En forening – to holdninger

Breve fra fagforeningen plejer sjældent at påvirke blodtrykket. Men da formanden skrev, at der skal betales 200 kroner ekstra om måneden, fordi der er strejke på DR, affødte det vrede hos en del medlemmer.

Hans Henrik Petersen, 51 år, fotograf og it-administrator ved øjenafdelingen på Københavns Amtssygehus i Herlev. Tjener 23.441 kroner om måneden – før arbejdsgivers pensionsbidrag.

Marianne Bom, 37 år, journalist på Berlingske Tidendes erhvervsredaktion. Tjener 37.584 kroner om måneden – før arbejdsgivers pensionsbidrag.

– Hvordan har du det med at betale 200 kroner ekstra om måneden på grund af konflikten i DR?

HHP: Det bringer mit sind i kog. Der er så meget snak om solidaritet, og så er det, man tænker: "Hallo, hvor er solidariteten henne, når der er mennesker i Journalistforbundet, der får 18.000 kroner om måneden". Hvis strejkekassen er ved at løbe tom, så må de højtlønnede betale mere.

MB: Det har jeg det fint med. Vi skal have fyldt strejkekassen, så der er penge i kassen til en ny konflikt. Hvis ikke man har en fagforening i ordentligt beredskab, kan det være ligemeget med en fagforening.

– Er det okay, at DR-journalisterne strejker?

HHP: Det kan man godt sige. Men strejkens karakter er speciel, fordi Ny løn er indført alle mulige andre steder. Vi fik det for længst. Så jeg tror ikke, de får noget ud af det.

MB: Ja, jeg ville selv have stemt nej til mæglingsforslaget.

– Føler du dig solidarisk med journalisterne i DR?

HHP: Nej. Vilkårene for journalisterne på DR er så forskellige fra dem på mit område.

MB: Ja, det gør jeg vel. Jeg støtter deres faglige kamp. Jeg er interesseret på egne og andres vegne. Jeg har heller ikke lyst til at få deres udgave af Ny løn.

– Hvorfor skal DR-journalisterne have fuld løn (undtagen pensions- og ferietillæg) under strejken?

HHP: Det synes jeg heller ikke, de skal. Det er helt urimeligt, at de får fuld løn. Især når de ligger i den lønklasse, de ligger i. De kunne få deres grundløn (23.542 kroner, red.), så vi andre ikke skal betale deres personlige tillæg.

MB: I sidste ende handler det om, at folk skal have mulighed for at stemme nej uden at gå fra hus og hjem. De skal stemme nej, fordi de mener det, i stedet for at stemme ja – for ikke at blive økonomisk ramt.

– Hvorfor skal medlemmer, der tjener 20.000 kroner om måneden, være med til at betale DR journalisternes løn på 34.825 kroner (gennemsnit)?

HHP: Som medlem af en lavtlønsgruppe må jeg stå af overfor at finansiere så høje lønninger. Men jeg har for eksempel ikke noget imod, at de får 5000 kroner mere end mig.

MB: Det skal de, så længe der er enighed om fuld lønkompensation. Vil nogen lave det om, kan de tage det op på delegeretmødet. Men man skal heller ikke bare se det som et "her-og-nu-medlemskab" af en fagforening. Man skal se det over et livsperspektiv. I dag er det mig, der giver, i morgen mig, der får. Vi kan alle sammen komme i samme situation.

– Føler du dig provokeret af, at nogle får 60.000 kroner om måneden fra Journalistforbundets strejkekasse?

HHP: Ja. Det kan jeg sige meget klart og kontant. Man bliver virkelig gjort opmærksom på de store lønforskelle i fagforeningen. Vi har samme type uddannelse. Fotografuddannelsen tager fire et halvt år. Det kommer til at knibe med solidariteten med så store forskelle. Jeg tvivler på, at højtlønnede ville rokke en lillefinger, hvis vi 40 hospitalsfotografer gik i strejke.

MB: Nej. Det er trods alt et lille beløb i forhold til de store beløb, det hele handler om. Men jeg kan godt forstå, at der måske er en grænse for, hvor store beløb man kan udbetale, hvis høj og lav skal hænge sammen i forbundet.

– Alle fuldtidsmedlemmer betaler det samme til strejkekassen: 70 kroner om måneden i fredstid, og nu 270 kroner. Er det rimeligt?

HHP: Nej. Man burde betale til strejkekasser og fagforeningskontingent alt efter, hvor meget man tjener. Måske med en fast procentdel af ens løn. Det er mit forslag. Det vil jeg kalde solidaritet.

MB: Ja, det synes jeg, når det er så relativt små beløb. Man skal ikke sætte det store marginalskatteprojekt i gang med differentierede indbetalinger, som kræver fem fastansatte sekretærer i forbundet at administrere.

– Er det usolidarisk, når medlemmer brokker sig over at betale 200 kroner i strejkestøtte?

HHP: Nej, det er på sin plads. Når nogen har trådt over stregen, skal man reagere. Jeg ved, rigtig mange er utilfredse.

MB: Nej, det er godt med debat om de her ting. Jeg bliver bare lidt beskæmmet over, hvor mange der har ondt i røven over at betale til strejkekassen og til "de højtlønnede medarbejdere" på DR. De samme mennesker, som mener, det er slemt at bidrage, kan selv komme i knibe. Dem, der er utilfredse, bør også komme med forslag til, hvordan vi gør tingene anderledes efter konflikten.

 

0 Kommentarer