EN LOKAL HISTORIEFORTÆLLER

Attentatforsøg, forretningsaftaler i milliardklassen og svindlere med adelige venner lyder ikke som typisk lokaljournalistik. Men lokaljournalisten Martin Bavngaard har skrevet en sandfærdig bog om byen Hadsund. Og den indeholder det hele.
Attentatforsøg, forretningsaftaler i milliardklassen og svindlere med adelige venner lyder ikke som typisk lokaljournalistik. Men lokaljournalisten Martin Bavngaard har skrevet en sandfærdig bog om byen Hadsund. Og den indeholder det hele.

»People News« står der på Martin Bavngaards stormaskede, grå sweater. En grov oversættelse kunne lyde »folke-nyheder«, og det er ikke tilfældigt, at netop han sidder på lokalredaktionen med den sweater på.
28 år som lokaljournalist i Hadsund har gjort sit. I byen tales der ikke om Randers Amtsavis, men om Martin Bavngaard. I Hadsund er han amtsavisen. Kollegaer kalder ham for den ultimative lokaljournalist, for hans indlevelse i stoffet skal man lede længe efter at finde magen til.
På computeren står en historie om Johannes Sørensen, den tidligere landsformand for Fremskridtspartiet, der er valgt i området. Politikeren har tre gange på et døgn skiftet mening. Det ene øjeblik vil han fortsætte i partiet, det næste er han på vej væk. Nu vil han blive.
»Han siger, at hvis også han smutter, vil der ikke være nogen til at stemme Mogens Glistrup ud,« siger Martin Bavngaard og slår en latter op, der fylder hele det lille lokale ud.
Den store sweater er hevet over hovedet, fordi der ikke er varme på kontoret. Randers Amtsavis´ lokalredaktion i Hadsund er ved at blive bygget om, og i hjørnet, blandt gamle aviser, står en udslidt varmeblæser, der kæmper forgæves mod efterårskulden.
E-mailen er gået ned, så gårsdagens historier blev sendt med hjælp fra konkurrenten NORDJYSKE Stiftstidende. Martin Bavngaard synes, det er for pinligt at få hjælp derfra igen, og vil derfor bevæge sig over på den lokale ugeavis for at få sine historier sendt til avisen.

Årets Borger
Der er ikke meget glamour over Amtsavisens lokaler i Hadsund. Og der er ikke meget glamour over at skulle gå over til ugeavisen for at få afleveret dagens arbejde.
Og så alligevel.
For turen til ugeavisen bringer Martin Bavngaard forbi en sten, lagt ned i gågadens belægning.
ÅRETS BORGER 1999, MARTIN BAVNGAARD står der. Og det er ikke tilfældigt, at hans navn har fået den ærefulde placering ved siden af så forskellige prismodtagere som den lokale bagermester, skoleorkestrets dirigent, en præst og en erhvervsmand.
På selvsamme sted, som flisen ligger, blev Martin Bavngaard hyldet af omkring 400 Hadsund-borgere i august.
Ikke så meget for sit journalistiske virke gennem 28 år. Men i højere grad for at have skrevet en skånselsløs roman om byens optur og nedtur.
»Skudsmål« hedder bogen, der udkom i juni og skabte masser af opmærksomhed.

Ravage i byen
Bogen giver et sandfærdigt portræt af den lille by, selvom bogen fortæller om den lille by »Harlund«, og personerne har andre navne end i virkeligheden.
Hovedpersonen er virkelighedens Thure Barsøe Carnfeldt. Manden bag HOPE-computer, el-bilen Whisper og meget andet.
En Københavnerknægt, der blev opdraget på børnehjem, og i begyndelsen af 1970erne kom til den lille by oppe mod nord og åbnede sin virksomhed. En mand, der i løbet af kort tid fik skabt masser af arbejdspladser og masser af ravage i Hadsund.
Alle historierne har den Århus-fødte Martin Bavngaard fulgt fra den dag i 1971, hvor han flyttede til Hadsund.
Og der har været rigeligt af drama at skrive om.
Det begyndte for alvor i 1973, da HOPE dannede ramme om en af de voldsomste faglige kampe i nyere tid, der endte med en fysisk blokade af fabrikken. Barsøe Carnfeldt afviste at indgå overenskomst med de timelønnede medarbejdere, og historien om blokaden var nyhedsstof så langt væk som Kina.
Efter blokaden gik det slag i slag. En el-bil, en millardaftale om salg af flere hundrede tusinde biler, en folketingskarriere, et gods, der blev solgt til en svindler med adelige venner, et skudattentat og meget, meget mere.
Alt sammen historier, der påkaldte sig opmærksomhed langt ud over den lille nordjydske bys grænser. Og som gav lokaljournalisten Martin Bavngaard rigeligt at lave.
»Det var morsomt, hårdt, anstrengende og slidsomt. Der var knald på, og det var et kick. Det rykkede i den periode og ikke mindst var Barsøe altid god for en historie.«

