En dag med Kaj Knips

 

 

Om fem år vil det være almindeligt, at journalister fotograferer, og fotografer skriver. Det spår Søren Pagter, der er i gang med at analysere fotojournalistikkens metoder og læsernes billedopfattelse.

Onsdag den 24. september 2008:

På Dagbladets redaktion er luften frisk og fuld af kreativitet. Efter rygeforbudet og omlægningen af avisen er det, som om hver dag er blevet sjovere, og alle ser mere lyst på fremtiden.

Kaj Knips møder som sædvanlig 5 minutter over 9 (for det passer med bussen, som han siger). Men ingen tager notits af forsinkelsen. I øvrigt holder de først redaktionsmøde kl. 10.00.

Kaj Knips er med til redaktionsmødet. Han er valgt af sine fotografkolleger til at være bindeleddet mellem den fotografiske og skrivende del af avisen. Et drømmejob for ham efter mange år som fotograf på farten.

Det hele begyndte med den nye redaktør i 2003. Han proklamerede en ny start for dagbladet. »Ja tak, det har vi hørt før«, sagde Kaj og hans kolleger til hinanden. Hvorefter de fortsatte deres arbejde, som de plejede. Men det skulle snart vise sig, at der var handling bag ideerne.

Redaktøren sendte medarbejderne på efteruddannelseskurser – og han bestemte hvilke kurser! Fotograferne blev sendt på skrivekurser og journalisterne på fotokurser. Det var en turbulent tid, husker Kaj Knips. Medarbejderne var ikke helt sikre på, hvad det skulle føre til.

Dagligdagens opgaver blev egentlig ikke så meget anderledes efter kurserne og omlægningen, de blev bare sjovere at lave. For nu blev der stillet andre krav til medarbejderne. Fotograferne kunne skrive artikler, og journalisterne kunne fotografere. Største forskel fra tidligere var, at det skulle have en vis kvalitet. »Vi bringer jo heller ikke en artikel fyldt med fejl,« som redaktøren forklarede de journalister, der insisterede på at få deres (dårlige) fotografier bragt i avisen. Det kunne tydeligt ses på produktet, syntes Kaj Knips. Dagbladet sprudlede mere.

 

Ved dagens redaktionsmøde sidder Kaj Knips sammen med redaktøren og en skrivende kollega. I fællesskab udvælger de artikler og fotografier til dagens og morgendagens aviser.

Redaktøren lægger et fotografi på bordet. »Det vil jeg gerne have på forsiden i morgen.« Fotografiet er ikke helt godt, det forestiller en vred bonde på en mark. Historien handler om, at kommunen vil ekspropriere jorden og føre en vej igennem marken. »Det er en vigtig historie,« argumenterer redaktøren. »Ja, men det er et dårligt billede,« siger Kaj Knips og tilføjer: »Historien er dårligt fortalt. Hvad med at sende fotografen derud igen for at tage et oversigtsbillede af marken og tegne ind, hvor vejen skal gå i forhold til mandens gård? Og så lave et andet portræt af bonden – måske med hans familie.«

Redaktøren lytter til Kaj Knips' forklaringer. »Vil du fortælle fotografen, at billedet ikke er godt nok,« spørger redaktøren Kaj Knips. »Selvfølgelig! Historien skal visualiseres, så læserne får svar på deres spørgsmål. Det vil han forstå,« svarer Kaj Knips.

I det fjerne høres lyden af en bil, der dytter. Lyden stiger hurtigt, og Kaj Knips flytter instinktivt foden over på bremsen og træder til. Bremserne hviner, og bilen skrider ud. Kaj Knips flår i rettet, manøvrerer uden om en bil i lyskrydset. Til sidst holder Kajs bil helt stille.

Chokket river Kaj Knips væk fra fremtidsdrømmene og tilbage til hverdagen. »Der var jeg nær splattet ud på forsiden af morgendagens avis,« siger Kaj Knips stille for sig selv. »Hvis der altså havde været en fotograf til stede – eller en journalist med en Nokia photophone.«

Kaj Knips undskylder over for de andre bilister og kører langsomt videre til sin niende og sidste fotoopgave i dag. Tilbage på redaktionen vil drømmen om 2008 ikke slippe ham. Han vil ikke vente på en frelsende redaktør. »Jeg vil stille forslag om, at fotoafdelingen skal flytte ned i redaktionssekretariatet, og jeg vil lære at skrive artikler til mine fotos, og jeg vil begynde at diskutere billeder med mine kolleger, og…«

 

* Søren Pagter er uddannet pressefotograf. Han har siden 1998 undervist i fotojournalistik på Danmarks Journalisthøjskole og fra 1999 været leder af fotojournalistuddannelsen samme sted. I 2003 har Søren Pagter orlov fra sit job for at lede et analyseprojekt om fotojournalistik på Center for Journalistik og Efteruddannelse (CFJE).

0 Kommentarer