EN LØS FORBINDELSE

Journalisterne bag en DR2-temalørdag om Scientology blev efterfølgende sat i direkte forbindelse med Stasi i bevægelsens medlemsblad. Mindst tre stævninger for bagvaskelse og injurier er nu på vej til Scientology.
Journalisterne bag en DR2-temalørdag om Scientology blev efterfølgende sat i direkte forbindelse med Stasi i bevægelsens medlemsblad. Mindst tre stævninger for bagvaskelse og injurier er nu på vej til Scientology.

 

En temalørdag om Scientology, som DR2 sendte i juni, blev ikke vel modtaget af bevægelsen. Scientology sendte en klage af sted til Pressenævnet, og redaktøren for det interne medlemsblad »Frihed« besvarede det kritiske program med et særnummer.
Under overskriften »Stasi-forbindelsen« bragte hun en grafik, hvor journalisterne bag temalørdagen blev sat i direkte forbindelse med Stasis udlandsafdeling, HVA.
»Jeg synes, det er interessant at se på, hvad det er for nogle forbindelser, journalisterne har. Det fortæller noget om, hvilke standarder de sætter for deres journalistik,« siger Anette Refstrup, ansvarshavende redaktør for »Frihed«.
»Den grafik er et totalt fantasifoster. Det er en syg konspirationsteori, der er udklækket i en scientologyhjerne. Jeg ved ikke, om jeg skal le eller græde,« siger Jørgen Pedersen, ansvarshavende redaktør for temalørdagen om Scientology.
Han har dog besluttet sig for hverken at le eller græde, men derimod stævne Scientology for injurier og bagvaskelse.

En kommunist på Østmarken
I Scientologys grafik optræder en østtysker ved navn Walter Heynowski. Han er anledningen til, at Scientology trækker forbindelser mellem Stasi og de danske journalister.
I 1989 var Walter Heynowski på besøg på Østmarken nr. 4, Danmarks Radios Uddannelsescenter. Heynowski havde lavet adskillige dokumentarfilm under DDR-styret og var inviteret til DR som foredragsholder for at fortælle om sit arbejde og sine metoder.
I »Frihed« udnævner Scientology Walter Heynowski til Stasi-agent. Ifølge Scientology var Walter Heynowski en af den østtyske spionchef Markus Wolfs yndlinge og lavede dokumentarfilm for Stasi. Scientology bringer ingen dokumentation for påstanden om Heynowskis Stasi-agent-status i »Frihed«, og han har nu bedt sin advokat om at stævne organisationen.
»Jeg har et livsværk, som jeg skal beskytte. Jeg har 100% bevis på, at jeg aldrig har været Stasi-agent,« siger Walter Heynowski.
På grund af stævningen ønsker han ikke at fremlægge disse beviser for JOURNALISTEN, men hans danske advokat Jørgen Jakobsen bekræfter, at han har modtaget to dokumenter fra Heynowski, som beviser, at han aldrig har været Stasi-agent. Advokat Jørgen Jakobsen understreger, at bevisbyrden ligger hos Scientology.

En stiplet linie
DR-kurset i 1989 danner afsæt for Scientology til at kæde journalisterne bag temalørdagen sammen med Stasi. Et eksempel er freelancejournalisten Tom Heinemann, som stod bag to af indslagene i temalørdagen. Selv om han ikke deltog i kurset, optræder han alligevel i grafikken i »Frihed«: En stiplet linie går fra Stasi, personificeret ved Walter Heynowski, igennem Ruth Sperling til Tom Heinemann.
Anette Refstrup forklarer, at Ruth Sperling var leder af DR´s Uddannelsescenter, da Heynowski var på besøg. Hun er i dag chef på P1 Orientering, som Tom Heinemann i flere omgange har produceret udsendelser for. Anette Refstrup afviser dog, at hun med grafikken har sat en direkte forbindelse mellem Tom Heinemann og Stasi.
»Det vil være at fejlfortolke grafikken. Linien fra Walter Heynowski går til Ruth Sperling, som Tom Heinemann så arbejder sammen med. Desuden er det kun en stiplet linie,« siger Anette Refstrup.
Hverken Ruth Sperling eller Tom Heinemann kendte til Walter Heynowski, før denne grafik kom til verden.
»Vi havde hundredvis af gæster hvert år, og jeg har ingen erindring om Heynowski,« siger Ruth Sperling.
»Jeg har aldrig hørt om ham, og Scientologys grafik er helt uhørt. Jeg kan ikke tolerere at blive sat i forbindelse med et styre, som holdt en hel befolkning i et jerngreb. Jeg er freelancejournalist, så jeg skal populært sagt leve af mit gode navn og rygte. Jeg er ikke så bange for mine kollegers reaktion, men hvis den slags får lov til at stå uimodsagt, så bliver det til sandhed i scientologers øjne,« siger Tom Heinemann, der nu har stævnet Scientology for injurier og bagvaskelse.
»Det er en dyb krænkelse af de journalister, som var på kurset. Det er naivt at tro, at fordi man henter en dokumentarist fra et kommunistisk land herop, så vil han være i stand til at dreje hovedet på 30 journalister,« siger Jørgen Pedersen.
Han er hovedpersonen i grafikken og den medfølgende artikel i »Frihed«. I artiklen bliver Jørgen Pedersen bl.a. beskyldt for at være blevet oplært af Heynowski til at manipulere seerne. I grafikken går en tyk streg direkte fra Heynowski til Jørgen Pedersen. Ligesom Heinemann har Jørgen Pedersen stævnet Scientology for bagvaskelse og injurier.
»Jeg vedstår mig fuldt ud mit bekendtskab med Heynowski. Jeg har kendt ham siden 1972 og har mødt ham 4-5 gange i løbet af de sidste ti år. Jeg ville da gerne have set mere til ham, for han er en flink fyr. Men jeg er aldrig blevet ´oplært´ af Heynowski, og jeg har aldrig arbejdet sammen med ham,« siger Jørgen Pedersen.

Holder fast
På trods af de tre stævninger holder Anette Refstrup fast.
»Jeg kan sagtens stå inde for det her blad. Jeg synes, at det har været interessant at se på, hvad det var for nogle folk, der stod bag temalørdagen, og hvem de har arbejdet sammen med,« siger Anette Refstrup.
»Det er rent hykleri, når journalisterne reagerer ved at stævne os. De har lavet utallige såkaldt ´kritiske´ programmer om os, men hvis man tillader sig at vende blikket mod dem og se på, hvem de arbejder sammen med, så reagerer de på den måde. Det er rent hykleri,« siger Anette Refstrup.
Anette Refstrup har måske ikke modtaget den sidste stævning for særnummeret af »Frihed«. Kjeld Vejrup, forstander på Den Europæiske Filmhøjskole, var med på kurset i 1989 og er også nævnt i grafikken. Han overvejer fortsat sin reaktion. Ruth Sperling er derimod ikke i tvivl.
»Jeg fik mig et billigt grin, da jeg så den grafik. Livet er for kort til at gøre noget ved den slags,« siger Ruth Sperling.

0 Kommentarer