Elbæk vil skære i støtten til dagbladene

De små digitale medier er de helt store vindere i kulturministerens oplæg til forhandlinger om mediestøtten. Politikerne begynder forhandlingerne efter efterårsferien. (Opdateret med kommentar fra Lars Werge)

De små digitale medier er de helt store vindere i kulturministerens oplæg til forhandlinger om mediestøtten. Politikerne begynder forhandlingerne efter efterårsferien. (Opdateret med kommentar fra Lars Werge)
De danske aviser må se i øjnene, at de skal til at klare sig på markedsvilkår. Det er et af budskaberne i en kronik, kulturminister Uffe Elbæk (R) havde i Berlingske i lørdags.

»Nogle aviser vil klare sig og blomstre. Andre vil måske bukke under og forsvinde. Og nye navne vil formidle nyheder på måder, vi endnu ikke kan forestille os,« skriver ministeren, der efter efterårsferien inviterer til forhandlinger om en reform af mediestøtten.

Elbæk holder dog fast i, at dagbladene har en vigtig rolle i medielandskabet, da de står for at opdyrke hovedparten af de daglige nyheder. Samtidig giver den gode journalistik borgerne nødvendig demokratisk viden.

Den digitale journalistik skal – ifølge Elbæk – nurses, og ministeren anerkender, at de store danske medier alle arbejder på at "knække den digitale kode".

»Det er ikke op til mig som kulturminister at diktere forretningsmodellerne for private virksomheder. Det er derimod min rolle at understøtte medierne bedst muligt, så de kommer over på den anden side af den digitale mellemtid og i sidste ende står endnu stærkere journalistisk.«

Kulturministeren vil derfor gøre det nemmere for de mindre netmedier at komme til – altså omlægge mediestøtten fra at være distributionsafhængig til produktionsstøtte. Derudover vil han indføre en innovationspulje, der skal støtte digitale satsninger. Elbæk sætter i sin kronik ikke tal på puljen, men den vil blive "i en størrelsesorden, der kan mærkes."

Journalisten.dk ville gerne have spurgt Uffe Elbæk om, hvorfor han vil mindske støtten til en kriseramt dagbladsbranche, men ministeren er desværre bortrejst.

Visionsløst

Næstformand i Dansk Journalistforbund Lars Werge mener, at Uffe Elbæks udspil er visionsløst:

»Jeg er glad for at høre fra Uffe Elbæk, men der er en lidt alarmerende mangel på ambitioner. Jeg forstår ikke, at han ikke kommer med en udmelding om de helt overordnede mediepolitiske målsætninger,« siger Lars Werge til journalisten.dk.

Uffe Elbæks udspil lægger op til en liberalisering af støtten til medierne, så det blandt andet bliver lettere at få støtte som netmedie og mindre virksomhed, men Lars Werge savner en overordnet retning for strategien:

»Det kan være en iværksætterpolitisk strategi eller en teknologipolitisk strategi at sige, at vi skal have noget mere aktivitet på nettet, men det er jo ikke en mediepolitisk strategi at sige ”her er nogle penge, som er ret nemme at få adgang til”,« siger Lars Werge.

Han advarer mod, at det kan koste demokratiet dyrt at flytte penge fra tryk-medier til journalistiske kaospilot-projekter på nettet, hvis ikke der følger en plan med for, hvordan man sikrer, at medierne forsat kan være vagthunde:

»Det er jo ikke sådan, at bare fordi man giver nogle nye chancen for at lave journalistik på nettet, så får man automatisk dækket områderne, som de lokale mediehuse tager sig af. Det er problematisk, for det er dem, der er med til at trimme demokratiet,« siger Lars Werge

Opdateret med kommentar fra Lars Werge kl 16:42

1 Kommentar

Niels Riis Ebbesen
15. OKTOBER 2012
Re: Elbæk vil skære i støtten til dagbladene

De frie og mediestøtte-afhængige danske medier...

Det er vist åbenlyst for enhver, at alle de danske medier er blevet afhængige af mediestøtten, og derfor er de blevet til en flok dikkende lammehaler, som gør alt for at tækkes politikerne, så de ikke piller ved mediestøtten.

Med venlig hilsen

Niels Riis Ebbesen