En retfærdig behandling af Rusland

DEBAT: "Skammens olympiske flamme" skriver vores næstformand Lars Werge i en sædvanlig, forudsigelig og koldkrigs-betinget nedrakning af Rusland (Fagligt Talt i Journalisten nummer 2).

Det er så let – kritisér Rusland, og du får masser af rygklappere … Og så får vi ellers det hele i Werges klumme – homolovgivning, dommen over Khodorkovskij for diverse bedragerier og den kortvarige fængsling af et par fjantede tøser, der vanhelligede en kirke – alt sammen sager, der har opbakning i den russiske befolkning.

Lad mig først slå to ting fast:

1) Naturligvis havde vinter-OL i Sochi ikke noget med sport at gøre. Det var ren politik – som alle andre olympiske arrangementer i tidens løb.

2) Det er forfærdende, at så mange russiske mediefolk er dræbt eller forsvundet siden Sovjetunionens opløsning. Det skyldes dels, at de har bevæget sig ind i krigszoner – og kugler og granater skelner altså ikke mellem journalister og andre mennesker – dels at kriminelle organisationer stadig har godt fat i Rusland nu – historisk set kun kort tid efter Sovjetunionens sammenbrud. Jeg er personligt ikke i tvivl om, at det vil rette sig, og at præsident Putin nok er den, der er mest interesseret i at få de anarkistiske tilstande bragt til ende.

Jeg kan forsikre Lars Werge om, at Putin har massiv opbakning i den russiske befolkning – interessant nok også blandt dem, der kritiserer ham med ord, der som en selvfølge accepteres i Rusland – hvor man hævder, at der ikke er ytringsfrihed – men som ville være utænkelige i Danmark og i givet fald føre til skrappe injurieanklager. I Rusland kan man for eksempel ustraffet beskylde Putin for mord på politiske modstandere. Den gik vist ikke i Danmark …

Og nej, nej, nej – jeg er IKKE påvirkningsagent, betalt af den russiske efterretningstjeneste. Jeg ønsker blot en retfærdig behandling af Rusland – Danmarks gamle allierede gennem århundreder. Lars Werge må se i sine småimperialistiske øjne, at Rusland ALDRIG bliver Danmark – det for ham vidunderlige, uovertrufne, guddommelige, demokratiske paradis – hvor meget han end måtte ønske det.

Rusland er bare Rusland. Og der kan Lars Werge hverken gøre fra eller til. 

Der er altså andre måder at leve på og indrette samfundet på end den danske. Hvor ufatteligt det end kan lyde! 
 

Niels Jürgensen, Kreds 4, korrespondent for Jyllands-Posten i Moskva 2004-2010

Lars Werge har ikke ønsket at kommentere debatindlægget.

0 Kommentarer