En journalist blev myrdet

  

 

 

I 1976 blev journalist Don Bolles fra Arizona, USA, dræbt ved et bombeattentat. Han var en af folkene bag Investigative Reporters and Editors, IRE, der var blevet dannet året før.

Bolles havde gravet sig ned i en svindel- og korruptionsaffære omkring salg af grunde, da han blev lokket til et hotel i den centrale del af Phoenix. Han var blevet lovet vigtige oplysninger om organiseret kriminalitet til sin historie, men kilden dukkede aldrig op.

Da Bolles satte sig ind i sin bil og drejede nøglen, eksploderede en kraftig bombe. Læger måtte amputere begge ben og en arm på Bolles, men efter ti dage stod hans liv alligevel ikke til at redde.

Da reporterens kolleger og venner i IRE var kommet sig over det første chok, blev adskillige af dem enige om at rejse til Arizona – ikke kun for at finde morderen, men mere for at trænge til bunds i kollegaens historie om svindel og korruption. Sagen var tilsyneladende så betændt, at nogen ville slå en journalist ihjel ved højlys dag for at stoppe hans afsløringer.

En gruppe på 28 frivillige og hovedsagelig ulønnede reportere fra ti forskellige dagblade og tv-stationer blev dannet med den dobbelte Pulitzerpris-belønnede journalist Bob Greene fra Newsday som leder. Gennem fem måneder efterforskede gruppen sagen og oprullede den for offentligheden i 23 avisartikler.

Bob Greene sendte ved projektets start en erklæring til ledelsen i IRE. Her stod, at projektet som minimum ville afsløre korruptionen "i et samfund, hvor en undersøgende og kritisk journalist var blevet myrdet. Her og i andre dele af samfundet vil man reflektere over forløbet, og forhåbentlig vil det få nogen til at tænke sig grundigt om, før de overvejer at slå en journalist ihjel. For os alle – og især for aviser med en stærk undersøgende og kritisk profil – er den kollektive afdækning af forholdene i høj grad hjælp til selvhjælp, for vi køber os på den måde livsforsikringer til vores reportere. Så hvis vi klarer det her, har vi virkelig løst opgaven".

En gennemgang af sagen og dens udløbere helt op til i dag kan findes på http://www.ire.org/

Læs også: Journalistikkens guldalder, En guldgrube for undersøgende journalistik, På udkig efter verdens bedste journalister, Journalister hjælper journalister, Taler og foredrag på nettet, Globalt netværk, Samarbejde på tværs af grænser, Sandheden er Guds datter, Kritisk journalistik i tredje verden og Råd fra en redaktør

0 Kommentarer