Et brag af en nedtur
Højdepunktet i Barsøes karriere kom den dag, da han i Forum i København, foran verdenspressen og 1.000 mennesker fra hele jordkloden, hev tæppet af den endelige version af hans el-bil.
Hvad der skulle have været kulminationen på et livs hårdt slid, blev i stedet en fadæse af de store, da konstruktøren, der skulle føre bilen, var faldet i søvn. Han havde arbejdet hårdt i ugerne op til, og foran alle gæsterne og de rullende tv-kameraer kørte han bilen direkte ind i barrieren.
Så begyndte nedturen. For byen og for manden. I 1987 blev Barsøe anholdt, og i 1988 idømt tre et halvt års fængsel for økonomisk kriminalitet. I 1991 gik firmaet i betalingsstandsning.
I samme periode fulgte byen Hadsund HOPE-Computers op og nedtur. Og det samme gjorde journalisten Martin Bavngaard.
»Sådan en historie om en mand, der begynder på et børnehjem, arbejder sig op til toppen og ender i en fængselscelle, det er en god historie. Når man så tilmed sætter hele dramaet ind i det lilleby-miljø, jeg kender, så bliver det til en fantastisk spændende historie.«
Bogen går ikke kun tæt på Barsøe Carnfeldt. Forskellige personligheder som borgmesteren, fagforeningsbossen og andre erhvervsfolk bliver hudflettet i bogen, og deres ind imellem tvivlsomme handlinger udstillet.
Alligevel er bogen blevet godt modtaget. Og Martin Bavngaard udnævnt til Årets Borger, for at have bibragt byen noget specielt. En genfortælling af en dramatisk tid i byens historie.
»Jeg har da mødt en enkelt, der gik over på den anden side af gaden, men ellers intet negativt, og det kan da godt undre mig lidt. På den måde er Hadsund speciel. Den her bog er jo i virkeligheden dybt tragisk, fordi den handler om en mands og en hel bys nedtur. Og alligevel slår folk sig på lårene af grin, når de læser den. Det, synes jeg, er et godt træk.«

Et kendt ansigt
På den lokale ugeavis er der ingen problemer med at få sendt Martin Bavngaards artikler til dagens udgave af Randers Amtsavis.
Og da forfatteren alligevel er der, bliver han bedt om at signere en stak af sine egne bøger. Ugeavisen bruger dem som gave til forretningsforbindelser og ansatte.
Som lokaljournalist er Martin Bavngaard en del af lilleby-samfundet, og et kendt ansigt. Især efter bogen kom, har de fleste en mening om lokaljournalisten, og det er også svært at undgå.
Han bliver karikeret i den lokale revy, og på boghandlerens husgavl hænger en kæmpe fotostat, der reklamerer for »Skudsmål«.
»Det er jo ikke hver dag, at vi får en ny forfatter i Hadsund,« siger boghandleren med et skælmsk smil, og hentyder til en anden kendt forfatter, Hans Kirk, der blev født i byen for nøjagtig 101 år siden.
Boghandleren købte 500 eksemplarer af »Skudsmål,« og der er ikke mange tilbage.

Sprinter i et maraton
Springet fra journalistik til roman var ikke nemt. For selvom Martin Bavngaard har skrevet hundredevis af artikler om HOPE-Computer og byens udvikling gennem de mange år, så krævede genre-skiftet et grundigt benarbejde.
»Jeg har gravet i avisudklip, kigget dusinvis af domsudskrifter igennem, talt med folk og ikke mindst fået god hjælp af Barsøe Carnfeldt. Han afleverede 100 sider med notater fra tiden fra han blev arresteret og frem. Uden ham, havde det ikke kunnet lade sig gøre.«
Men ikke kun indsamlingen af fakta var besværlig. Også skriveprocessen har krævet ganske andre ting, end de sædvanlige skriverier på avisen.
»Jeg satte mig op på loftet efter arbejdstid og skrev. Aften efter aften efter aften. I perioder kunne jeg ikke komme hurtig nok hjem fra arbejde, fordi jeg ville skrive mere, men det var svært. Man sætter jo heller ikke lige en 100-meterløber til at løbe en maraton, så hver side er nok skrevet om 10 gange.«
Martin Bavngaard arbejdede på bogen i fire år og fik fire afslag fra forskellige forlag, før der var bid.
»Jeg blev ved, fordi det er en gammel drøm at skrive en bog. Aviser pakker man fisk ind i, men en bog er noget blivende. Denne her historie fortjener at blive husket. Og jeg synes, man kan lære noget af den. Stol kun på dig selv, er vel egentlig den lidt sørgelige konklusion.«

Under lysekronerne
80 mennesker møder op, da Martin Bavngaard en aften i oktober holder foredrag i byens kultur-café. En del af bogens hovedpersoner sidder med afmålte miner og hører forfatteren fortælle. Til sidst løsner de dog også op.
Taxachaufføren kender også godt Martin Bavngaard.
»Det gør alle jo.«
Og mens hun skuler ind i kultur-caféen ude fra sin taxa, konstaterer hun, at der er delte meninger om manden.
»Der jo nok en del, der synes, at han har lige lovlig store armbevægelser. Og så hjælper det jo ikke, at han går med hat.«
Martin Bavngaard synes selv, at byen nu er blevet lidt kedeligere end dengang HOPE-Computer regerede. Der er ikke nok personligheder i byen mere. Men han klager ikke.
»Hadsund har været et hammer, hammer godt sted at være journalist. Sjældent, om nogensinde, i den trykte presses historie har så mange læsere haft så få mennesker at takke for så mange spaltemillimeter som her,« siger Martin Bavngaard.
Og han ved, hvad han taler om. Nu har han også skrevet en bog om det.

Martin Bavngaards »Skudsmål« er udgivet på Thaning & Appels forlag og koster 298.00 kroner.

   
 
   

1 Kommentar

Carlo binsbølcv
20. JULI 2016
Godt gået thure og martin
Godt gået thure og martin