Elefantgrafen viser baggrunden for Trumps sejr

Den republikanske elefant og en graf om 20 års udvikling i indkomst viser, hvorfor en vred, hvid middelklasse stemte på Trump. »Det er bare en blanding mellem en traditionel graf og en illustration, men så har vi skrællet alle de tørre tal og linjer af,« siger seniorgrafiker hos Mandag Morgen

Efter det overraskende resultat af præsidentvalget sidste uge har mange forsøgt at forklare, hvorfor netop Trump vandt valget. En af forklaringerne er voksende utilfredshed hos den hvide, amerikanske middelklasse, der har mærket bagsiden af globaliseringen.
Det viser en graf lavet af den amerikanske økonom Branko Milanovic fra City University of New York. Grafen illustrerer, hvordan forskellige indkomstgruppers indkomst har udviklet sig de seneste 20 år – og så ligner den en elefant.

Derfor tænkte Claus Kragh, europaredaktør på Mandag Morgen, at det ville give mening at sætte grafen sammen med symbolet på det republikanske parti i USA – elefanten. Det er seniorgrafiker hos Mandag Morgen, Michael Hernvig, der har designet illustrationen. Læs Mandag Morgens artikel her. 

»Vi overvejede også, om vi skulle illustrere den voksende utilfredshed blandt middelklassen med en stor, boblende gryde, der hvor grafen dykker. Og vi overvejede at sætte Trump op på toppen, så han kunne kigge ned,« siger Michael Hernvig.

Elefanten er blikfang

Alligevel blev det det enkle greb med den republikanske elefant, der vandt.

»Den republikanske elefant har ikke som sådan noget med kurven at gøre, men den gjorde, at man ville lægge mærke til den og huske den,« siger han.

Han forklarer, at selve grafen viser, hvordan forskellige befolkningsgruppers indkomst har udviklet sig de seneste 20 år. Det er især middelklassen i udviklingslande som Kina og Indien og den absolutte elite, der har nydt godt af globaliseringen.

Michael Hernvig forklarer, at den store vestlige middelklasse, der ikke har set den store indkomststigning de sidste 20 år, passede med kurven på elefantens snabel.

»Det er bare en blanding mellem en traditionel graf og en illustration, men så har vi skrællet alle de tørre tal og linjer af,« siger han.

Han er dog overrasket over, at den har fået så meget opmærksomhed. Den amerikanske professor, der har lavet grafen, har delt Mandag Morgens illustration på sin Twitter, og illustrationen var i DR2 i går aftes.

»Det er et sjovt billede, og det er nok også derfor, det har fået så meget opmærksomhed. Det gør det sjovere at dele. Jeg tror, vinklingen gør meget her,« siger han. 
 

2 Kommentarer

Flemming Henriksen
10. JANUAR 2020
nu skal du kraftedeme til at slappe af, jeg synes at det er en fantastisk graf her i 2020.
Mikkel Krogsholm
20. NOVEMBER 2016
Det her er faktisk en ret
Det her er faktisk en ret dårlig grafik. Den bliver i artikelen rost for at være god, men det er den ikke.

En linjegraf skal vise udviklingen for én variabel. Det gør denne ikke. Den forbinder en række punkter (forskellige klasser i forskellige lande), der er forskellige, fordi det så ligner en elefant lidt.

Det er noget rod. Det er noget rod at fremstille data på denne måde, da det forstyrrer budskabet. Budskabet er jo ikke at tallene ligner en elefant, men at den vestlige middelklasse står i stampe.

Og det simple budskab har denne grafik meget svært ved at kommunikere.