Elkjær: Kommunikation handler også om etik

Politikens medieredaktør, Jakob Elkjær, skal være pressechef for Frank Jensen. Han afviser, at det slår skår i hans journalistiske integritet. »Kommunikation er jo en profession, der også har nogle etiske retningslinjer, og hvor man også kan have integritet,« siger Elkjær.

Politikens medieredaktør, Jakob Elkjær, skal være pressechef for Frank Jensen. Han afviser, at det slår skår i hans journalistiske integritet. »Kommunikation er jo en profession, der også har nogle etiske retningslinjer, og hvor man også kan have integritet,« siger Elkjær.

Politikens medieredaktør, Jakob Elkjær, skal være ny pressechef for den københavnske overborgmester, Frank Jensen. Jakob Elkjær, der er tidligere redaktør på Journalisten, tiltræder 1. marts.

Han erstatter Amalie Kestler, der er blevet politisk redaktør på Information.

Jakob Elkjær har både som redaktør på Journalisten og som medieredaktør på Politiken udtalt sig om spin og forholdet mellem journalister og kommunikationsfolk.

Senest da Ekstra Bladet brød kildebeskyttelsen af spindoktor Peter Arnfeldt. Her understregede Elkjær i en klumme i Politiken, at medierne har et medansvar for den udskældte godbidsjournalistik, der har hersket på Christiansborg.

»Der skal to til at bage en rævekage. Medierne bestemmer selv, hvem vi tildeler kildebeskyttelse. Ved at tale løst og fast med spindoktorer uden for citat har vi skabt et monster, vi ikke kan styre,« skrev Elkjær.

Journalisten.dk har fanget Jakob Elkjær til et hurtigt interview fra metroen i Milano.

Hvad skal du lave som pressechef?

»Den primære del af jobbet er at hjælpe journalister rundt i systemet til de oplysninger, de gerne vil have. Der er et kæmpe pres på i Københavns Kommune, og der er mange medier, som gerne vil have kommentarer. Det skal jeg hjælpe dem med at få. Heldigvis har Frank Jensen dygtige folk i forvejen, der kan lære mig op,« siger Jakob Elkjær.

Hvorfor skifter du nu?

»Jeg kunne mærke, at det var på tide med noget helt nyt. Da jeg så opslaget, var jeg 'solgt til stanglakrids'. Det så spændende ud, og det bliver også udfordrende at være med til at fortælle om København – hvor jeg enten har boet eller arbejdet det meste af mit voksenliv. Jeg glæder mig rigtig meget.«

Hvad har du lært fra din tid som journalist, at du ikke vil gøre i dit nye job?

»Jeg vil ikke være møgirriterende og belærende over for de journalister, der ringer og bare passer deres arbejde. Jeg vil forsøge at hjælpe dem til de oplysninger og kommentarer, de har brug for.«

Debatten om kommunikatører og journalister har raset i flere år, ikke mindst internt i Dansk Journalistforbund, der rummer begge fagligheder i dag. Nogle journalister mener, at kommunikatører bør have et særskilt forbund, da der kan opstå interessekonflikter mellem de to faggrupper.

Har du solgt ud i forhold til din journalistiske etik, når du skifter til det, kritiske røster kalder "den mørke side"?

»Det er jo andre, der i sidste ende bestemmer, om jeg nogensinde får et journalistjob igen, hvis jeg vælger at søge sådan et. Så må de vurdere, om min integritet kan bære det. Men jeg føler ikke, jeg sælger ud. Det håber jeg ikke. Kommunikation er jo en profession, der også har nogle etiske retningslinjer, og hvor man også kan have integritet. Det er bare en anden end i journalistikken,« siger Jakob Elkjær.

Da journalist Bo Elkjær fik job i Sundhedsministeriet, lovede han blandt andet, at han ikke vil lyve for de journalister, der ringer – og han havde en række andre dårlige erfaringer fra sit arbejde som journalist, han ville gå i en stor bue uden om.

Jakob Elkjær mener, det er helt oplagt, at han heller ikke kommer til at lyve i sit nye job.

»Jeg har ikke behov for at love, at jeg ikke lyver. Det er en selvfølge. Men mere overordnet tror jeg på, at kommunikationsfolk har en etik, som er bærende for deres sag. Den vil jeg forsøge at leve op til så godt, jeg kan. Jeg synes også, jeg har et forholdsvis nuanceret forhold til kommunikation, og jeg har arbejdet intensivt med det som redaktør på Journalisten,« siger han.

Jakob Elkjær er uddannet journalist og har siden 1996 været ansat på Berlingske, Politiken, Ritzau, Information, fagbladet Journalisten og senest igen på Politiken som medieredaktør.

2 Kommentarer

Jan August Hillers
1. FEBRUAR 2012
Re: Elkjær: Kommunikation handler også om etik

Jeg frygtede, hans projekt med at kunne overtage efter Thøger lykkedes. Hvad han ellers vælger at kaster sine ambitioner på, rager mig. Har ikke så store illusioner.

Jeg tror, han har rigtigt gode forudsætninger for en fremragende servicering af Frank Jensen..... 

Alex Frank Larsen
1. FEBRUAR 2012
Re: Elkjær: Kommunikation handler også om etik
Stanglakridsen Jakob har vist misforstået noget, når han foregiver at skulle arbejde for journalistikken og journalisterne.  Han skal arbejde for overborgmesteren. Slik mig i øret!