Ekstra Bladet vinder Cavlingprisen 2021

For første gang siden 2004 har journalister fra Ekstra Bladet vundet Cavlingprisen

Journalisterne Nagieb Khaja, Jeppe Findalen, Thomas Foght og Magnus Mio kan nu pryde deres hjem eller skrivebord med den fineste udmærkelse i dansk journalistik.

De fire journalister vinder nemlig Cavlingprisen 2021 for deres artikelserie om ’Mettes uønskede børn’, der handler om børn med dansk tilknytning, der opholdt sig i syriske fangelejre.

I artikelserien i Ekstra Bladet oprullede de fire journalister blandt andet, at regeringen vidste, at børnene ikke udgjorde nogen sikkerhedstrussel ved at vende tilbage til Danmark, men til gengæld risikerede at blive bortført og trænet af Islamisk Stat, hvis de blev i lejrene.

Den viden delte regeringen ikke med offentligheden, men gennem vedholdende graverarbejde kunne journalisterne afsløre væsentlige detaljer om forløbet.

”Eksemplarisk journalistik”

Artikelserien afslører blandt andet mørklagte vurderinger mellem Forsvarets Efterretningstjeneste, PET og regeringen.

I forlængelse af artiklerne blev tre kvinder og 14 børn efterfølgende evakueret fra fangelejrene al-Hol og al-Roj i Syrien.

”Det er eksemplarisk journalistik om samfundets inderste magt og samfundets yderste og mest udgrænsede borgere. Mellem centrum og periferi befinder sig en offentlighed, der har krav på oplysning, og Ekstra Bladet har med ’Mettes uønskede børn’ løftet en vigtig opgave, som ingen andre kunne,” står der i den ene indstilling til Cavlingprisen, som er underskrevet af 14 journalister og to forskere.

To har forladt Ekstra Bladet

Journalisterne Magnus Mio og Jeppe Findalen har efter artikelserien forladt Ekstra Bladet. De arbejder i stedet for det nyetablerede medie Frihedsbrevet, hvor førstnævnte er journalist, og sidstnævnte er redaktionschef.

Siden artikelserien har Ekstra Bladet skiftet ud på de ledende poster og varslet en ændring i strategien.

Ansvarshavende chefredaktør Poul Madsen stoppede i marts, og umiddelbart efter meldte daværende chefredaktør Kristoffer Eriksen ud, at han også stoppede. Han er siden blev ansat som chefredaktør på Frihedsbrevet. Også Pernille Holbøll stopper som chefredaktør, da hun har fået job i virksomheden Better Collective.

Efterfølgende er Henrik Qvortrup blevet ansat som ansvarshavende chefredaktør, og Knud Brix er blevet ansat som journalistisk chefredaktør.

Vinderen af Cavlingprisen modtager ud over en pengepræmie på 25.000 kroner også en bronzestatuette, der forestiller journalisten Henrik Cavling, der i sin tid stiftede Dansk Journalistforbund.

Statuetten er designet af Jørgen Rode og vejer 2,2 kilo. Hvis der er flere vindere af prisen, så får hver enkelt vinder en statuette med hjem.

0 Kommentarer