Ekstra Bladet vil kun bruge ordet flygtninge

Ekstra Bladet stopper nu med at bruge ordet migranter om mennesker på vandring gennem Europa. »Det har haft en lidt tilfældighedernes karakter, hvad vi har kaldt dem indtil nu. Men i min optik er der tale om flygtninge,« siger chefredaktør Poul Madsen

Som andre medier har Ekstra Bladet haft svært ved at finde ud af, hvad de skulle kalde de mange mennesker, som ankommer til Danmark i disse dage efter en folkevandring op gennem Europa. 

I nogle artikler har Ekstra Bladet kaldt dem for både flygtninge og migranter, i andre artikler har avisen udelukkende omtalt dem som flygtninge. Men det stopper nu. 

Chefredaktør Poul Madsen vil indskærpe, at avisen som udgangspunkt kun skal bruge ordet flygtninge. 

»Det har haft en lidt tilfældighedernes karakter, hvad vi har kaldt dem indtil nu. Men i min optik er der tale om flygtninge, indtil man har fundet ud af, at det er de ikke. Derfor vil vi fremover bruge ordet flygtninge om de mennesker, der kommer til Danmark nu,« siger Poul Madsen.  

Hvorfor har I ikke gjort det hidtil?

»Jeg har ikke nået i travlhedens strøm at få kommunikeret ud til folk, at vi skal bruge ordet flygtninge. Men det vil jeg gøre nu,« siger Poul Madsen.    

»Ingen af os kan jo afgøre, af hvilke årsager de kommer. Bortset fra at vi ved, at hvis de kommer fra Syrien, så flygter de fra en borgerkrig. Men hvis man begynder at kalde folk fra andre lande end Syrien for migranter, så har man også taget stilling til, om de retmæssigt kommer til Danmark,« siger Poul Madsen. 

»Hvis vi begynder at definere, om den ene eller anden er migrant eller flygtning, så har vi forpligtet os til at gå ind og undersøge, præcist hvorfor de er her. Vi vil bruge ordet flygtninge. De er jo i hvert fald flygtet fra noget. Om de så er flygtninge i den forstand, at de får ophold i Danmark, er en helt anden diskussion,« siger Poul Madsen. 

JP vil bruge begge betegnelser

I mange andre danske medier har det hidtil også været lidt tilfældigt, om man brugte ordet migrant eller flygtning i de enkelte historier eller eventuelt begge dele. 

Men hos Jyllands-Posten har man i modsætning til Ekstra Bladet en politik om, at man skal forsøge at bruge både ordet migranter og flygtninge i de enkelte artikler om emnet.  

»Hvis man kun taler om flygtninge eller kun om migranter, så reducerer du i begge tilfælde virkeligheden til noget, den ikke er. De mennesker, vi ser vandre op gennem Europa, er en gruppe, som består af både juridisk ægte flygtninge og økonomiske migranter. Det bedste og mest reelle er at sige, at der er tale om begge dele. Vi forsøger at bruge begge ord på skift i de enkelte artikler, og nogle gange forklarer vi forskellen,« sagde chefredaktør Pierre Collignon i går til Journalisten.

Ifølge ham er der i øjeblikket to kriser, som rammer Europa samtidig. 

»Der en migrantkrise med befolkningspres og økonomiske problemer i Afrika. Samtidig er der en reel flygtningekrise med folk, der flygter fra krigen i Syrien. Men de vælger at flytte sig op gennem Europa og undlader at lade sig registrere i det ene land efter det andet. Dermed bliver de også en slags migranter. Det er et kompleks situation med to kriser, som filtrer sig ind i hinanden, og man kan ikke koge problemstillingen ned til et ord. Derfor bruger vi begge ord,« siger Pierre Collignon.  

3 Kommentarer

Peter Brandt Nielsen
9. SEPTEMBER 2015
Tydeligvis ser ingen af de to
Tydeligvis ser ingen af de to chefredaktører sig i stand til at bruge "migrant" neutralt om hele gruppen, sådan som det ellers står i mange faktabokse i disse dage.
Tina Strand
9. SEPTEMBER 2015
Collignon mener åbenbart, at
Collignon mener åbenbart, at de syriske flygtninge er "reelle" flygtninge, mens de afrikanske er "økonomiske migranter". De fleste afrikanere kommer dog fra Eritrea, og det har intet at gøre med "befolkningspres og økonomiske problemer". Det skyldes diktatur og undertrykkelse af menneskerettigheder. Det er rigtigt, at mange bevidst undlader registrering i andre lande, men det kan ikke undre, når man ser hvordan de bliver behandlet der.
Christian Vangsø Bentsen
9. SEPTEMBER 2015
Pierre C burde læse denne
Pierre C burde læse denne tråd
https://journalisten.dk/comment/28167#comment-28167

Og spørge sig selv om han er publicist eller politiker?

PS. Jeg har ikke rådgivet Poul Madsen hvilket nogen synes at tro :-)