En blodig onsdag

  En amerikansk ugeavis beskrev over ni sider en bykommisærs sigtelser for embedsmisbrug, bestikkelse og kokainmisbrug. Uden at stille et spørgsmål til den anklagede selv. Få timer efter at avisen var på gaden, skød han sig.

En amerikansk ugeavis beskrev over ni sider en bykommisærs sigtelser for embedsmisbrug, bestikkelse og kokainmisbrug. Uden at stille et spørgsmål til den anklagede selv. Få timer efter at avisen var på gaden, skød han sig.

ETIK. Onsdag eftermiddag den 28. juli 2005 gik den afsatte og anklagede politiker Arthur Teele ind i receptionen på det store dagblad The Miami Herald. Her trak han en pistol, skød og dræbte sig selv.

Få timer forinden var ugeavisen New Times udkommet. Ugeavisen bragte i den uge en ni (9) sider lang artikel om Arthur Teele. Artiklen bestod af redigerede uddrag af politirapporter – uden de sædvanligvis tilhørende journalistiske baggrundsartikler og interview.

Politirapporten har ført til 26 sigtelser for overtrædelser af både statslig og føderal lovgivning. Han var blandt andet sigtet for hvidvaskning af penge, bestikkelse, embedsmisbrug og kokainforbrug.

Arthur Teeles besøg hos en mandlig prostitueret var også beskrevet i detaljer i politirapporten.

Floridas guvernør, Jeb Bush, afsatte i 2004 Arthur Teele på grund af trusler mod politibetjente, som skyggede Teele som led i undersøgelser om korruption. Alt i alt var Arthur Teele en noget broget figur med rod i offentlige og private regnskaber.

Få timer inden selvmordet havde Miami Herald-journalisten Jim DeFede talt med en noget forstyrret Arthur Teele. DeFede havde optaget samtalen på bånd uden at orientere Teele. Det er ulovligt i Florida, og derfor valgte udgiveren og redaktøren at fyre Jim DeFede omgående. Artiklen med Teeles udtalelser få timer inden selvmordet blev aldrig trykt.

Jim DeFede havde fulgt og skrevet om Arthur Teeles karriere gennem 14 år.

Dagen efter selvmordet bragte The Miami Herald et stort farvebillede af Arthur Teele liggende på gulvet i foyeren i en blodpøl, to betjente knælende over ham og en betjent talende i en walkie-talkie. Under billedet stod:

»Dette billedes grafiske karakter vil uden tvivl virke alarmerende på nogle læsere, men The Herald mener, at det er en væsentlig faktor i dækningen af denne tragiske historie.«

Ugeavisen New Times og The Miami Herald har intet med hinanden at gøre, hverken økonomisk eller redaktionelt. New Times kan ligesom andre ugeaviser sjældent være aktuelle. Derfor har den i stedet for selv at lave baggrundsartikler i flere tilfælde valgt at bringe hele politirapporter »for at lade folk dømme selv«, som journalist Francisco Alvarado udtrykker det.

Francisco Alvarado, som skrev historien om Arthur Teele, er rystet over den tragiske udgang, som hans historie i New Times fik, men mener ikke, at han burde have gjort noget anderledes.

»Jeg mener, at det var et tilfælde, at Arthur Teele begik selvmord, netop den dag min avis kom på gaden. Der var jo ikke noget nyt i artiklen, det var blot offentlige politirapporter, som vi havde redigeret sammen,« siger Francisco Alvarado.

Han havde ikke forsøgt at få en kommentar fra Arthur Teele til artiklen.

»Hele metoden med at trykke en politirapport skal ikke forstyrres af kommentarer fra hverken journalister eller af andre. Desuden havde Arthur Teele ikke talt med pressen længe,« siger Francisco Alvarado.

I redaktionslokalet på The Miami Herald havde der været diskussion om fredagens forsidebillede.

»Flere faktorer spillede en rolle i valget af forsidebillede,« siger chefredaktør Tom Fiedler og forklarer:

»Dels havde Arthur Teele været en offentlig figur gennem en hel generation. Hans sigtelser var kendt, og han havde leveret forsidestof til flere medier – også vores. Dels valgte han at begå sin tragiske handling i vores reception. Og tro mig, vi har valgt det mindst dramatiske billede, der alligevel fortæller historien,« siger Tom Fiedler.

På spørgsmålet om, hvorfor The Miami Herald på den ene side opretholder sine høje moralske idealer ved at fyre Jim DeFede, mens den på den anden side bringer et billede af en mand, der lige har begået selvmord, henviser Tom Fiedler til en kommentar, avisen bragte søndagen efter selvmordet. I kommentaren står, at afskedigelsen af Jim DeFede er foretaget af hensyn til avisens troværdighed:

»Det handler om tillid. Jeg kunne have suspenderet Jim i en periode, og han ville aldrig – er jeg sikker på – have gentaget sit fejltrin. Men det ville sende et budskab til alle andre om, at The Herald accepterer, at en medarbejder har brudt tilliden, selv om det kun er en enkelt gang. For mig er en enkelt gang en gang for meget.«


Nicolas Lund-Larsen er ansat ved Berlingske Lokalaviser, hvorfra han har to års orlov, som han bruger på at læse en MBA i Florida.

0 Kommentarer