search

En myte mindre

"Danmark er nærmest verdensmester i skat på arbejde". Den myte har vi måttet leve med i årevis. Heldigvis har en OECD-rapport sammenfattet de virkelige tal. Nu mangler vi – journalister – blot at luge myten ud af vore hoveder. 

"Danmark er nærmest verdensmester i skat på arbejde". Den myte har vi måttet leve med i årevis. Heldigvis har en OECD-rapport sammenfattet de virkelige tal. Nu mangler vi – journalister – blot at luge myten ud af vore hoveder. 

Danmark ligger som nummer 13 på OECD-landenes liste over skattetryk på arbejdsindkomst. Det viser en ”ny” undersøgelse fra OECD – den gruppe af udviklede lande, vi normalt sammenligner os med. Ugebrevet A4 har valgt at vinkle OECD-tallene på Danmark.
Det er jo en lettelse for alle os, der har arbejdet i andre lande og med projekter i andre lande end Danmark. Myter er så irriterende at høre på, når man ved af erfaring og fra OECD-statistikker år efter år, at de er ikke andet end – myter.
Hvis man skal overveje et projekt, som skal foregå i for eksempel i Belgien, skal man som projektmager (=arbejdsgiver) indregne lige store beløb til pligtig arbejdsgiverbidrag per medarbejder. Det gør det usandsynlig dyrt at lægge projekter i netop Belgien – hvilket klart fremgår af A4s udmærkede oversigt.
At Danmark ligger langt nede i rækken- og altså langt fra toppen, som adskillige debattører igen, igen og igen har prøvet at bilde os ind – er ikke nyt. Sådan har det været i årevis. Ikke kun politikere har vænnet sig til det og argumenterer ud fra det. Det interessante er, at også journalister og analytikere har betragtet høj dansk skat på arbejde som en uanfægtelig sandhed.
Og hvis ikke vi luger myten ud af vore hoveder, så kan vi aldrig stille de rigtige, kritiske spørgsmål. For at kunne gøre det skal vi vide, at Danmark har indrettet sig anderledes skattemæssigt end visse andre lande.
Når vi vinkler på Danmark, er det interessante især arbejdsgiverbidraget – eller rettere: Fraværet af arbejdsgiverbidrag. I alle andre lande deles lønmodtagere og arbejdsgivere om at betale de sociale omkostninger. I Danmark slipper arbejdsgiverne for 0 kroner per medarbejder – lønmodtagerne betaler det hele. Plus andre afgifter, vi i Danmark har valgt at lægge på vaner, der er dyre for samfundet, såsom for mange biler, for mange smøger og sligt.
Måske på tide, at vi ser på lidt flere internationale sammenligninger. Er vores velfærdsstat da virkelig så dyr? Et oplagt sted at gå i gang med at se efter kunne være sundhedssektoren. Her har OECD også fine oversigter, der sammenligner landene. Ser man på 2003-tallene, ligger Danmark ganske pænt. De nye tal for 2010 er kommet – så det er bare om komme i gang med regnemaskinen.

Den internationale sammenligning af det samlede danske skatte- og afgiftstryk fremgår af OECD’s Revenue Statistics.

Opdatering kl. 12.15: Tak for kommentarer, som jeg har brugt til at finpudse blogindlægget.

Opdatering kl. 14.00: Endnu et interessant link: Her kan vi se, hvem der bidrager til den danske velfærdsstat og hvor meget. Kilden er Skatteministeriet. 

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen