”En historie er ikke kun sand, fordi der ikke er noget løgn i den”

TV 2’s Steffen Jensen tog sin årelange dækning af Mellemøsten op til kritisk revision, da han flyttede til Tranekær på Langeland. Han synes, medierne fortegner billedet af Udkantsdanmark: ”Hvis jeg bruger de samme nyhedskriterier i Mellemøsten, som vi bruger her i Danmark, har jeg så selv været med til at misinformere mit publikum på samme måde?”  

Steffen Jensen fik sig en overraskelse, første gang han besøgte Langeland. Som mangeårig mellemøstkorrespondent med bopæl i Jerusalem kendte han kun den såkaldte udkantskommune gennem medierne. Han havde svært ved at forbinde mediernes undergangsfortælling med det smukke og levende lokalsamfund, der mødte ham.

”I medierne er historien om Udkantsdanmark, at de unge rejser, og de kommer aldrig tilbage. Det er samfund, som de store byer eksporterer sociale tilfælde til. Kommunerne er ved at bukke under, husene forfalder, og forretningerne lukker. Og man venter bare på, at sidste mand lukker og slukker. Jeg forventede næsten at se tiggere på gadehjørnerne,” siger han.

Skildringen tegner ikke et dækkende billede, mener Steffen Jensen.

”Det er ikke, fordi det er løgn. 80-90 procent af det er givetvis rigtigt. Men en historie er ikke kun sand, fordi der ikke er noget løgn i den. Sandheden er kun sand, når den har de rigtige proportioner i forhold til hele sandheden,” forklarer han.

”Det er først sandt, når vi fortæller hele sandheden.”

”Hvad nytter det at dække en nyhed, hvis den ikke giver mening? Det er på mening, perspektivering og sammenhæng, at vi fejler, synes jeg,” siger Steffen Jensen.
Foto: Peter Helles Eriksen

 

Mere optaget af kultur end af krig

Siden 1978 har Steffen Jensen dækket Mellemøsten. Og det gør han fortsat. Faktisk er det nemmere at komme ind i en række lande i Mellemøsten, når han ankommer fra Danmark og ikke fra Israel.

Gennem årene har han blandt andet rapporteret fra Israels invasion af Sydlibanon i 1982, de utallige konflikter mellem israelere og palæstinensere og fra de blodige kampe i Libyen og Syrien under det arabiske forår.

Han er mest optaget af kulturen og historien i Mellemøsten. Og mindre af krige og konflikter.

”Det var ikke, fordi jeg syntes, at krig er spændende. Jeg syntes dengang og fortsat i dag, at der er andre ting ved Mellemøsten, der er mere spændende. Men det er ikke det, redaktørerne tror, folk er interesseret i,” siger han.

Steffen Jensens første ophold på Langeland var en sommer i 90’erne, hvor han lånte et sommerhus af en TV 2-kollega. Han blev så glad for øen, at han og familien for 12-13 år siden købte et gammelt bondehus ved Tranekær, som de brugte som feriebolig. Sidste efterår flyttede de ind.

Fra terrassen er der udsigt til en eng med vilde, britiske Exmoor-ponyer.

”Her er så afsindigt smukt,” siger han.

Langeland er Danmarks fattigste kommune målt på borgernes indkomst. Men rigdom kan måles på mange andre måder end indtægt, mener Steffen Jensen. ”Mange er flyttet hertil fra byerne af eget valg. Her kan de leve det liv, de gerne vil, uden at de behøver have to indkomster.”
Foto: Peter Helles Eriksen

Udkantsdanmark genkender ikke sig selv i medierne

Mødet med virkelighedens Langeland har fået Steffen Jensen til at tænke over, om journalister egentlig er i stand til at løfte den opgave, faget selv ser som den vigtigste: At oplyse befolkningen.

Han lavede sidste år en serie på TV 2, hvor han udfordrede den negative fremstilling af Udkantsdanmark. Og han fandt, at han ikke var den eneste, som følte sig ført bag lyset.

”De mennesker, som bor i Udkantsdanmark, føler sig misforstået og misfortolket af medierne. Ikke fordi medierne skriver løgn og latin. De kan bare ikke genkende sig selv, fordi medierne ikke interesser sig for hele sandheden.”

Afstanden er blevet for stor mellem journalisterne, som omgås venner og bekendte, der ligner dem selv, og de mennesker i udkanten, som de skildrer, mener Steffen Jensen.

”De fleste, der tager ud for at lave en reportage, skal være hjemme til aftensmaden,” forklarer han.

Steffen Jensen mener, at udenrigsjournalistik i for vid udstrækning blot fokuserer på krigen og konflikten. ”Og når vi har dækket en konflikt, vender vi sjældent tilbage og samler op på det,” siger han.
Foto: Peter Helles Eriksen

 

Fotoserien fra Langeland

For tre år siden bragte Politiken en syv siders fotoreportage fra Langeland, der vakte stor opstand. Billederne viste et forladt og forfaldent øsamfund, som indbyggerne ikke kunne genkende.

