En hær af kommunikationsfolk

Forsvaret har sit helt eget mediehus, som producerer næsten færdige udsendelser til landsdækkende tv, billeder til nyhederne og internt tv. Forsvarets Mediecenters samarbejde med danske medier har gjort det til forbillede for NATOs nye tv-kanal, der netop er gået i luften fra Holmen i København.

Forsvaret har sit helt eget mediehus, som producerer næsten færdige udsendelser til landsdækkende tv, billeder til nyhederne og internt tv. Forsvarets Mediecenters samarbejde med danske medier har gjort det til forbillede for NATOs nye tv-kanal, der netop er gået i luften fra Holmen i København.

 

MISSION. Klokken 07:15 sharp møder to høje, kronragede, bredskuldrede mænd op på Suhrs Højskole i København iført vandrestøvler. Kun taskerne med optageudstyr afslører, at det er en fotograf og en journalist, der er mødt tidligt ind, og ikke to sergenter.

Journalist Bo Eriksen og fotograf Carsten Jandorf er sendt ud af Forsvarets Mediecenter for at følge en gruppe soldater, der er blevet optaget på en forskole til forsvarets SIRIUS-patrulje.

Soldaterne skal blandt andet kunne lave mad under ekstreme forhold.

Et kvarter efter at journalisten og fotografen er mødt frem, tropper syv soldater op i fuld kampuniform. De smider camouflagejakkerne og tager i stedet hvide forklæder på. Soldaternes første opgave er at lave morgenmad til de almindelige elever på Suhrs husholdningsskole. Det giver fine billeder i kassen, der skal fungere som kontraster til resten af optagelserne af den kommende SIRIUS-patrulje på isen.

Optagelserne skulle gerne blive til en række udsendelser, som senere skal afsættes til landsdækkende tv. Om det bliver DR eller TV 2 eller en helt tredje kanal, ved de endnu ikke på Forsvarets Mediecenter.

Inden for det seneste år har Forsvarets Mediecenter – eller FMC, som de selv kalder det – også lavet et program sammen med DR om Kongeskibet. Forsvaret leverede fotograf og arkivbilleder, mens DR leverede resten af produktionsholdet. For TV 2 har Forsvarets Mediecenter lavet tre hele udsendelser til serien "Rød Zone" om den militære verden.

ET AF PROGRAMMERNE handlede om nyindkøbte helikoptere i forsvaret, et andet program handlede om en testpilot og et tredje om et særligt 'protection team' i Bagdad. TV 2 har stået for op- og nedlæg, speaken og grafikken i programmet. Resten har forsvaret leveret. Direktør for Forsvarets Mediecenter Teddy Gerberg understreger, at tv-stationerne altid har ret til at redigere og klippe forsvarets hele eller delvist færdige udsendelser.

 »TV 2 har været med fra start til slut og har 'final cut' på udsendelserne til "Rød Zone",« siger direktør Teddy Gerberg, der har kontor i stueetagen på Forsvarets Mediecenter. Mediecenteret ligger på Holmen i København inde på Forsvarskommandoens område mellem Christiania og Den Ny Opera.

 På etagen ovenover holder redaktionen til. Der er ansat omkring 60 medarbejdere i alt, hvoraf cirka en tredjedel er journalister. Stedet ligner mest af alt enhver anden medieredaktion i Danmark. Dresscoden er casual, og for enden af det åbne kontorlandskab hænger fire fladskærme.

Skærmene i lokalet kører konstant på TV 2 News, TV 2, CNN og forsvarets helt egen interne kanal, Mediekanalen. Den kan alle ansatte i forsvaret se på skærme i de fleste kantiner på kaserner landet over og på forsvarets militære lejre rundt om i verden.

Langs gangen på overetagen er der redigeringsrum, og i mellemgangen er der opstillet kamera og bord til en vært, der dagligt speaker en døgnrapport over forsvarets aktiviteter de seneste 24 timer. Hver dag omkring klokken elleve bliver Døgnrapporten lagt på nettet på Forsvarskanalen.dk.

HER MANDAG MORGEN klokken 09.00 er der ugentligt redaktionsmøde. Medarbejderne har rullet kontorstolene ud midt på gulvet. Klokken 09.03 indleder redaktør Vickie Lind med at orientere om seneste nyt:

Den første engelsksprogede journalist til NATO Channel er allerede ansat her i midten af marts måned, hvor Journalisten er på besøg, og i løbet af dagen skal direktør Teddy Gerberg gerne have ansat to mere, fortæller Vickie Lind.

Fra den 2. april skal NATO Channel være i luften. Forsvarets Mediecenter har fået til opgave at stå for det tekniske omkring NATOs nye kanal, der får redaktionslokaler på samme etage som FMC og bliver lavet med Forsvarets Mediecenter som forbillede.

