En bølge af fyringer

Der er nu sat konkret tal på antallet af fyringer på 24timer og metroXpress. I mediebranchen som hele er arbejdsløsheden stadig faldende, trods en stribe sparerunder i hele 2008.

Der er nu sat konkret tal på antallet af fyringer på 24timer og metroXpress. I mediebranchen som hele er arbejdsløsheden stadig faldende, trods en stribe sparerunder i hele 2008.

Hvad der svarer til 25 journalister på metroXpress og 24timer skal ifølge ledelsens udspil fyres inden udgangen af november. Seks medarbejdere rammes af omrokeringer til nytår på Dagbladet Børsen, der samtidig vinker farvel til en stribe freelancere. Og 10 afskedigelser er på vej på Politikens Lokalaviser.

Den seneste måned har budt på en stribe nedslående historier om besparelser, som til sammen efterlader billedet af en mediebranche i alvorlige problemer.
Og ser man tilbage på hele 2008, så er det ikke kun de seneste måneder med finanskrisen, der har været præget af fyringer.

Nedskærings-tendensen satte allerede ind i januar med afskedigelse af knap halvdelen af de daværende 90 redaktionelle medarbejdere på Nyhedsavisen. Resten røg som bekendt ved udgangen af august, da avisen helt lukkede.

Få måneder forinden sagde Morgenavisen Jyllands-Posten farvel og tak til hele 29 journalistiske medarbejdere efter en enkelt dags arbejdsnedlæggelse, der hverken gjorde fra eller til. Det daværende Berlingske Officin slap med 17 stillinger, som blev klaret ved frivillige fratrædelser.
Mens situationen på TV 2 var langt mere barsk. I løbet af blot to dage i foråret blev først 56 ansatte på TV 2 Radio afskediget og dernæst 58 på tv-stationen. Og havde 24 medarbejdere ikke selv valgt at tage imod en frivillig fratrædelsesordning, ville tallet have været det højere.

Nu taler magasin-udgivere som Egmont, Aller og Bonnier om, at de nok også bliver ramt af annoncenedgangen, men om det får konsekvenser er dog ikke så sikkert.

Ingeniøren ved de heller ikke, om de er købt eller solgt. I starten af november fortalte adm. direktør Arne R. Stenmark til Journalisten.dk, at man bliver nødt til at fyre i år. Men først i begyndelsen af december offentliggør ledelsen, hvor mange stillinger, det drejer sig om. Og hvorvidt det rammer journalisterne.

På de store dagblade sidder økonomiafdelingerne ligeledes og tæller på knapper. Hverken Jyllands-Posten, Politiken eller Berlingske opererer dog umiddelbart med nye fyringsrunder, men ifølge Journalisten.dk's oplysninger er risikoen stigende. Årsagen er det stærkt vigende annoncemarked. Eksempelvis var annonceindtægterne i Berlingske Media 15,6 pct. lavere i tredje kvartal i forhold til samme periode sidste år.

Man vil dog helst undgå nye fyringer og ingen tror på, det sker i år. Ledelsen på de tre dagblade er dog enige om, at "2009 bliver et hårdt år". Spørgsmålet er, om man alligevel strikker en Plan B sammen, når budgetterne skal præsenteres for bestyrelserne i slutningen af denne måned.

Tilbage står, at de store mediehuse – på nær DR – har været igennem et turbulent år.

Alligevel kan det ikke aflæses i arbejdsløshedsstatistikkerne. Tværtimod. De seneste tal fra september viser et nyt fald i ledigheden for medlemmer af Journalisternes A-kasse med 1,8 procentpoint i forhold til samme måned sidste år. I alt var 508 beregnet fultidsledige – svarende til 4,3 pct. For et år siden var tallet 6,1 pct. Og i september 2006 var 8 pct. berørt af ledighed.

Går man endnu længere tilbage toppede antallet af beregnet fuldtidsledige med 11,5 pct. i januar 2004. Og ser man på samtlige måneder de seneste 10 år har ledigheden for medlemmer af Journalisternes A-kasse ikke været så lav som nu. 

0 Kommentarer