»En lokalavis har ofte fælles interesser med kommunen«

Medstifter af DJ’s specialforening Journalisterne Allan Boye Thulstrup har meldt sig ud på grund af et jobskifte. Efter ni år som kommunalreporter på Herning Folkeblad skal han nu fodre sine gamle kolleger som kommunens kommunikationskonsulent (rettet kl. 15.02)

Siden 1. august har Allan Boye Thulstrups job været at levere stof til sine gamle kolleger på Herning Folkeblad.

Efter ni år som kommunalpolitisk reporter er han rykket om på den anden side af bordet som kommunikationskonsulent i Herning Kommune.

»Jeg var nået til et sted, hvor jeg havde lavet det samme i ni år. Så er det naturligt, at man ser sig lidt om efter muligheder for at udvikle sig. Jeg er midt i trediverne og ønskede ikke at lave det samme de næste 20 år,« siger Allan Boye Thulstrup til Journalisten.

»Jeg har et stort netværk på rådhuset og er stærk i historikken. Da jeg så så det opslag, tænkte jeg, at det var en oplagt mulighed for mig for at prøve kræfter med kommunikation,« siger Allan Boye Thulstrup.

Jobskiftet har tvunget ham til at melde sig ud af specialforeningen Journalisterne i Dansk Journalistforbund, som han ellers er medstifter af. Stifterne skrev i 2013 i et notat, at der var ”behov for at styrke den journalistiske identitet” i DJ. Det er et krav i specialforeningen Journalisterne, at man arbejder med fri og uafhængig journalistik.

Ikke en svær overvejelse

Alligevel har det ikke været nogen svær overvejelse for ham at skifte fra journalistik til kommunikation.

»Jeg er ikke en af dem, der mener, at der findes en mørk side. Jeg har altid syntes, at kommunikation også var spændende,« siger Allan Boye Thulstrup.

Kan du forestille dig at vende tilbage til journalistik?

»Lige nu er jeg blæst lidt væk af alle de nye ting, jeg skal lære. og de mange nye ansigter, så det tænker jeg ikke meget over. Men i det store perspektiv, hvor jeg måske kan få lov at trække mig tilbage fra arbejdsmarkedet som 72-årig, hvis jeg er heldig, så kan alt jo ske de næste 36 år,« siger Allan Boye Thulstrup og uddyber:

»Journalistik er et fantastisk fag, og jeg bedriver sådan set stadig journalistik i mit nye job. Nu er det bare for kommunen. Det er mange af de samme redskaber og værktøjer, man bruger. Her skal jeg også identificere de gode historier og sørge for, at de kommer ud.«

Fælles interesser

Men noget af arbejdet består vel også i at identificere de dårlige historier, som så skal demonteres eller pakkes ind på en eller anden måde?

»Man pakker vel ikke noget ind. Men det er klart, at krisekommunikation også er en opgave for en kommunikationsafdeling,« siger Allan Boye Thulstrup.

Han forklarer, at han ser de lokale medier mere som samarbejdspartnere end modparter.

»En lokalavis har ofte fælles interesser med kommunen. Begge parter vil gerne sikre dynamik og udvikling i området. Når Herning kommer ud som nummer to på DI’s nye liste over de mest erhvervsvenlige kommuner, så er det en god historie både for kommunen og for Herning Folkeblad,« siger Allan Boye Thulstrup.

Gamle kolleger i telefonen

Er det ikke en speciel situation, at din direkte modpart eller samarbejdspartner i mange tilfælde bliver dine gamle kolleger på Herning Folkeblad?

»Det er klart en situation, der kræver, at man har noget fingerspidsfornemmelse. Der er jo ofte mine gamle kolleger, jeg har i telefonen. Det er en fordel for Herning Folkeblad, at de kender mig så godt, og at vi har en gensidig respekt. Men samtidig er det jo meget vigtigt for mig, at jeg husker, at der også er andre medier i landsdelen. Jeg har været vant til kun at tænke i en bestemt målgruppe i ni år. Det er en af mine nye opgaver at tænke i langt mere forskellige målgrupper,« siger Allan Boye Thulstrup.

Traditionen for bredt politisk samarbejde i Herning Byråd var ikke særlig sexet for ham som kommunalpolitisk reporter. Men i det nye job er det et klart plus, forklarer han.

»Som kommunalreporter på Herning Folkeblad kunne man nogle gange godt drømme sig til Thisted eller Svendborg, hvor der er langt mere politisk drama. I Herning har der været et enigt byråd bag næsten alle budgetter de seneste ni år. Men som ansat i kommunen er det derimod berigende, at der er stor stabilitet og en høj grad af samarbejde,« siger Allan Boye Thulstrup.

Rettet klokken 15.02: Journalisterne er ikke en specialgruppe, men en specialforening. Samtidig havde Journalisten skrevet, at det ikke er tilladt at være kommunikatør, hvis man er medlem af Journalisterne. Det er ikke korrekt. Kravet er, at man arbejder med fri og uafhængig journalistik, men en freelancer, som laver begge dele, kan eksempelvis godt være medlem.