”I journalister har et benhårdt erhverv.”
Sådan siger DR’s nyansatte chikaneofficer, Qasam Ijaz, i dette nummer af Journalisten efter et par måneder i sit job.
For det står helt galt til for rigtig mange af DJ’s medlemmer, der i kraft af deres arbejde modtager masser af hadbeskeder, trusler og chikane.
I dette magasin fortæller to værter på P3 om, hvordan de er holdt helt op med at læse kommentarspor under P3’s egne opslag på sociale medier, fordi det simpelthen er for hårdt. Og det er de ikke alene om.
I 2020 viste en rundspørge til Dansk Journalistforbunds medlemmer, at over 25 procent af medlemmerne i kraft af deres arbejde havde været udsat for negative reaktioner, trusler eller egentlig chikane inden for det seneste år.
Og af dem havde 86 procent oplevet det som belastende.
Mange betragter det som en del af jobbet, men sådan skal det ikke være. Vi skal alle kunne gå på arbejde uden at blive truet eller chikaneret, og løsningen er ikke bare at kigge væk. Det undergraver demokratiet og den frie presse, hvis journalister gennem deres arbejde trues eller chikaneres og dermed gøres utrygge eller afholder sig fra at deltage i den offentlige debat.
Derfor er det også positivt, at Justitsministeriet sammen med blandt andre Dansk Journalistforbund og Danske Medier har præsenteret en ny fælles dansk handlingsplan for sikkerhed for journalister.
Planen skal blandt andet gøre det lettere for journalister at indberette trusler og chikane, og så skal udviklingen overvåges, så der kan følges op med yderligere handling, hvis det viser sig nødvendigt.
Men den lidt luftige handlingsplan bliver næppe det, der alene får truslerne til at stoppe.
Det kræver især, at politiet afsætter de nødvendige ressourcer til at efterforske, når journalister udsættes for trusler og chikane. Alt for ofte ender sagerne i ingenting, fordi politiet ikke prioriterer dem.
Og så bør medierne tage endnu større ansvar for især deres egne kanaler på sociale medier og blive langt bedre til at moderere og udelukke dem, der truer og chikanerer. Hvis opgaven er for stor, fordi antallet af kommentarer er overvældende, så må de skære ned i antallet af opslag, så de kan følge med.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.