”En regel, som ingen alligevel kan overholde”

FreelanceGruppens formand, Iben Danielsen, støtter opgøret med bijobreglen. Men hun er stadig skeptisk over for, at studerende arbejder inden for medierne under uddannelsen

Historiske vinde blæser hen over den faglige kamp i DJ. Reglen, der begrænser studerendes og fastansattes muligheder for at bijobbe, bliver måske afskaffet på delegeretmødet til april.

Ikke mindst fordi FreelanceGruppen har flyttet sig. Iben Danielsen, formand for gruppen, stemte på hovedbestyrelsens møde i sidste uge for en afskaffelse af reglen.

Nu vil du som FreelanceGruppens formand afskaffe reglerne om bijob. Hvorfor?

”Det handler om, at vi har en regel, som ingen holder af, og som ingen kan bruge til noget,” forklarer Iben Danielsen, formand for FreelanceGruppen.

”Det giver ingen mening at have en regel, som man kan luske sig uden om.”

Iben Danielsen understreger, at der stadig skal være tanker og holdninger i DJ om det at bijobbe, selv om det bliver legaliseret.

”Folk med fuldtidsjob skal da tænke på, om de kan give tjansen videre til en freelancer. Men omvendt, hvis nogen ønsker en bestemt foredragsholder, så får en freelancer jo ikke jobbet, fordi vi har en bijobregel.”

I debatten har blandt andet Lars Lindskov, formand for PF, og Peter Thornvig, formand for DJ Fotograferne – og begge i hovedbestyrelsen – fremhævet, at de er skeptiske over at afskaffe bijobreglen generelt.

Men de er tilhængere af, at journaliststuderende, som andre studerende, skal kunne arbejde, også inden for faget.

Den holdning deler Iben Danielsen ikke.

”Jeg har det personligt sådan, at de studerende har en fireårig uddannelse med halvandet års praktik. Jeg synes ikke, de behøver at arbejde med journalistik i deres fritid. De kan da stå i en bar.”

”Jeg ved godt, at mange af dem siger, at branchen kræver, at de har arbejdserfaring, når de kommer ud. Men det betyder jo, at dimittenderne, de nyuddannede, ikke kan få job, for dem har de studerende allerede taget.”

Men det forslag, du nu anbefaler, det betyder jo, at de studerende helt legitimt kan tage arbejde?

”Ja, og det gør de jo også i dag.”

Måske kommer der et ændringsforslag, der går på, at det kun er studerende, der skal kunne arbejde, mens fastansatte ikke må bijobbe. Hvad siger du til det mulige ændringsforslag?

”Det vil jeg da kigge på, når det kommer. Men jeg ved ikke, hvor mange der faktisk bijobber, og om det er et reelt problem.”

I det talmateriale, der ligger til grund for beslutningen om at afskaffe bijobreglen, fremgår det ifølge Lars Lindskovs beregning, at den samlede mængde bijob måske kan udgøre op mod 100 jobs. Burde DJ ikke i stedet arbejde for, at de jobs kom de ledige til gode?

”Jo bestemt. Og hvis Lars Lindskov kommer med et forslag, der handler om, at de opgaver kan blive til reelle stillinger, så synes jeg, det er spændende."

Men vil afskaffelsen af bijobreglen ikke modarbejde, at de op imod 100 jobs kommer ud til de ledige?

 ”Jo, hvis der faktisk er 100 jobs gemt i de tal,” siger Iben Danielsen.

Hun understreger, at øget åbenhed er vejen frem.

”En øget åbenhed vil være godt, så man kan se, hvad den enkelte laver. Det er stadig meget abstrakt, hvad der foregår af bijob. Hvad er indholdet i de 100 jobs, man kan regne sig frem til? De fastansatte journalister, jeg kender, har så travlt, at de ikke har overskud til at lave noget andet.”

Har I i DJ gjort nok for at sanktionere medlemmer, der overtræder bijobreglerne. Det er angiveligt en tredjedel af de fastansatte og halvdelen af de studerende?

”Jeg går ikke meget ind for sanktioner. Jeg går ind for, at vi kan snakke sammen. Jeg ser ikke fastansattes bijob som det helt store problem, men den enkelte må tage ansvar selv.”

Tror du, forslaget bliver vedtaget i fred og ro på delegeretmødet?

”Jeg synes, de studerende for to år siden gjorde god figur, hvor de tidligere har virket aggressive. Jeg regner med, at der er opbakning. Jeg forstår godt den skepsis, der er. Men der er ingen grund til at bevare en regel, som ingen alligevel kan overholde.”

”Ved delegeretmødet taler vi også om etik og åbenhed – bijob-problemet er en del af de debatter. Det bliver interessant.”

3 Kommentarer

Ota Tiefenböck
26. JANUAR 2013
Personligt kender jeg flere

Personligt kender jeg flere fastansatte som i flere perioder har haft et bijob. Det har de haft, mens DJ havde/har en bijob regel og det vil de med sikkerhed også have efter DJ evt. afskaffer reglen.
Bijob-regler, eller for den sags skyld diverse strategier, som ingen eller kun ganske få overholder, kan man ikke bruge til noget, og kan ligeså godt afskaffes og ersttetes. Eksempelvis som foreslået af Peter Thornvig, med "et kodeks for god opførsel". Påbud, forbud og trusler duer ikke, og DJ er vel ikke DDR.
Bodil Rohde
25. JANUAR 2013
Det lyder interessant, at der
Det lyder interessant, at der nu blæser historiske vinde henover den faglige kamp i DJ.

Det er lidt svært at se, hvor artiklen skal hen. Bortset fra, at FreelanceGruppens formand Iben Danielsen nu skal stå til regnskab for sine synspunkter. Det kunne have været klaret på ti linjer.

Man kan håbe, at de historiske vinde i den faglige kamp f. eks. også går ud på, at folk, der laver bijobs, skal have den løn, der svarer til overenskomsterne på det område, hvor de bijobber. Så er de måske ikke så interessante som bijobbere.

Venlig hilsen
Bodil Rohde
Søren Rasmussen
25. JANUAR 2013
Fedt. Så behøver folk uden
Fedt. Så behøver folk uden arbejde - specielt dem i akutfarezone - heller ikke tage hensyn til de overenskomster, der er på arbejdspladserne, når de skal forsøge at krige sig noget arbejde..........