EN DEFEKT VARE

DR og Journalistforbundet er ved at finde ud af, hvad der skal ske efter, Arbejdsretten dømte 172 DR-teknikere retur på Metals overenskomst. Ledelsen i DR vil ikke fortælle, om der er en kompensation på vej til DR-medarbejderne.
DR og Journalistforbundet er ved at finde ud af, hvad der skal ske efter, Arbejdsretten dømte 172 DR-teknikere retur på Metals overenskomst. Ledelsen i DR vil ikke fortælle, om der er en kompensation på vej til DR-medarbejderne.

 

Inden sidste salgsdato udløb for DR-overenskomsten, rådnede den mellem hænderne på DR-medarbejderne.
Nu vil de have den byttet til en ny vare.
“Udgangspunktet er for os, at forudsætningerne for den overenskomst, der blev indgået sidste år, er bristede. Derfor skal overenskomsten genforhandles, medmindre vi kan finde en anden tilfredsstillende løsning,” siger Morten Uhrenholdt, formand for Journalistgruppen i DR.
Hans udmelding kommer, efter Arbejdsretten for en lille måned siden dømte 172 DR-teknikere væk fra Journalistforbundets overenskomst og over på Metals overenskomst. Teknikerne flyttede fra Metal-overenskomsten sidste år, hvor DR-medarbejderne fik fornyet deres overenskomst.
Efter hårde forhandlinger endte overenskomsten i et forlig, hvor omdrejningspunktet var, at teknikerne blev omfattet af Journalistforbundets overenskomst, mod at DR-journalisterne accepterede et nyt, forhadt lønsystem og dårligere reg-ler for afspadsering. Men med Arbejdsrettens dom forsvandt guleroden, som lokkede journalisterne til at stemme ja til overenskomsten. Det mener i hvert fald Journalistforbundet og medarbejderne i DR.
DRs ledelse er af en anden overbevisning.
“Dommen betyder ikke, at overenskomsten er bortfaldet,” fastslår Thomas Hall, forhandlingschef i DR.
Ledelsen i DR er nået frem til den konklusion efter at have konsulteret en advokat.
“Det er en ren juridisk vurdering. Vores moralske vurdering er, at vi selvfølgelig godt forstår, at Journalistforbundet kommer tilbage til os og siger: ‘Hvad er nu det her for noget’. Og derfor snakker vi med dem,” siger Thomas Hall.
Han afviser at fortælle, om DR-ledelsen er villig til at lade snakken udvikle sig til kroner og øre, så ledelsen også betaler for, at teknikerne er taget af Journalistforbundets overenskomst.
Journalistforbundets forbundsformand Mogens Blicher Bjerregård fornemmer dog løsninger.
“Jeg oplever en modpart, der er interesseret i at finde løsninger. Det er et godt udgangspunkt,” siger han.

En varslet bombe
De 172 teknikere har netop fået brev fra DRs ledelse med besked om, at de hører til på Metals overenskomst – selvom de er medlemmer af Journalistforbundet.
Dermed befinder de sig i et organisatorisk ingenmandsland, og turen ud i ingenmandsland er dyr. Blandt andet forringes teknikernes pensions- og sabbatordninger, og samtidig forsvinder et tilskud på 13.000 kroner til børnepasningsorlov.
Forringelserne rammer ikke som en uvarslet bombe ned i teknikernes familieliv. Funktionærloven kræver nemlig, at ændringer varsles op til seks måneder, før de træder i kraft. Det vil sige, har en tekniker planlagt sabbat i sommerferien, så har vedkommende stadig ret til at holde fri.
Mogens Blicher Bjerregård krydser fingre for, at teknikernes fremtid også bliver præget af goderne på Journalistforbundets overenskomst.
“Der er ingen tvivl om, at vores krav er, at vi skal være i stand til at få dem overenskomstdækket igen – hvornår det så end kan ske. Men vi har ingen løfter fået fra DR,” siger forbundsformanden.
Thomas Hall afviser at kommentere ønsket om at få teknikerne tilbage på Journalistforbundets overenskomst

0 Kommentarer