Efter mødet siger Vickie Lind, at NATO er ved at tabe mediekrigen, for Taleban er god til at anvende de nye medier. På et tidspunkt oplevede NATO, at en amerikansk helikopter styrtede ned i Afghanistan på grund af tekniske problemer. Men bare to timer efter havde Taleban udsendt optagelser, der var klippet sammen, så det så ud, som om det var Taleban, der havde nedskudt helikopteren.

Årsagen til, at Forsvarets Mediecenter har fået til opgave at opbygge NATO Channel, er ifølge Vickie Lind, at Danmark er et af de steder, hvor forsvaret har det mest åbne forhold til medierne.

»Jeg siger ikke, at medierne ikke er kritiske, men vi har muligheden for at ringe og sige, at vi har det her råmateriale og de her billeder. Det er vigtigt for os, at medierne selv gør det færdigt, for ellers ville det blive utroværdigt. Det kan kun lade sig gøre, fordi medierne ved, at vi ikke laver propaganda, men producerer efter journalistiske kriterier,« forklarer hun.

Da Vickie Lind på mødet har orienteret om, hvad der er sket siden sidste ugentlige redaktionsmøde, tager hun en runde blandt medarbejderne for at høre, hvad de er i gang med.

 

DA TUREN KOMMER til praktikant Michael Aagaard, fortæller han, at han har været ude at lave reportage fra et opvisningsarrangement, der skal gøre gymnasieelever interesseret i en karriere i forsvaret. Under opvisningen blev der sprængt en masse krudt af.

»De knaldede tre kilo trotyl af ude på Øresund. Det så rimelig godt ud. Der var to regionalstationer, TV 2 News og TV 2 derude, og helikopteren lå og fedtede rundt,« fortæller Michael Aagaard begejstret.

Michael Aagaard fortæller videre om en dumpning af brændstof fra et fly. Brændstoffet eksploderede i luften.

Hans praktikantkollega fortæller, at det slet ikke var en planlagt del af showet, men en fejl, fordi spidsen af en brændstoftank knækkede.

I det færdige indslag viser Michael Aagaard billedet af eksplosionen under F 16-flyet, og speaken bliver: »Desværre må flyene hurtigt afbryde opvisningen på grund af en instrumentfejl.«

Det bliver ikke nævnt, at den ukontrollerede eksplosion var en fejl.

Runden blandt medarbejderne fortsætter på mødet. En journalist fortæller, at der er kommet nye optagelser af en gruppe presseofficerer om bord på skibet THETIS, som beskytter skibe med nødhjælp mod piratangreb ud for Somalias kyst.

Presseofficererne er militært uddannet personale, der fungerer som pressekontakter. På næsten alle kaserner er der tilknyttet en såkaldt PIO. Man kan tydeligt kende forskel på dem og journalisterne her på mediecenteret, idet presseofficererne altid går i uniform.

Der er alvorlige problemer med lyden i optagelserne fra skibet. Vickie Lind insisterer på, at der bliver fundet en løsning, så billederne fra THETIS alligevel bliver brugt. 

»Medierne er meget opmærksomme på Irak og Afghanistan, og vi vil også gerne udbrede kendskabet til de andre missioner,« forklarer Vickie Lind efter mødet.

Mødet slutter klokken 09:31.

SENERE PÅ FORMIDDAGEN skal jourhavende Morten Buschmann til møde med den vagthavende presseofficer kaptajn Torben M. Kjeldsen. Iført lyseblå uniform sidder han klar til at besvare opkald fra pressen. Han er ofte den første, journalister får fat i, når de ringer til forsvaret.

Det er også den vagthavende presseofficer, der kan fortælle, om der er sket noget nyt, som Forsvarets Mediecenter måske kunne lave en historie på.

Måske kunne der være en historie i, at et privat produktionsselskab skal lave optagelser med Bubber og B.S. Christiansen, siger presseofficeren.

»Det er noget med, at Bubber aldrig har været inde, og B.S. er den store erfarne kriger, der render rundt og docerer. Bubber kommer ind og får uniform på, så det er ren kampagne for os. Det er skide godt,« siger Torben M. Kjeldsen.

Morten Buschmann orienterer om, hvilke historier der er på vej på hjemmesiden Forsvaret.dk og på Forsvarskanalen, så presseofficeren er forberedt på, hvad der kan komme af henvendelser fra pressen.

Han fortæller blandt andet, at en af praktikanterne er ved at lave indslag fra opvisningen, hvor et fly lækkede brændstof, fordi spidsen af brændstoftanken røg af.

»Jeg ved ikke, om det er noget, I skal lave noget på, men I skal nok snakke med Flyvevåbnet om det,« siger Torben M. Kjeldsen.

PÅ VEJ RUNDT I DEN GAMLE BYGNING kommer vi forbi oberstløjtnant Lennie Fredskov Hansens kontor. Han er kommunikationschef i Forsvarskommandoen og én af dem, der bærer uniform.

