ilsøe konstatere, at det har været en sag ud over det sædvanlige – også for hende personligt.
”Skal jeg være helt ærlig, så er sagen kommet ind under huden på mig i et omfang, der har overrasket mig. Inden påskeferien havde vi haft et maratonforløb over ni dage, og da jeg kom tilbage efter ferien, sagde jeg højt ud i rummet til de andre journalister, at jeg ikke sov så godt om natten. Og så begyndte vi at snakke om det, og flere af de andre havde det på samme måde. Men vi havde lidt svært ved at få greb om, hvorfor den her sag gjorde særligt indtryk,” fortæller hun.
Fantasien spiller ind
Ubådssagen har forårsaget en blanding af rædsel og fascination i offentligheden, blandt andet på grund af de ekstremt makabre detaljer og de rædselsscenarier for forløbet i ubåden, som udspiller sig for det indre blik, når man som tilhører følger sagen. Og dét er også noget, der har påvirket Trine Maria Ilsøe, erkender hun.
”Almindeligvis får du under en straffesag en klarlægning af, hvad der egentlig er sket. Her er der en masse indicier om, hvad der kan være sket. Og som supplement er der de der videoer, som man har set i retten, der gør, at man for mit vedkommende får en fantasi om, hvad der kan være sket. Det, tror jeg, har gjort, at den er gået mere under huden,” siger hun og henviser til videoer, der er fundet på Peter Madsens computer, der viser iscenesatte drab på kvinder.
Har brugt psykolog for første gang
Som erfaren retskorrespondent har Trine Maria Ilsøe set og hørt det meste, når det kommer til forfærdelige gerninger mod andre mennesker. I langt de fleste tilfælde kan hun lægge det fra sig, når hun går hjem fra arbejde. Men en gang imellem bliver sagen ved med at rumstere i hovedet.
”Jeg har også haft andre sager, der påvirkede mig. For eksempel da en præst i Tømmerup var tiltalt for at forulempe nogle konfirmander. Der var også en ældre mand, der blev dømt for voldtægt ’on demand’ af filippinske børn. Men den her har været mere langtidsholdbar. Jeg har talt med kolleger i retten, og ingen har været i stand til at lægge den fra sig, når man kom hjem.”
Derfor har hun også for første gang sagt ja tak til en debriefing-samtale med en psykolog. Noget, hun ellers aldrig benytter sig af.
”DR har en aftale med Falck Healthcare, og min chef spurgte, om jeg havde brug for en samtale. Jeg har sagt nej andre gange, men ja denne gang, og vi har allerede haft en tur. I starten var jeg lidt usikker på, om jeg skulle gøre det … man vil jo ikke fremstå pivet. Men det er super sundt at gøre, hvis man er lidt påvirket,” siger hun.
Valgt at udelade detaljer
Sagens bestialske karakter og makabre detaljer har også gjort, at Trine Maria Ilsøe og hendes redaktør fra starten har lagt en etisk linje for, hvilke detaljer hun skal rapportere og udelade.
”Vi vidste jo godt ud fra anklageskriftet, hvad der ville komme frem, så vi lavede en etisk linje for, hvor detaljerede vi var. Og det, jeg skrev i live-bloggen, var samtidig barren for, hvad vi kunne bruge på vores platforme.”
Det afgørende kriterium har været, om detaljerne havde betydning for skyldsspørgsmålet.
”Medierne har valgt forskellig strategi i deres live-blogging. Nogle steder er det ord for ord. Der er længere mellem mine posts. Jeg laver det næsten som mikro-artikler, og jeg prøver at beskrive undervejs, fx hvad anklageren gerne vil vise. Jeg har også skrevet åbent, at der er nogle grimme ting, jeg er nødt til at skrive, fordi det har betydning for skyldsspørgsmålet, blandt andet om hun er blevet seksuelt mishandlet,” siger Trine Maria Ilsøe, der har fået meget ros og positive henvendelser fra folk, der har følt sig trygge og godt orienterede af hendes live-blog.
Som et afsnit af 'Broen'
Ubådssagen er ikke kun spektakulær i forhold til indholdet. De ydre omstændigheder er også helt unikke for en retssag på dansk grund. I byrettens lytterum, hvor journalister, der ikke har én af de 20 faste pressepladser, kan opholde sig, har der været tilmeldt 105 journalister fra 15 forskellige lande.
Trine Maria Iløse peger på de mange bugtninger, der har været i sagens forløb, som en manuskriptforfatter ikke kunne have tilrettelagt meget bedre.
”Jeg har talt med mange internationale journalister op til straffesagen. Og mange fortæller det her med, at det ligner et afsnit af 'Broen'. Drabet er sket på en ubåd, en kendt mand, en smuk, kvindelig journalist. Man kan mærke fascinationen. Jeg har også selv haft behov for at minde mig selv om, at det her ikke er en film eller plottet til en tv-serie – Kim Wall er faktisk død.”
Hun peger også på, at offentligheden i ubådssagen løbende har fået kendskab til en masse detaljer og oplevet en udvikling, som man almindeligvis først får kendskab til, når sagen er for retten.
Ikke desto mindre ser Trine Maria Ilsøe frem til at dække andre sager.
”Jeg trænger til at beskæftige mig med noget andet end en ubåd. Men det kan jo være, det bare bliver et komma. Lur mig, om den ikke ender i landsretten.”
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Der må herske stolthed på BT. Bladets væsentlighedskriterier har bredt sig til atort set alle medier