Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
08:05 19.01.2022 Sebastian Goos

Ekstremismeforsker: Medier burde ikke have sendt Breiviks ord ud

Ekstremismeforsker: Medier burde ikke have sendt Breiviks ord ud Arkivfoto fra juli 2011, hvor nordmænd lægger blomster for de 77 ofre, der blev dræbt af den dømte terrorist Anders Behring Breivik. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Ritzau Scanpix

Det er stærkt problematisk, at flere norske medier i går bragte den dømte terrorist Anders Behring Breiviks ord ufiltreret ud til folket.

Det siger ekstremismeforsker Tore Bjørgo, som er leder af Center for Ekstremismeforskning C-REX ved Universitetet i Oslo, til NTB ifølge Journalisten.no.

”I sit manifest lagde han netop vægt på at bruge retssager til at få publiceret sit budskab. Det lykkedes han i begrænset omfang med i 2012, men der blev hans forklaring ikke streamet live,” siger han.

Også danske medier bragte flere uddrag fra prøveløsladelsessagen, der finder sted i et fængsel uden for Oslo. Blandt andet gik B.T. i breaking, da Anders Behring Breivik heilede. Ekstra Bladet bragte også billeder af den heilende terrorist.

I retten sagde Breivik blandt andet, at han var blevet hjernevasket af en nazistisk gruppe, og at det var dem, der havde udstedt en ordre om, at han skulle begå terrorangrebet. Men ifølge Tore Bjørgo er det formentlig opspind:

”Det vigtigste her er, at han på en måde eksternaliserer al skyld til en fiktiv bevægelse. Der findes en bevægelse, men den har han aldrig haft nogen fysisk kontakt med. Han bruger det til at fraskrive sig et personligt ansvar, og det er det mest slående i det, han siger,” lyder det fra ekstremismeforskeren.

Tidligere har andre norske forskere også advaret imod at bringe billeder af Anders Behring Breivik fra retssagen, da det i værste fald kan inspirere letpåvirkelige unge til at begå lignende gerninger.

SENESTE NYT

Flere nyheder