search

En journalist kom til byen

Egentlig på høje tid, men bedre sent end aldrig.

Egentlig på høje tid, men bedre sent end aldrig. For selv om Anja Andersen for længst har taget flugten fra Slagelse som lidt mindre kæk kronprinsesse og FCK-træner i Don Ø-kongeriget Parken Sport & Entertainment, er vi mange, der har ventet på historien fra Anjas otte år lange regime i Slagelse. Men det skete først, da ”En journalist kom til Byen”.

Jyllands-Postens velanskrevne og velskrivende sportsjournalist Dan Philipsen satte sig for at skrive historien ”En dronning kom byen”. Med hajfyldt farvande i sigte og forventelig afstandstagen i umiddelbar nærhed af de involverede. Det satte dog ikke en stopper for projektet, der så hurtigt som to døgn efter udgivelsen afstedkom en pressemeddelelses opbakning fra 11 tidligere Anja-spillere. Det kan man ingenlunde sige, hun får fra de mange kilder, der optræder i bogen.

Et journalistisk aldeles veldokumenteret og rystende billede af Anja Andersens gerning, eller skulle man sige ugerning, i moderne dansk kvindehåndbold. At hun som spiller var gennemgående genial med ligeså psykopatiske træk, har vi alle ved selvsyn konstateret. Hvordan hun opererer som træner og leder på de indre linjer kræver netop den form for afdækkende journalistisk, ”En dronning kom til Byen” er udtryk for.

At de førnævnte 11 unge kvinder eller lidt ældre i deres vildfarelse og kollektive benægtelse af egne roller i Slagelse-totalbilledet forfatter en pressemeddelelse uden for de flestes vedkommende at have læst bogen, vidner om den nærmest manipulerede virkelighedsopfattelse, de selv og langt hen ad vejen deres rådgivere eller forældre måtte lide under.

For i virkeligheden er bogens fortællende kronologi også beretningen om den systematisk beregnende og nærmest sekteriske ledelsesstil, Anja Andersen lagde for dagen i Slagelse. Med en voldsom og udtalt magtesløs slagside hos mere end halvdelen af en spillertrup og den øvrige ledelse, der står tilbage som ofre for Anjas labile og infantile luner.

Ambitioner er en god ting. Også helt ud til kanten af overdrevet i et selvvalgt elitesportsmiljø, hvor ikke meget andet end resultaterne tæller. Men når det omfatter endnu ikke udviklet talent fra morgen til aften til en månedsløn på 5.-7000 kroner, psykisk ledelsesterror på et plan, som ingen turde eller kunne overvåge eller viderebringe, tangerer det misbrug. Ej at forglemme de seksuelle undertoner, der også har lagt tys-tys-musik til Anjas lange karriere som både spiller og træner.

Derfor var det på høje tid, at ”en journalist kom til byen”.

Jo, mange slår på Anja Andersens enestående resultater som den retfærdiggørende drivkraft. Den holder bare ikke i sportsretten. Kvindehåndbold er øjensynligt en af de få sportsgrene, man fremdeles kan købe sig til Champions League-pokaler i. I herrehåndbold er talentmassen, måske også hjernemassen, og det økonomiske potentiale langt større, og naturligvis tåler kvindehåndbolden i økonomisk henseende ingen sammenligning med fodboldverdenen. Dan Philipsen giver faktisk opskriften på en Champions League-pokal: En soveby, slumrende idræts- og sponsorliv og en entreprenant sportsstjerne. Og så selvfølgelig en købmand.

Sidstnævnte fandt Anja Andersen i skikkelse af Spar-kædens direktør Brian Mollerup. Et umage par med og uden overskæg, der skulle støvsuge sponsorlandskabet for gangbar mønt og så ellers forbruge til eget forgodtbefindende af guds nåde, indtil de selv overtog det økonomiske ansvar og satte sparekniven i ryggen på hver enkelt og organisationen, så de kun selv fik del i overskuddet. Og naturligvis også det lettere hysteriske og dysfunktionelle sammenrend af en storfamilie af forældre, fedladne hunde, velgørenhedsfigurer og specielt udvalgte spillere på godset udenfor Slagelse.

Alene bedømt på bogen skulle Brian Mollerup have mast én af sine egne varmluftsoppustelige klappølser i kæften, så han aldrig igen kan fremstamme ordet sponsoraftale. Mens mindst 11 navngivne personer skulle sætte lidt lektielæsning af til ”En dronning kom til Byen”.

Vi andre kan konstatere, at det var på høje tid, en journalist kom til byen…

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen