En halv million støttekroner til dansk-arabisk avis

Den tosprogede månedsavis Akhbar Al-Danmark vil være dansk-araberes kilde til nyheder om Danmark. Avisen har netop fået 570.000 kroner i støtte.

Den tosprogede månedsavis Akhbar Al-Danmark vil være dansk-araberes kilde til nyheder om Danmark. Avisen har netop fået 570.000 kroner i støtte.

Siden 2008 har en gruppe frivillige dansk-arabiske skribenter drevet hjemmesiden Akhbar.dk, der med base i Danmark har skrevet om dansk politik på arabisk. Nu har folkene bag hjemmesiden udvidet deres aktiviteter med en tosproget månedsavis ved navn Akhbar Al-Danmark – arabisk for Danmarks Nyheder.

De to første numre af avisen udkom i slutningen af 2009, og ved sin nylige uddeling af støtte har Dagbladsnævnet besluttet at give Akhbar Al-Danmark 570.000 kroner til en såkaldt forundersøgelse.
»Vi ved, at behovet for en dansk-arabisk avis er der, men spørgsmålet er, om projektet er økonomisk bæredygtigt. Det vil vi bruge den støtte, vi har fået, til at undersøge i praksis: Vi udgiver syv numre, og så håber vi, at læserne vil se, at den er værd at abonnere på eller købe,« fortæller Nidal Abu Arif, der er avisens redaktør, til Journalisten.dk.

»Mange dansk-arabere får desværre deres nyheder om Danmark fra arabiske tv-stationer som Al-Jazeera og Al-Arabiya. Nogle læser lokalaviser, men kun meget få følger med i for eksempel de landsdækkende aviser,« siger Nidal Abu Arif.

Ifølge Akhbar.dk er gruppen af arabisklæsende i Danmark på omkring 76.000 personer. Mange af dem har arabisk som deres foretrukne sprog. Samtidig mener Nidal Abu Arif, at de traditionelle danske medier har vanskeligt ved at få adgang til de historier, som interesserer det dansk-arabiske miljø.

»Med Akhbar Al-Danmark vil vi supplere det generelle mediebillede og fylde et tomrum, som ingen andre prøver at udfylde. Vi har journalister med indsigt i det arabisktalende miljø i Danmark og kan tilbyde dansk-arabere historier, som de ellers ikke kan finde i danske medier,« siger redaktøren.

Han har tidligere været korrespondent i Danmark for flere arabiske medier, herunder al-Jazeeras hjemmeside. Men mens hans primære fokus før har været dansk politik, ligger Akhbar al-Danmarks hovedfokus uden for Christiansborg.
»Vi skal fortælle læserne om hverdagen i Danmark gennem nyheder og reportager om, hvad der sker i det dansk-arabiske miljø. Vi vil fremhæve positive integrationsforbilleder, som andre dansk-arabere kan lære af. Og hver gang vil vi have en side om arabiske kvinder og deres muligheder i Danmark – for eksempel portrætter af succesfulde kvinder,« siger Nidal Abu Arif, der også vil videreføre de gode erfaringer, avisen allerede har med juridisk brevkassestof, som læserne af de første numre har vist stor interesse for.

Akhbar al-Danmark kommer i et oplag på 5.000 eksemplarer og er indtil nu blevet husstandsomdelt gratis i områder med mange arabisktalende beboere såsom Mjølnerparken og Nørrebrogade i København. Sådan skal avisen også distribueres i 2010 – og også i Vollsmose og Gellerup-parken – men samtidig håber Akhbar al-Danmark at kunne sælge abonnementer til de dansk-arabere, der bor i provinsen.

Nidal Abu Arif er helt klar over, at den økonomiske krise gør 2010 til et svært tidspunkt at etablere sig som medie, men pointerer over for Journalisten.dk, at han er fortrøstningsfuld.
»Jeg håber, at vi om ni måneder har flere end 1.000 abonnenter og har indtægter, der viser, at økonomien kan komme til at hænge sammen,« siger han og peger på, at avisen med sin målgruppe vil være attraktiv for både annoncører og de statslige organisationer, der allerede kommunikerer på arabisk.

Den tosprogede månedsavis, hvor 75 procent af indholdet vil være på arabisk og resten på dansk, er i øjeblikket i gang med at ansætte medarbejdere, så projektet til de 570.000 kroner kan gå i gang fra 1. februar. Planen er at have én fuldtidsansat og to-tre deltidsansatte.

0 Kommentarer