Avisens fotochef Thomas Borberg og chefredaktør Bo Lidegaard deltog med Steffen Jensens ord i ”spankingmøder” i Rudkøbing, hvor de forsvarede og forklarede fotoreportagen.

”Folk var rystede. De følte ikke, det var deres virkelighed. Politiken beskrev kun elendigheden.”

Senere var Steffen Jensen dommer ved Årets Pressefoto, hvor billederne var indsendt.

”Jeg måtte fortælle de andre dommere, at jeg var forudindtaget, så jeg valgte at holde mig udenfor,” siger han.

Billedserien endte med at få hædrende omtale.

”Det var fine billeder,” siger Steffen Jensen i dag.

”De fortalte en historie om fotografens møde med Langeland, men ikke nødvendigvis den historie, der er her.”

”Vi kigger i for vid udstrækning blot på krigen og konflikten”

Langeland er ifølge Danmarks Statistik den fattigste kommune i Danmark målt på borgernes indkomst. Men Steffen Jensen siger, at rigdom kan måles på mange andre måder end indtægt.

”Mange er flyttet hertil fra byerne af eget valg. Her kan de leve det liv, de gerne vil, uden at de behøver have to indkomster,” siger han.

Oplevelsen af at være ”prisgivet mediernes forstørrelsesglas” har fået Steffen Jensen til at se kritisk på sin egen journalistik.

”Hvis jeg bruger de samme nyhedskriterier i Mellemøsten, som vi bruger her i Danmark, har jeg så selv været med til at misinformere mit publikum på samme måde? Det er jeg bange for, at jeg i nogle sammenhænge har.”

”Der er imponerende, hvad energiske mennesker herude udretter,” siger Steffen Jensen om langelænderne. Han arbejder på et fotoprojekt om Langeland i samarbejde med aktive lokale.
Foto: Peter Helles Eriksen

Udenrigskorrespondenter skal naturligvis dække krige og konflikter, understreger han. Men det kan ikke stå alene.

”Når der kommer en revolution eller en opstand, så ville man være en tåbe, hvis man ikke dækkede det. Men man skal også fortælle, hvad der gik forud. Ellers er det umuligt at forstå opstanden eller konflikten. Og der synes jeg, at vi i for vid udstrækning blot kigger på krigen og konflikten. Og når vi har dækket en konflikt, vender vi sjældent tilbage og samler op på det,” siger han.

”Det kan godt være, at vi kan læne os tilbage og sige, at vi dækkede nyheden. Men hvad nytter det at dække en nyhed, hvis den ikke giver mening? Det er på mening, perspektivering og sammenhæng, at vi fejler, synes jeg,” siger han.

”Vi skal ikke overse problemerne, men vi skal også beskæftige os med dem, der prøver at løse dem, så det ikke bare bliver historien om endnu en blindgyde.”

Mellemøstens konflikter passer sjældent ind i nyhedsformatets sort-hvide rollefordeling.

”Der er ikke helte og skurke. De er alle sammen helte, skurke og ofre i en eller anden udstrækning,” siger han.

Ville gerne have flyttet mere

Som amatørfotograf arbejder han selv på et fotoprojekt om Langeland i samarbejde med aktive lokale.

For eksempel medarbejderen på plejehjemmet i Lohals, der også er deltidsbrandmand, ridende naturguide, akuthjælper – og måler badevands­temperaturen for TV 2.

En anden lokal ildsjæl er lokal kunstner, kirketjener, kunstpædagog og har sammen med andre borgere på Langeland et mikro-bistandsprojekt i et par landsbyer i Ghana.

”Der er imponerende, hvad energiske mennesker herude udretter. Tænk sig, at borgere i ”Danmarks fattigste kommune” rejser ud for at hjælpe andre,” lyder det lettere ironisk fra Steffen Jensen.

Du har i et interview sagt, at du tvivler på, at du med din journalistik har ændret en bønne?

”Du rejser ud med et håb om, at du ved at vise nogle ting får folk til at se tingene igennem dine øjne. Jeg kunne håbe, at det, jeg har lavet som journalist, kunne have flyttet mere.”

Foto: Peter Helles Eriksen

 

 

1 Kommentar

Anders Hetting Jensen
15. NOVEMBER 2018
Det er rigtigt - sandheden er
Det er rigtigt - sandheden er et uhyre der er sammensat men fortalt af den/de som ønsker egen vinkel og patent på deres sandhed.
De der skal formidle sandheden har den udfordring at hvilken sandhed skal der formidles og er det alle sandhederne der kommer på bordet inden én sandhed bliver offentliggjort!