“En By i Rusland” og “Ibens Harem” scorede Prix Radio 2009

Danmarks officielle radiopriser blev for et øjeblik siden uddelt i DGI Byen i København, og DR var konstant på sejrspodiet. Blandt andet blev 'Ibens Harem' fra P3 kåret som årets radioprogram. Se her de 11 andre prisvindere.

Danmarks officielle radiopriser blev for et øjeblik siden uddelt i DGI Byen i København, og DR var konstant på sejrspodiet. Blandt andet blev 'Ibens Harem' fra P3 kåret som årets radioprogram. Se her de 11 andre prisvindere.

Den røde løber var på plads foran DGI Byen i København, da Prix Radio 2009 her til aften blev uddelt til en festklædt dansk radiobranche.

Og selv om mange radiostationer landet over i øjeblikket kæmper med faldende annonceindtægter og slikker sårene efter brutale fyringsrunder tidligere i år, var stemningen imponerende god. Samtidig viste prisuddelingen, at der stadig bliver lavet masser af professionel og original radio rundt om i Danmark. Hovedparten af priserne gik dog til udsendelser produceret af DR.

Og lad os starte med årets radioprogram 2009.

Her blev Prix Radio 2009 tildelt Iben Maria Zeuthen & Rasmus Kramer-Schou, der udgør "Ibens Harem" på P3.

"Programmet har skabt et unikt rum af eftertænksomhed og visdom og har bevist, at man godt kan lave indholdsrig og vedkommende radio, uden at det går ud over flow'et og underholdningsværdien på kanalen," hed det blandt andet i begrundelsen fra Prix Radio-juryen.

De mente endvidere, at noget af det pirrende ved 'Ibens Harem' består i, at man lader en purung og nysgerrig vært have besøg af ældre mænd med masser af erfaring og klogskab. Hermed er det lykkedes at skabe øjeblikke af "stor eftertænksomhed og humor". Og videre forklarede juryen:

"Værtens direkte og ungdommelige sprog får også de ellers til tider støvede ældre mænd til at live op og levere ærlige og personlige historier fra et langt liv."

Aftenens store journalistpris tilfaldt Brita Kvist Hansen & Anne Haubek, begge fra DR P1, der har lavet den udenrigspolitiske dokumentarserie "En by i Rusland".

Her hed det blandt andet:

"Årets dokumentar/feature vinder fordi den i en fortællende og levende form drager lytterne ind i en fuldstændig ukendt verden. Genren er en fornyelse af den traditionelle udenrigsjournalistik idet den er vinklet og tænkt ud fra en aktuel dagsorden og samtidigt fortalt i en personlig stil – uden at vælge rejsebrevets subjektive perspektiv."

"En by i Rusland" har i øvrigt haft det som formål at oplyse i en underholdende, nysgerrig og legende form. Dertil kommer, at udsendelserne er fyldt med billeder og scener. Endelig fremhævede juryen det som positivt, at programmets tilrettelægger selv er aktører i udsendelserne.

Dernæst blev "Touren på P3" kåret som årets nyhed og aktualitetsprogram. Bag programmet står Maja Rosager, Tim Terry og Henrik Liniger, og ifølge juryen har de tre formået den svære kunst på samme tid at levere levende radio og fastholde tempo og underholdning, når oplevelsen, der skulle formidles, var mindre spændende og intens.

"Skabskommentatorerne fik mulighed for at prøve deres talent af for fuld udblæsning i ægte Liniger-stil i deres helt egen kommentatorskole. Programmet skabte magiske radio-øjeblikke med tårer i øjenkrogene, da Nicky Sørensen vandt 12. Etape," lød det blandt andre i begrundelsen.

I kategorien Årets Morgenshow var det atter DR's tur til at blive hyldet. "Go' Morgen P3", der udgøres af Henrik Povlsen, Jesper Holm, Pia Røn, Julie Bundgaard, Christian Damkjær Lundov og Kim Lykke Vester, vandt således med begrundelsen:

"Ingen siger klokken og sikrer programmets flow som holdet bag – og slet ingen ser verden som Kanonkongen eller lærlingen David Mandel. Programmet har holdt fast i en linje, hvor spændende og interessant, er vigtigere end kendt og glamourøst – med en redaktionel forståelse for, at underholdning og journalistik ikke er modsætninger, men ligeværdige partnere."

De øvrige priser fordelte sig som følger:

Årets Stjerneskud blev Ole Tøpholm, fra P3 Nyhederne, der ifølge juryen er "dansk radios nye Mr. News". Eller som det hed: "Et sjældent radiotalent og en formidler af de helt store … Der findes få radionyhedsværter med så stor personlighed som årets prisvinder, og med så mange venner på Facebook, hvor han hver morgen kommenterer hint og dint og giver alle en god start på dagen. Han er en vaskeægte radiopersonlighed – nej, han er sgu en stjerne, der fortjener at blive Årets Stjerneskud 2009."

Vinder i kategorien Årets Satire blev "Rytteriet" fra DR Fiktion, der udgøres af Rasmus Botoft, Martin Buch og Thomas Bernsen. Her var det juryens opfattelse, at programmet henvender sig til den lidt mere voksne del af radiolytterne. Eller som de forklarede det:

"Dem, der besidder en grundlæggende samfunds- og kulturinteresse. Dem der tænker globalt og er engagerede i den politiske debat om, hvor samfundet er på vej hen og hvilke tendenser, der rører sig lige nu."

Årets Radiostation 2009 blev Radio 100FM med begrundelsen "Årets prisvinder har på trods af de udfordringer, det giver at drive en stor kommerciel radiostation i Danmark, serveret radio i verdensklasse for lytterne".

Derudover uddelte Ekstra Bladet deres særlige radiopris – Den Gyldne Mikrofon – som gik til "Mads & Monopolet" på P3.

Og Radio ABC Gruppen og Ole Søndergaard fik Radiodays Hædersprisen 2009.

I den kommercielle boldgade vandt "Rocktoget" på P4 i kategorien Årets Promotion/Event. Desuden blev "Sport på 3'eren – påskebold" kåret som Årets Promotion for Program. Og slutteligt blev Årets Radioreklame: "Rådet for Større Færdselssikkerhed – Ta' 10 af farten".

Læs også: Kommercielle radiofolk har DR som favorit

Mere om Radiodays her.

0 Kommentarer