Formiddagsavisen tager kampen op mod oplagsnedgangen og omstrukturerer hele avisen. En ny strategiplan indebærer blandt andet, at ledelsen ville fyre 13 journalister.
"Ekstra Bladet må genfødes med mellemrum."
Sådan indledes formiddagsavisens nye strategiplan ‘Den nødvendige avis', der er ledelsens udspil til, hvordan avisen skal genfinde sit fodfæste og sikre, at oplaget ikke fortsat vil rasle nedad. Det skal blandt andet ske ved at sige farvel til nogle medarbejdere og omstrukturere hele avisen.
Genfødslen er nu sat i gang og har hidtil været hårdere, end medarbejderne havde forventet.
11 journalister har fået brev om, at de ikke gør deres arbejde godt nok, eller at deres stofområde bliver nedlagt. Derfor har de fået valget mellem at forlade avisen eller opfylde nogen konkrete krav. Blandt de 11 er folk, der har været op til 30 år på avisen.
"Det har skabt en ekstremt dårlig stemning på redaktionen, og folk sidder i kantinen og drikker igennem," fortæller en medarbejder den dag, de første af de 11 er til samtale med ledelsen.
De 11 blev ikke tilfældigt udvalgt men blev udpeget, fordi ledelsen ikke mente, at de gjorde deres arbejde godt nok. Oprindeligt ville ledelsen have fyret 13, men efter forhandlinger med tillidsmændene gik ledelsen med til at sænke tallet til 11. Og i stedet for fyringer blev man enige om at give journalisterne en chance for at forbedre sig eller vælge en fratrædelsesordning.
Ved redaktionens slutning havde fire valgt at tage fratrædelsesordningen.
"Det er jo ikke en sjov situation. De syv, der er tilbage, har jo fået at vide, at ledelsen ikke vil have dem," siger tillidsmand Thomas Szlavik.
Mål og mission
Nedskæringen i staben er kun første skridt i strategiplanen. De fleste af organisationsstrukturerne på bladet bliver ændret, og omkring 30 journalister skal flyttes rundt internt på avisen og får altså andre opgaver, end de har nu.
Bladet kommer fremover til at bestå af 12 redaktionelle enheder. For eksempel en redaktion, der kun skal lave undersøgende journalistik og en forbrugerredaktion. Desuden oprettes der en egentlig folketingsredaktion, al underholdning og musik lægges sammen i UHA-redaktionen, og tillægget Flimmer fjernes. Til gengæld udvides Århus-redaktionen.
"Det er en generel journalistisk oprustning, som skal forsøge at genføde Ekstra Bladet som den avis, der kan noget, de andre ikke kan," siger chefredaktør Hans Engell.
Han tror på, at ændringerne vil være med til at sikre, at Ekstra Bladet fremover vil lave mere afslørende, kompromisløs og stædig journalistik, gerne i-blandet humor. Og han tror, det vil lønne sig.
"Vi har ikke sat tal på, hvor meget mere vi skal tjene, eller hvad vores oplag skal stige med. Men vi skal gøre det bedre."
Ikke respektfuldt
Hans Engell vil ikke kommentere baggrunden for brevet til de 11 medarbejdere men siger, at 10 års uafbrudt tilbagegang på avisen har gjort, at ledelsen har måttet handle.
Thomas Szlavik synes, at ledelsen har båret sig dumt ad i forhold til de 11 journalister, der har fået et brev. Blandt andet fordi medarbejderne har fornemmet, at de, der ryger ud, skal erstattes med nye.
"Det er første gang i Ekstra Bladets historie, at ledelsen vil fyre nogen for tilsyneladende at ansætte nogle andre. Det er ledelsen selv, der har været forsømmelige og ikke været gode nok til at hive fat i folk, når de fik nogen dårlige vaner. Det her er ikke en respektfuld måde at behandle folk på," siger Thomas Szlavik.
Han vil ikke komme ind på, hvad der ligger til grund for, at netop de 11 blev udpeget.
"Men i nogle af tilfældene forstår jeg måske godt ledelsens kritik. I de fleste tilfælde forstår jeg den slet ikke."
Thomas Szlavik synes, at strategiplanen på mange måder har et fint indhold, men han spår den en hård tid.
"For at den skal lykkes, kræver det, at medarbejderne har overskud til at deltage i de processer, der bliver lagt op til. Og efter denne her omgang tror jeg, det bliver svært den kommende tid," siger Thomas Szlavik.
EKSTRA BLADETS OPLAG
l I strategiplanen skriver ledelsen, at avisen skal fastholde en oplagsstørrelse på minimum 130.000 aviser på hverdagene og 165.000 aviser om søndagen.
l I august solgte Ekstra Bladet 136.800 på hverdage, mens søndagssalget lå på 171.700 eksemplarer. I 1980 solgte Ekstra Bladet omkring 250.000 aviser dagligt.
l I strategiplanen står også, at 65 procent af avisens læsere bor i Østdanmark. Avisens ledelse mener derfor, at der er et potentielt marked i større jyske byer.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.