Elses barnebarn efter højesteretsdom: TV 2 har reddet min farmors liv

Højesterets afgørelse i plejehjemssagen om TV 2-dokumentaren ’Plejehjemmene bag facaden’ frustrerer hovedpersons værge og barnebarn

Det var en krænkelse af den demente plejehjemsbeboer Else Marie Larsens privatliv, da TV 2 bragte dokumentaren ’Plejehjemmene bag facaden’. Det fastslog Højesteret tirsdag, efter at både by- og landsretten tidligere har forbudt TV 2 at vise skjulte optagelser fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

Men afgørelsen falder ikke i god jord hos Else Marie Larsens barnebarn og værge, Charlotte Ahm, som sammen med Else Marie Larsens syv børn havde godkendt, at kanalen kunne sætte kameraer op i kvindens bolig.

”Jeg er frustreret og irriteret over, at man ser bort fra de pårørende og min farmors ønske om, at den her dokumentar skal ud. Da dokumentaren blev optaget, var hun klar over, hvad hun gik ind til. Det er fuldkommen forkert, at man fratager hende sin egen stemme,” lyder det fra Charlotte Ahm.

”TV 2 har reddet min farmors liv”

Forud for dokumentaren drøftede Charlotte Ahm og hendes familie brugen af skjulte optagelser med TV 2, og efter familiens eget ønske skulle Else Marie Larsens identitet ikke sløres i dokumentaren, som TV 2 nu ellers har fået kritik for af Højesteret.

”Vi snakkede rigtig meget om, hvorvidt der skulle bruges skjulte kameraer eller ej. Men det var det eneste, der gav mening. Hvis hendes ansigt havde været sløret, så ville man ikke se mennesket bag. Så ser man jo bare et menneske, der hænger i sin nød, men man oplever ikke, hvem min farmor er, eller hvad hun engang var. Det ville bare være et tilfældigt menneske,” siger Charlotte Ahm.

Dommen fra Højesteret fastslår, at optagelserne har ”særdeles væsentlig samfundsmæssig interesse”, men at TV 2 skulle have beskyttet Else Marie Larsen mod de skjulte optagelser.

Men ifølge Charlotte Ahm har TV 2 ikke svigtet deres ansvar over for hendes farmor – tværtimod:

”Jeg vil mene, at TV 2 har reddet min farmor. Var hun blevet på Kongsgården, så er jeg ikke sikker på, at hun havde overlevet indtil i dag.”

Systemet skulle afsløres. Ikke Else

I en leder i Politiken torsdag skriver chefredaktør Christian Jensen, at ”det var systemet, der skulle afsløres. Ikke personen Else”, og giver Højesteret medhold i kritikken.

Men systemet og Kongsgården kunne ikke afsløres ordentligt, hvis Else Marie Larsens ansigt havde været sløret i dokumentaren, siger Charlotte Ahm, som understreger, at hendes farmor ikke har lidt overlast af optagelserne:

”Selvfølgelig var det systemet, der skulle afsløres. Og det er det også blevet. Men jeg tror ikke, at vi havde siddet med samme følelse i dag, hvis ikke vi havde set mennesket bag. Min farmor har ikke taget skade af det her, så jeg kan ikke forstå alle de beskyttelser, der kastes hendes vej. Det har ikke ramt hende dårligt på noget tidspunkt.”

TV 2-dokumentaren blev vist i slutningen af 2020 og dokumenterede blandt andet plejesvigt på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

TV 2’s optagelser med skjult kamera fandt sted hen over en periode på 16 dage i efteråret 2019, hvor journalister fra kanalen dokumenterede, hvad der skete i den demensramte Else Marie Larsens plejebolig.

0 Kommentarer