En lattervækkende mester

 

 

Humor er en noget overset disciplin i dansk journalistik. Men hvem siger, man skal være alvorlig for at blive taget seriøst? Vi sætter i hvert fald pris på en journalist, der både kan give os en skæv vinkel på ugens begivenheder – og et godt grin.

Politikens Ole Rasmussen fik os – som sædvanlig – til både at grine og tænke med sin "Sket i ugen" fra søndag den 16. marts. Derfor har vi valgt at pege på hans klumme som det mest bemærkelsesværdige stykke journalistik i perioden fra den 5. til den 18. marts.

Med sikker sans for det danske sprog og underfundig lune sammenkæder Ole Rasmussen elegant personer og fænomener, der ikke har andet til fælles, end at de tilfældigvis var aktuelle i ugen, der gik. Fra George Bush og transfedtsyrer over Mariann Fischer Boel til pruttende køer, Carl-Mar Møller – og tilbage igen. Alt sammen bliver det udsat for hans skarpt analyserende blik og sproglige finurlighed.

Når han skriver, at "USA selv må klare paragrafferne i Irak. Eller rettere klare sig uden paragrafferne", vender han begreberne på hovedet på en måde, der får én til at standse overrasket op og fundere endnu en gang over det, der er på spil.

På samme måde overrumpler han, når han lufter sin tvivl om samarbejdet mellem Farum-borgmesteren Peter Brixtofte og firmaet Jydsk Rengøring v/Thor Pedersen: "Nu skal jeg ikke sidde her og antyde, at der har været urent trav, når jeg ikke har nogen som helst forstand på hestesport."

Ole Rasmussens "Sket i ugen" er befriende respektløs over for alt og alle – inklusive Politikens officielle holdninger – men er aldrig perfid og altid præget af kærlig tolerance.

At kombinere høj underholdningsværdi med høj informationsværdi er en sjælden kunst – den kan Ole Rasmussen.

P.S. Nu blev vi ikke bedt om at vurdere bladtegninger. Men vi slår to fluer med ét smæk: Roald Als' tegning af sherif Bush og hulemanden Fogh Rasmussen er satire i topklasse – og det perfekte supplement til teksten.

 

Næste gang vil JOURNALISTEN vise flot layout.

Dommerne er Katinka Bukh, art director på Euroman, og freelance layouter og illustrator Mikkel Henssel.

Da dommerne ikke ser alle aviser og blade, vil de være glade for forslag fra læserne. Mail dem til journalisten@journalisten.dk

0 Kommentarer