Han er ansvarlig for den strategiske kommunikation fra forsvaret til offentligheden, og Forsvarets Mediecenter hører også under hans område. Men i forsvaret betragter de det som to forskellige søjler.

»Jeg prøver at blande mig uden om de redaktionelle spørgsmål i Forsvarets Mediecenter. Det er uddannede journalister, vi har ansat, så det ville de heller ikke finde sig i,« siger han.

– Men der må da være grænser for, hvad Forsvarets Mediecenter kan fortælle af historier om Forsvaret?

»Det er der i princippet ikke,« svarer Lennie Fredskov Hansen rapt tilbage og fortæller om dengang, hvor forsvarschefen var på vildsvinejagt i Estland støttet af våbenproducenter.

I første omgang kunne de ikke få fat på forsvarschefen, og da det endelig lykkedes, havde han kun et kvarter til interview. Derfor fik Forsvarets Mediecenter til opgave at lave interviewet, som de øvrige medier efterfølgende fik lov til at bringe.

»Vores indtryk var, at medierne var glade for det, for alle blev behandlet lige, og vi havde stillet de kritiske spørgsmål, som medierne selv ville have stillet,« siger Lennie Fredskov Hansen. /

 

 

 

 

3 SKARPE TIL MEDIERNE

 

ulrik Haagerup

Divisionschef i DR Nyheder

 

– Hvad mener du om, at DR bruger optagelser produceret af forsvaret?

»Det kan være et gode for seerne, hvis der er tale om optagelser, som vi ellers ikke kunne bringe af sikkerhedsmæssige eller økonomiske grunde. Det er selvfølgelig vigtigt, at vi hver gang understreger, at der er tale om optagelser fra forsvaret, og at vi hver gang vurderer, at det er retvisende, hvad der sker.«

 

– Hvad mener du om, at flere medier accepterede, at det var forsvarets egne folk, der interviewede forsvarschefen, da han havde været på jagt i Estland sponsoreret af våbenproducenter?

»Det er et lige så stort dilemma, som hvis en virksomhed sender en pressemeddelelse ud med et relevant citat. Forskellen er ikke så stor. Det nye er, at forsvaret som nogle af de første i Danmark er gået ind i den elektroniske tidsalder og er begyndt at sende kommunikationen ud elektronisk.«

– Har I en strategi for, hvordan DR skal sikre en selvstændig kritisk dækning af krigen i Afghanistan?

»Strategien er jo, at vi også selv vil have reportere derude fra tid til anden. Vi har lige haft Marie Buus derude i tre uger. Hun var også fløjet ind af forsvaret og under beskyttelse af forsvaret. Vi skal ikke bilde os ind, at det er ligesom at rapportere fra Strøget, men det er vigtigt for os, at vi har vores egne vinkler på, hvad der foregår derude.«

 

 

Jacob Nybroe

Souschef på TV 2 Nyhederne

– Hvor meget redigerede I i de programmer, som forsvaret lavede til ”Rød Zone” i samarbejde med jer?

»Redaktøren på programmet, Helle Høy, så det igennem og lavede en del om, og Niels Brinch laver speaken og op- og nedlæg. Vi er i tæt kontakt med dem, der producerer programmet i Forsvarets Mediecenter. Det er vigtigt for os, at vi har final cut på programmerne.«

 

– Hvordan forhindrer TV 2, at materialet fra forsvaret erstatter egentlig selvstændig kritisk journalistik?

»Jeg mener, at der er en klar grænse for, hvornår man ikke bør bruge forsvarets optagelser. Hvis det handler om, hvorvidt de danske soldater bør være til stede i Afghanistan, altså klare politiske spørgsmål, er det klart over stregen. Programmerne i ”Rød Zone” er fascinations- og oplevelsesprogrammer, hvor vi har fulgt soldater rundt om i verden, og handler ikke om, hvorvidt der skal være krig i verden. ”Rød Zone” er at sammenligne med en arbejdspladsreportage.«

 

– Hvad mener du om, at flere medier har brugt forsvarets eget interview af forsvarschefen, da han var i Estland på jagt sponsoreret af våbenproducenter?

»Vi har ikke brugt interviewet. Det ville vi typisk heller ikke gøre, fordi vi her er ovre i den kritiske genre, hvor det er vigtigt, at vi selv stiller spørgsmålene. Hvis Helsø (forsvars-chefen, red.) havde udsendt en pressemeddelelse, ville vi gerne læse op af den, og jeg kan ikke afvise, at vi kunne bruge en lignende optagelse, hvor vi tydeligt ville sige, hvem der havde produceret det, og hvor vi også ville bringe spørgsmålet. Men det måtte aldrig indgå som en stump på linje med egenproducerede optagelser.«

0 Kommentarer