Det hænder, at læger bruger tavshedspligten til at smyge sig udenom kritiske henvendelser fra journalister, siger pressejurist Oluf Jørgensen.
Hvis en patient giver lægen lov til at udtale sig til pressen i en sag, kan lægen ikke læn-gere gemme sig bag tavshedspligten. Det gælder også for sagsbehandlere, psykologer og andre.
"Hvis patienten giver sin tilladelse, så har lægen til enhver tid ret til at udtale sig, men han har selvfølgelig ikke pligt til det," siger pressejurist og afdelingsforstander ved Danmarks Journalisthøjskole Oluf Jørgensen.
Der er ikke noget lovkrav om, at patientens tilsagn skal være på skrift.
Lægen har desuden ret til at tage til genmæle mod en patient, der kommer med kraftige beskyldninger mod ham. Hvis patienter ikke har givet sin accept af, at lægen må udtale sig om patientens sag, har lægen kun ret til at udtale sig generelt om emnet.
"Han kan for eksempel vælge at sige, at patientens beskrivelse af sagen ikke er dækkende for det faktiske forløb," siger Oluf Jørgensen, der mener, at læger i nogle tilfælde bruger tavshedspligten til at smyge sig udenom kritiske henvendelser fra journalister.
Han betegner Hovedstadens Sygehusfællesskabs pressepolitik som det bedste eksempel i Danmark på fælles regler, som journalister og læger kan dyrke i samarbejdets ånd.
Se http://www.hosp.dk,/ klik på "Om H:S" klik på "politikker"
Læs også: Den hvidkitlede tavshed.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.